Jos lämpömittari kipuaa hellelukemiin, kaupunkilomailu voi olla hikistä puuhaa. Näillä vinkeillä selviät.

Jos lämpömittari kipuaa hellelukemiin, kaupunkilomailu voi olla hikistä puuhaa. Näillä vinkeillä selviät.

Varusteet
Kuumalla ilmalla kaupunkilomailijan tärkeimmät varusteet ovat vesipullo, aurinkorasva ja päähine. Nestehukka tai auringonpistos ovat inhottavia matkakumppaneita. Päälaki ja korvat kannattaa ehdottomasti suojata, vaikka hattu tai huivi ei ehkä ajatuksena tunnu viilentävältä. Monen tunnin kaupunkikierros auringonpaisteessa voi salakavalasti aiheuttaa auringonpistoksen.

Ajoitus
Älä turhaan ryntää ulos kuumimpaan paahteeseen. Usein illan tullen lämpötila hieman laskee, vaikka onkin vielä miellyttävän lämmintä. Ilmastoitu hotellihuone on hyvä paikka ladata akkuja illan varalle.

Sopivat nähtävyydet
Kaupunkilomien perusnähtävyyksistä moni sopii erityisesti kuumalle ilmalle, joten niissä vierailu kannattaakin ajoittaa reissun hellehuipun aikaan:

Jokilaivat
Monissa Euroopan kaupungeissa pääsee viilentävälle jokiristeilylle. Avoimella yläkannella voi nauttia virkistävästä tuulenvireestä. Esimerkiksi Berliinissä ja Lontoossa on useita jokiristeilykierroksia.

Sightseeing-bussit
Melkein kaikissa Euroopan suurimmissa kaupungeissa operoivat sightseeing-bussit, joista useissa on avonainen yläkerros. Liikkuvan linja-auton yläkerroksessa tuuli viilentää mukavasti.

Kirkot, linnat
Kivisissä linnoissa ja kirkoissa on usein miellyttävän viileä ilma. Valaistus on myös sopivan himmeä tarjoten vaihtelua kirkkaalle auringonpaisteelle.  Esimerkiksi Kölnin tuomiokirkko ja Kuressaaren vanha linna viilentävät loistavasti kuumana päivänä.

Museot
Useat suuret museot ovat erittäin hyvin ilmastoituja. Maanalaiset museot tai tunnelit, joiden seinät ovat kiveä tai muuta luonnonmateriaalia, esimerkiksi Pariisin luista ja kivestä tehdyt katakombit, ovat viileä vaihtoehto.

Puistot
Monet Euroopan kaupungit ovat täynnä ihania puistoja, joissa voi lekotella puiden varjossa. Useissa paikoissa on myös uimamahdollisuus.

Huvipuistojen vesilaitteet
Jos on päätynyt huvipuistoon helteen yllättäessä, voi hetkittäin viilentyä niissä laitteissa, joissa kastuu.

Lähde Hotels.com
Kuva Amsterdamista, jossa kanavaristeily voi viilentää mukavasti kuumana päivänä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.