Trogirin rantabulevardi on kaunis päivin öin.
Trogirin rantabulevardi on kaunis päivin öin.

Kroatia on paljon muutakin kuin Dubrovnik ja Hvarin saari. Uusien ihanuuksien etsiminen kannattaa aloittaa muodikkaasta Splitistä tai sympaattiselta Bračin saarelta.

1. Pieni mutta luksus –Trogir

Luksusjahdin puunattu pinta kimmeltelee Kroatian auringon paahteessa. Jälleen joku maailman raharikkaista on heittänyt ankkurinsa vanhan Trogirin kaupungin rantaan. Täältä Uneson maailmanperintökohteen maisemista, Splitin kyljestä, on maailman seilaavan jet setin miellyttävä aloittaa pieni retki Välimeren ympäri vaikkapa Korsikalle tai Cannesiin. Olisiko tuo harmaa tukka taas F1-pomo Bernie Ecclestonen?

Köyhempi kansalainen pääsee nauttimaan luksuksesta tallaamalla rantakadun vaaleaa kiveystä päästä päähän ja kurkkimalla jahtien kansille. Tänne ei kannata astua Crocseissa, sillä katu on Trogirin catwalk. Kapean salmen toisella puolen näkee paikallisten kesähuviloita, mantereen suuntaan katsellessaan voi muistella historiantunteja gotiikasta ja renessanssista.

Ja söpöähän täällä on. Kapeat kujat tekevät mutkan sinne, toisen tänne, päällä hulmuaa trogirilaisen pyykkipäivän sato, ja äkkiä saattaa päätyä vaikka Mimin ja Gogan asunnon alapuolelle ihailemaan positiiviseen ajatteluun kannustavia maalauksia ja palmupuupaatteja. Mutka tuonne, ja edessä on koruliike, kurvi vasemmalle, ja löytää pienen perheravintolan. Paikalliset väittävät, että täällä ei voi eksyä. Mutta he väittävät myös, että Trogir on nimetty vuohen mukaan – ja niitä ei kaupungissa ole.


Riva on Splitin The Katu, paikka jossa vietetään aikaa kellon ympäri.

2. Vilkas ja trendikäs – Split

Trogirista on puolen tunnin automatka Splitiin. Siellä luksus on toisenlaista: hyvin pukeutuneita kroatialaisia, pitkiä iltoja cocktailin äärellä, kalliita merkkivaateliikkeitä ja ökyhintaisia koruja. Tänne pariisittaretkin kuulemma tulevat shoppailemaan, sillä viimeisin muoti ilmestyy tänne nopeasti ja löytyy trendikatu Marmontovalta helpommin kuin miljoonakaupungista.

Paras aika tarkistaa maailman muodin tila sekä kultaisen nuoruuden helmiyksilöt on istahtaa Riva-rantabulevardin kahviloihin lauantaina aamupäivällä kello kymmenen ja kahdentoista välillä, peittää katseensa jättiaurinkolaseilla ja panna kyyläten.

Ei Split silti pelkkä ökykohde ole. Täällä syö ja yöpyy esimerkiksi Dubrovnikia edullisemmin. Vaikkapa vanhassakaupungissa Diolectianuksen palatsin sisällä saa vatsansa täyteen kohtuuhintaan.


Kroatiassa voisi elää alkupaloilla: viikunoilla, juustoilla, oliiveilla ja makkaroilla.

Kolmekymppinen valokuvaaja Bruna Kazinoti on syntyisin Splitistä, mutta reissaa nyt ympäri maailmaa työnsä perässä. Hänellä on kotikaupungissaan omat suosikkipaikkansa. Ykköshengailupaikka iltaisin on Matejuskan katu meren rannalla, paras hengähdyspaikka puolestaan löytyy aivan keskustan kyljestä:

– Kannattaa käydä kävelyllä Marjanin kukkulalla. Sen eteläpuolella on suosittuja biitsejä, mutta oma suosikkirantani on kukkulan pohjoispuolella: etsi sieltä ensin suuri, mukava kivi lokoiluun ja käy sitten uimassa. Ranta on eteläpuolta rauhallisempi, ja kukkulan isot puut varjostavat ihanasti.

Shoppailija voi suurten brändien lisäksi löytää paikallista laatua.

– Krug (Nepotova 1) on neljän nuoren naisen kauppa, jossa he myyvät itse tekemiään vaatteita, koruja ja laukkuja. Esimerkiksi t-paidoissa on paikallisen kuvittajan painatus.

Splitissä ei kannata myöskään unohtaa merta.

– Jos olet Splitissä pidemmän aikaa, houkuttele joku rannan kalastajista viemään sinut merelle kalaan, Bruna vinkkaa.


Zlatni Ratin pikkukivistä rantaa saa nautiskella yli 630 metrin mitalta.

3. Herkullinen ja sporttinen – Brač

–Iiiiiiiiiiih, pääsee saksalaisrouvan suusta, kun aalto läiskähtää hänen selkäänsä.

Kuten aina iltapäivisin, nytkin tuulee lännestä, ja sarven muotoisen pikkuniemen, Golden Hornin, länsirannalla peuhaa elämyshakuisia uimareita. Rauhallisemman menon ystävät kauhovat sammakkoa sarven itäpuolella – siellä vesi on lähes peilityyni.

