Italialaiseen tapaan naisen kuuluu laittautua.

Colourbox, Shutterstock, Lehtikuva

Kuvataiteilija Nanna Susi on asunut Roomassa 7 vuotta. Hän muutti takaisin Suomeen 2 vuotta sitten.

"Italialaisille on ihan sama, onko maanantaiaamu vai lauantai-ilta. Korut kilisevät, kaula-aukko on syvään uurrettu ja tukka laitettu. Suomessa ihannoidaan vaatimattomuutta ja laittautuminen koetaan helposti turhamaisuudeksi. Vaikka suomalaisnaiset tienaisivat hyvin, he kokevat, että ovat ansainneet vain kerran vuodessa jonkin yrttikylvyn. Italialainen avomieheni ihmetteli Linnan juhlissa, missä ovat kultakorut ja timantit.

Italialaiset innostuvat uusista kauneustuulista mutta pitävät hillityn linjan. He eivät ikinä laittaisi sinistä luomiväriä, vaan pysyttelevät murretuissa sävyissä. Tyylikkyys tulee äidinmaidossa. Nyt he ovat ruvenneet tatuoimaan itseään ihan älyttömästi. Se on oikea muotibuumi! Ei löydy alle kaksikymppistä, jolla ei olisi vähintään viittä tatuointia. Vanhemmat tykkäävät ottaa lastensa nimiä ja tytöt ornamentteja.

Italiassa miehelle on ylpeydenaihe, että vaimo laittaa rahaa itsensä hoitamiseen ja näyttää upealta. Naiset eivät myöskään leikkaa keski-iässä hiuksiaan lyhyeksi, vaan haluavat näyttää naisellisilta seitsemänkymppisenäkin. Italiassa asuessani kävin kampaajalla kerran kuussa ja vaihdoin tukan väriä edestakaisin vaaleasta tummaksi. Laitoin aamulla kasvoni, vaikka olisin mennyt suoraan työhuoneelle. Nykyään sutaisen vain hiukset ponnarille ja meikkaamiseen menee noin 20 sekuntia. Kun vien poikaani Italiaan isälleen, hän katsoo minua ja kysyy, olenko ihan luovuttanut."

Nannan vinkit Roomaan

Hoitolat

Kun on hemmottelufiilis, suosittelen Beauty Pointin kauneusmyymälää tai spata. Niitä löytyy kaikista Italian isoimmista kaupungeista.

Rikkikylpylöissä käyminen on tosi italialaista. Yksi suosituista tulivuorialueista on Saturnia, se sijaitsee Roomasta puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Rikkiperäisiä ihonhoitotuotteita myydään muuallakin kuin kylpylöissä. