Kuvat Shutterstock
Kuvat Shutterstock

Lontoo, Kööpenhamina, Singapore, Berliini... Tunnetut matkailijat ja ulkosuomalaiset kertovat parhaat shoppailuosoitteet, nähtävyydet ja elämykset kahdeksaan kaupunkiin.

Tukholma, Ruotsi

Näyttelijä Laura Malmivaara on tehnyt Lauran matkakuvia: Tukholma -tv-ohjelmaa.

Piknik Tukholman saaristossa. Tukholman pikkusaariin ehtii hyvin tutustua viikonloppumatkalla. Nopeimmin keskustasta pääsee lautalla Fjäderholmarnan saarelle.

"Fjäderholmarna on todella idyllinen saari. Periltä löytyy kivoja putiikkeja, kahviloita ja ruokapaikkoja. Siellä on myös kesäteatteri."

Vaikka saarella on ravintoloita, Malmivaara kannustaa pakkaamaan mukaan omat piknik-eväät. Sellaiset on helppo napata vaikkapa Södermalmilla sijaitsevasta maalaispuoti Cajsa Wargista (Renstiernas gata 20).

Södra Teatern. Terassilta on huikeat näkymät yli Tukholman: Södermalmin korkeuksista näköala aukeaa kohti Djurgårdenia ja Skeppsholmenia.

"En varmaan ikinä kyllästy katselemaan sitä näkymää."

Terassilla on keväisin mukava nauttia lasi viiniä ja katsella merimaisemaa. Viikonloppuisin ohjelmassa on suosittu jazz-brunssi, ja iltaisin tarjolla on monenlaista viihdettä stand upista konsertteihin. Mosebacke Torg 1–3

Lontoo, Iso-Britannia

Kenkä- ja asustesuunnittelija Aki Choklat antaa vinkit kotikaupunkinsa Lontoon löytöihin.

Cordings. "Ehdoton tweed-kauppa. Sieltä löytyvät brittimaalaistyyliset polvihousut ja hauskat hatut."

James Smith and Sons. "Uskomaton sateenvarjokauppa – ja Lontoossa kyllä tiedetään, miten hyvä sateenvarjo tehdään." Hazelwood House, 53 New Oxford Street

Diverso. "Kaksi lontoolaista suunnittelijaa on luonut modernin konseptin, jonka kaikki tuotteet ovat raikkaita ja tehty sataprosenttisesti Italiassa. Laatu on siis kohdallaan." 23 St. Christophers Place

Wallace Collection. Museon haarniskakokoelma on mahtava ja upea sisäpuutarharavintola sopii teehetkelle. Hertford House, Manchester Square

Kreikan saaret

Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä lomailee vaimonsa ja poikansa kanssa keväisin kuukauden Kreikan pikkusaarilla. Toukokuussa saarilla on puolet halvempaa kuin sesonkina.

Poros ja Hydra. "Poroksessa kannattaa käydä, jos haluaa nähdä luksuselämää, kuten rikkaiden mahtipontisia huvijahteja. Myös Hydra on kaunis, vaikkakin kallis paikka. Muusikko Leonard Cohenilla on ollut siellä huvila."

Patmos. Legendan mukaan apostoli Johannes kirjoitti saarella Ilmestyskirjan. "Näkymät luostarivuorelta ovat aivan uskomattomat. Minulla eikä puolisollani Olgalla ole ajokorttia, mutta kaikilla saarilla historiallisia paikkoja pääsee hämmästelemään kävellen tai julkisilla."

Kööpenhamina, Tanska

Ratsuttaja Marko Björs on asunut Tanskassa ja käynyt Kööpenhaminassa yli kymmenen kertaa.

Tivoli. Yli kahdeksan hehtaarin kokoinen huvipuisto perustettiin jo vuonna 1843. Se on nähtävyys, vaikkei laitteista välittäisikään. "Rakastuin Tivolin taianomaiseen henkeen ja klovneihin jo pienenä poikana." Vesterbrogade 3, ydinkeskustassa. www.tivoli.dk

Churchill-puisto. Puistot ja hiekkarannat ovat vilkkaan kaupungin rauhoittumispaikkoja. "Käyn mielelläni paistattelemassa päivää merenrannalla sijaitsevassa Churchill-puistossa. Siellä komeilee Pieni merenneito -patsas."

Trendeistä kiinnostuneille Marko suosittelee Strøget-kävelykatua.

Antalya, Turkki

Matkaoppaat-sarjasta tuttu Detur-matkatoimiston aluejohtaja Terhi Alanya asuu osan vuodesta Turkissa.

Aquarium. "Maailman pisin vedenalainen akvaariotunneli, jossa voi pelästyä turvallisesti vaikka haita." www.antalyaaquarium.com

Güllük-katu. Pitkän kadun varrella on paljon pieniä putiikkeja, joissa myydään kaikkea vaatteista kodintarvikkeisiin. "Monissa liikkeissä kannattaa tinkiä!"

Singapore

Catering-yrittäjä Meri-Tuuli Lindström tutustui Singaporeen tehdessään Saran ja Merituulin metropolit -matkailuohjelmaa.

Grillaa puistossa. Saarivaltion puistot täyttyvät viikonloppuisin grillaajista. "Buukkaa netistä oma grillipisteesi, osta raaka-aineet marketista ja nauti iltapäivästä!"

Maista räätälöityä drinkkiä. Haji Lanea kehutaan boheemiksi shoppailukaduksi. Meri-Tuulin mielestä Helsingin Punavuoressa on kuitenkin paljon boheemimpaa. "Bar Stories on Haji Lanen kiinnostavin paikka. Baarin miksologit sekoittavat jokaiselle oman räätälöidyn drinkin. Ei siis kannata hämmentyä, jos henkilökunta tiedustelee lempiväriäsi tai millaisella tuulella olet ollut." Haji Lane 57A, 2. kerros

Berliini, Saksa

LCMDF-yhtyeen sisarukset Emma ja Mia Kemppainen asuvat Berliinissä.

Lavanderia Veccia. Ihana italialainen ravintola pienellä sisäpihalla. "Syömään pääsee vain, jos on varannut pöydän etukäteen." Flughafenstraße 46, Neukölln. www.lavanderiavecchia.de

Yam Yam. Kiva hengailumesta varsinkin sunnuntaisin. "Täältä saa supertulista korealaista ruokaa. Kannattaa testata dumpling-keittoa, merileväsalaattia ja henkilökohtaista lemppariani bibimbabia", Emma sanoo. Alte Schönhauser Straße 6, Mitte. www.yamyam-berlin.de

Pietari, Venäjä

Näyttelijä Eeva Putro on asunut Pietarissa neljä vuotta.

Vasilinsaari. Saari on erillinen alue Pietarin keskustan tuntumassa. "Tykkään erityisesti satama-alueen neuvostoaikaisesta arkkitehtuurista. Kolhot talot ovat romanttisia. Rannoilla kannattaa käppäillä päivisin, iltaisin voi olla rauhatonta."

Kanaalit. Kanaalit ja yli 300 siltaa halkovat kaupunkia. Nevski prospekt -pääkadulta lähtee kaksi kanaalia. "Kävelyretket kanaalien rannoilla ovat rentouttavia, ja silloilta on kauniit näkymät."

Me Naisten ja Matkaoppaan Parhaat kaupunkilomat -erikoislehti on ilmestynyt. Lehti vie sinut rennosti reissuun ja tarjoaa parhaat vinkit kaupunkilomailuun viihdyttävässä paketissa!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.