Niemenkärjen muoto vaihtelee tuulien ja vuoroveden mukaan, mutta varmaa on, että täällä on surffareita leijalla ja ilman. Sileäkivinen Zlatni Ratin ranta houkuttaa myös aurinkovarjoarmeijan verran pötköttelijöitä ja pulahtajia.

Zlatni Rat on Bolin kaupungin ja Bračin saaren vetonaula. Pikkusaari pinnistelee kovasti saadakseen turistit syleilyynsä. Erilaisia festivaaleja on kehitetty jo satakunta, on galleriaa ja teatteria. Turistitoimistoista saa vaikka opastetun viinipatikoinnin tai yrttiretken, mutta saari sopii kuntoilijallekin. Pyöräily ja patikointi on helppoa, sillä korkeuserot eivät ole isot.

Mukavinta on, että patikointiin voi yhdistää vaikka syömisen. Kolmetuntisen, kahdeksan pysähdyksen Dolčevita-reitin ideana on syödä ja harrastaa kulttuuria. Moni keskittyy vain syömiseen, tunnetaanhan saari vuohenjuustostaan, lampaanlihastaan ja oliiveistaan.

Dolčevita alkaa vanhan maataloustien päästä, jonne on kävelymatka Supetarin satamakaupungista. Irtokivet kalahtelevat lenkkareiden alla, kulkua ohjaavat kiviaidat. Kättä kannattaa viistää tienreunuskasveissa, niin saa iholleen mäkimeiramin, fenkolin ja timjamin tuoksua.

Ensimmäinen pysähdyspaikka, Ranjakin tila, tarjoaa alkupalan. Pala on tässä vähättelevä ilmaus, sillä hyväntuulinen omistajaperhe kantaa pöytään liudan tapaslautasia ja kannullisen raikasta salvianlehtijuomaa. On yrtti-oliivileipätikkuja, oliivitahnaa, viinietikkaista merifenkolia, härkäpaputahnaa, bruschettoja, sardiinia sekä juustoa ja tomaattia.

Reitti vie Jakšćin perheen kalkkikivitaidegallerian kautta kohti pääruokaa. Sen tarjoaa Konoba Kopačina, jonka herkullista lammasta ja talon viiniä nautiskellessa voi katsella kalkkikivilouhoksia ja kuunnella raksaäijien kroatiansorinaa.


Yö saapuu Podgoraan, katse siis merelle. Käy meditaatiokurssista.

4. Pieni ja suloinen – Makarska Riviera

Menneiden vuosikymmenien helmi, Makarska Riviera, räpyttelee juuri tuhkanrippeitä siivistään ja on valmiina uuteen lentoon. Alue oli muinaisen Jugoslavian aikana unelmien lomakohde, mutta sitten tuli sota, valtakunta hajosi, rahat loppuivat ja aika pysähtyi. Nyt bulgaarien ja slovakkien kansoittamia hotelleja muutetaan aikuisten elämyskeitaiksi ja spa-henkisiksi hyvän olon paratiiseiksi, joissa pulahdetaan terassilta aamu-uinnille mereen eikä todellakaan kuunnella aamiaisbuffetissa pikkulasten kiljuntaa.

Ja mikä ettei. Rantaa on 53 kilometriä, merivesi on aina yli 20-asteista ja matkaa Splitistä vain 1,5 tuntia bussilla. Pikkuhikeä kaipaaville maisemassa tönöttää kuin tilauksesta Biokovon vuori, jonka laki hipoo pilviä 1 700 metrin korkeudessa.

Biokovon alapuolella tukikohdaksi käy esimerkiksi Podgora, 1 500 asukkaan vanha kalastajakylä, jonka sievä pieni rantabulevardi on tuhansien turistien täyttämä. Perustarpeisiin on kahvilaa, ravintolaa, kauppaa, turistikrääsää ja sisäänheittäjää. Moni tulee tänne laivalla vain päiväksi tai pariksi chillailemaan, kun on ensin kreisibailannut Hvarin saarella ja aikoo seuraavaksi vaikka Splitiin shoppailemaan.


Biokovon vuorella kelpaa nautiskella maisemista.

Podgora onkin nappikohde rauhaa etsivälle kuntoilijalle. Hyväkuntoinen vetäisee Biokovon reittejä pitkin fillarilla, mutta pääsee vuorelle taksillakin. Kansallispuistossa on vaellusreittejä ja useita näköalapaikkoja, joista näkyy hyvällä säällä Italiaan asti.

Nälän vie alppimajahenkinen perheravintola Vrata Biokovo, jonka ruuasta vastaavat oman luomutilan 300 lammasta, lehmät, vuohet ja mehiläiset. Sielukin lepää, kun silmissä on vuoristo ja kupissa 48 yrtin teetä.

Miten mennä?

Valmismatkoja Kroatian eri kohteisiin tekee mm. Finnmatkat.

Splitiin on paljon suoria lentoja. Lento kestää noin kolme tuntia.

Splitin satamasta pääsee Bračin saarelle laivalla, Makarska Rivieralle bussilla tai omalla autolla.

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!