Trogirin rantabulevardi on kaunis päivin öin.
Trogirin rantabulevardi on kaunis päivin öin.

Kroatia on paljon muutakin kuin Dubrovnik ja Hvarin saari. Uusien ihanuuksien etsiminen kannattaa aloittaa muodikkaasta Splitistä tai sympaattiselta Bračin saarelta.

1. Pieni mutta luksus –Trogir

Luksusjahdin puunattu pinta kimmeltelee Kroatian auringon paahteessa. Jälleen joku maailman raharikkaista on heittänyt ankkurinsa vanhan Trogirin kaupungin rantaan. Täältä Uneson maailmanperintökohteen maisemista, Splitin kyljestä, on maailman seilaavan jet setin miellyttävä aloittaa pieni retki Välimeren ympäri vaikkapa Korsikalle tai Cannesiin. Olisiko tuo harmaa tukka taas F1-pomo Bernie Ecclestonen?

Köyhempi kansalainen pääsee nauttimaan luksuksesta tallaamalla rantakadun vaaleaa kiveystä päästä päähän ja kurkkimalla jahtien kansille. Tänne ei kannata astua Crocseissa, sillä katu on Trogirin catwalk. Kapean salmen toisella puolen näkee paikallisten kesähuviloita, mantereen suuntaan katsellessaan voi muistella historiantunteja gotiikasta ja renessanssista.

Ja söpöähän täällä on. Kapeat kujat tekevät mutkan sinne, toisen tänne, päällä hulmuaa trogirilaisen pyykkipäivän sato, ja äkkiä saattaa päätyä vaikka Mimin ja Gogan asunnon alapuolelle ihailemaan positiiviseen ajatteluun kannustavia maalauksia ja palmupuupaatteja. Mutka tuonne, ja edessä on koruliike, kurvi vasemmalle, ja löytää pienen perheravintolan. Paikalliset väittävät, että täällä ei voi eksyä. Mutta he väittävät myös, että Trogir on nimetty vuohen mukaan – ja niitä ei kaupungissa ole.


Riva on Splitin The Katu, paikka jossa vietetään aikaa kellon ympäri.

2. Vilkas ja trendikäs – Split

Trogirista on puolen tunnin automatka Splitiin. Siellä luksus on toisenlaista: hyvin pukeutuneita kroatialaisia, pitkiä iltoja cocktailin äärellä, kalliita merkkivaateliikkeitä ja ökyhintaisia koruja. Tänne pariisittaretkin kuulemma tulevat shoppailemaan, sillä viimeisin muoti ilmestyy tänne nopeasti ja löytyy trendikatu Marmontovalta helpommin kuin miljoonakaupungista.

Paras aika tarkistaa maailman muodin tila sekä kultaisen nuoruuden helmiyksilöt on istahtaa Riva-rantabulevardin kahviloihin lauantaina aamupäivällä kello kymmenen ja kahdentoista välillä, peittää katseensa jättiaurinkolaseilla ja panna kyyläten.

Ei Split silti pelkkä ökykohde ole. Täällä syö ja yöpyy esimerkiksi Dubrovnikia edullisemmin. Vaikkapa vanhassakaupungissa Diolectianuksen palatsin sisällä saa vatsansa täyteen kohtuuhintaan.


Kroatiassa voisi elää alkupaloilla: viikunoilla, juustoilla, oliiveilla ja makkaroilla.

Kolmekymppinen valokuvaaja Bruna Kazinoti on syntyisin Splitistä, mutta reissaa nyt ympäri maailmaa työnsä perässä. Hänellä on kotikaupungissaan omat suosikkipaikkansa. Ykköshengailupaikka iltaisin on Matejuskan katu meren rannalla, paras hengähdyspaikka puolestaan löytyy aivan keskustan kyljestä:

– Kannattaa käydä kävelyllä Marjanin kukkulalla. Sen eteläpuolella on suosittuja biitsejä, mutta oma suosikkirantani on kukkulan pohjoispuolella: etsi sieltä ensin suuri, mukava kivi lokoiluun ja käy sitten uimassa. Ranta on eteläpuolta rauhallisempi, ja kukkulan isot puut varjostavat ihanasti.

Shoppailija voi suurten brändien lisäksi löytää paikallista laatua.

– Krug (Nepotova 1) on neljän nuoren naisen kauppa, jossa he myyvät itse tekemiään vaatteita, koruja ja laukkuja. Esimerkiksi t-paidoissa on paikallisen kuvittajan painatus.

Splitissä ei kannata myöskään unohtaa merta.

– Jos olet Splitissä pidemmän aikaa, houkuttele joku rannan kalastajista viemään sinut merelle kalaan, Bruna vinkkaa.


Zlatni Ratin pikkukivistä rantaa saa nautiskella yli 630 metrin mitalta.

3. Herkullinen ja sporttinen – Brač

–Iiiiiiiiiiih, pääsee saksalaisrouvan suusta, kun aalto läiskähtää hänen selkäänsä.

Kuten aina iltapäivisin, nytkin tuulee lännestä, ja sarven muotoisen pikkuniemen, Golden Hornin, länsirannalla peuhaa elämyshakuisia uimareita. Rauhallisemman menon ystävät kauhovat sammakkoa sarven itäpuolella – siellä vesi on lähes peilityyni.

