Venemies, vaihda kanavaa. Jo ensimmäisten risteilytuntien aikana reittimme varrelle osuu kymmeniä veneitä. Vehreän kasvillisuuden lisäksi Keralan osavaltiolle on ominaista Backwaters-vesialue.

Vene lipuu upeissa maisemissa ja keinuu yön riisipellon laidassa.

Alleppeyn satamassa kelluu kymmeniä asuntoveneitä. Olen varannut ja maksanut risteilyni ennakkoon Kochinin kaupungissa.

Jo ensimmäisten risteilytuntien aikana reittimme varrelle osuu kymmeniä veneitä. Vehreän kasvillisuuden lisäksi Keralan osavaltiolle on ominaista Backwaters-vesialue. Tämä vetinen suistoalue kattaa satojen kilometrien verran suurimmaksi osaksi luonnonmukaisia kanavia. Vesireitit ovat useimmille alueen asukkaille ainoa yhteys ulkomaailmaan.

Vene ilman nauloja

Asuntoveneet eli kettuvallamit rakennetaan lähinnä paikallisesta anjili-puusta, bambusta ja kookospalmusta ilman nauloja tai metallivahvikkeita.

Alkuinnostuksen haihduttua minulla on ollut aikaa katsella kapteeni Jolien ohjaaman kettuvallamin kuntoa, ja olen tajunnut tulleeni huijatuksi risteilyhinnassa. Luksusta risteilyssä on kuitenkin oma rauha ja fantastiset vehreät maisemat. Myös ateriat ovat maukkaita.

Maalaisveneellä köysipajalle

Lounaan jälkeen Jolie tiedustelee kiinnostustani vaihtaa hetkeksi venettä. Kapealla "maalaisveneellä" pääsisin kurkistamaan syvemmälle kanavaverkoston uumeniin. Nelisen metriä leveä ja lähes 20 metriä pitkä asuntovene ei mahdu kapeimpiin kanaviin.

Vierailemme köysipajassa. Kookospalmuköyttä askeettisin apuvälinein valmistavat iäkkäät naiset ovat sisaruksia ja perineet taitonsa isoäidiltään.

Kurkistus luksusveneisiin

Alleppeyn satamassa autonkuljettajaa odotellessani pyydän lupaa kurkistaa muihin veneisiin. Lyhyt kierros paljastaa, että osa niistä on todellakin luksusveneitä hyvin varusteltuine makuutiloineen.

Kanavanvarren vehreät palmumaisemat ja laineiden liplatuksen rauha ovat jääneet sydämeeni - päätän palata takaisin jonain päivänä. Vahingosta viisastuneena valitsen silloin veneeni vasta paikan päällä.

Risteilylle:

Risteilyjen huippusesonki ajoittuu joulu-tammikuulle, joten helmi-maaliskuussa ja syys-lokakuussa hinnat ovat edullisemmat. Vuorokauden risteily kohtuukuntoisessa veneessä maksaa alkaen noin sata euroa.

Teksti ja kuva: Päivi Arvonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.