Niemenkärjen muoto vaihtelee tuulien ja vuoroveden mukaan, mutta varmaa on, että täällä on surffareita leijalla ja ilman. Sileäkivinen Zlatni Ratin ranta houkuttaa myös aurinkovarjoarmeijan verran pötköttelijöitä ja pulahtajia.

Zlatni Rat on Bolin kaupungin ja Bračin saaren vetonaula. Pikkusaari pinnistelee kovasti saadakseen turistit syleilyynsä. Erilaisia festivaaleja on kehitetty jo satakunta, on galleriaa ja teatteria. Turistitoimistoista saa vaikka opastetun viinipatikoinnin tai yrttiretken, mutta saari sopii kuntoilijallekin. Pyöräily ja patikointi on helppoa, sillä korkeuserot eivät ole isot.

Mukavinta on, että patikointiin voi yhdistää vaikka syömisen. Kolmetuntisen, kahdeksan pysähdyksen Dolčevita-reitin ideana on syödä ja harrastaa kulttuuria. Moni keskittyy vain syömiseen, tunnetaanhan saari vuohenjuustostaan, lampaanlihastaan ja oliiveistaan.

Dolčevita alkaa vanhan maataloustien päästä, jonne on kävelymatka Supetarin satamakaupungista. Irtokivet kalahtelevat lenkkareiden alla, kulkua ohjaavat kiviaidat. Kättä kannattaa viistää tienreunuskasveissa, niin saa iholleen mäkimeiramin, fenkolin ja timjamin tuoksua.

Ensimmäinen pysähdyspaikka, Ranjakin tila, tarjoaa alkupalan. Pala on tässä vähättelevä ilmaus, sillä hyväntuulinen omistajaperhe kantaa pöytään liudan tapaslautasia ja kannullisen raikasta salvianlehtijuomaa. On yrtti-oliivileipätikkuja, oliivitahnaa, viinietikkaista merifenkolia, härkäpaputahnaa, bruschettoja, sardiinia sekä juustoa ja tomaattia.

Reitti vie Jakšćin perheen kalkkikivitaidegallerian kautta kohti pääruokaa. Sen tarjoaa Konoba Kopačina, jonka herkullista lammasta ja talon viiniä nautiskellessa voi katsella kalkkikivilouhoksia ja kuunnella raksaäijien kroatiansorinaa.


Yö saapuu Podgoraan, katse siis merelle. Käy meditaatiokurssista.

4. Pieni ja suloinen – Makarska Riviera

Menneiden vuosikymmenien helmi, Makarska Riviera, räpyttelee juuri tuhkanrippeitä siivistään ja on valmiina uuteen lentoon. Alue oli muinaisen Jugoslavian aikana unelmien lomakohde, mutta sitten tuli sota, valtakunta hajosi, rahat loppuivat ja aika pysähtyi. Nyt bulgaarien ja slovakkien kansoittamia hotelleja muutetaan aikuisten elämyskeitaiksi ja spa-henkisiksi hyvän olon paratiiseiksi, joissa pulahdetaan terassilta aamu-uinnille mereen eikä todellakaan kuunnella aamiaisbuffetissa pikkulasten kiljuntaa.

Ja mikä ettei. Rantaa on 53 kilometriä, merivesi on aina yli 20-asteista ja matkaa Splitistä vain 1,5 tuntia bussilla. Pikkuhikeä kaipaaville maisemassa tönöttää kuin tilauksesta Biokovon vuori, jonka laki hipoo pilviä 1 700 metrin korkeudessa.

Biokovon alapuolella tukikohdaksi käy esimerkiksi Podgora, 1 500 asukkaan vanha kalastajakylä, jonka sievä pieni rantabulevardi on tuhansien turistien täyttämä. Perustarpeisiin on kahvilaa, ravintolaa, kauppaa, turistikrääsää ja sisäänheittäjää. Moni tulee tänne laivalla vain päiväksi tai pariksi chillailemaan, kun on ensin kreisibailannut Hvarin saarella ja aikoo seuraavaksi vaikka Splitiin shoppailemaan.


Biokovon vuorella kelpaa nautiskella maisemista.

Podgora onkin nappikohde rauhaa etsivälle kuntoilijalle. Hyväkuntoinen vetäisee Biokovon reittejä pitkin fillarilla, mutta pääsee vuorelle taksillakin. Kansallispuistossa on vaellusreittejä ja useita näköalapaikkoja, joista näkyy hyvällä säällä Italiaan asti.

Nälän vie alppimajahenkinen perheravintola Vrata Biokovo, jonka ruuasta vastaavat oman luomutilan 300 lammasta, lehmät, vuohet ja mehiläiset. Sielukin lepää, kun silmissä on vuoristo ja kupissa 48 yrtin teetä.

Miten mennä?

Valmismatkoja Kroatian eri kohteisiin tekee mm. Finnmatkat.

Splitiin on paljon suoria lentoja. Lento kestää noin kolme tuntia.

Splitin satamasta pääsee Bračin saarelle laivalla, Makarska Rivieralle bussilla tai omalla autolla.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.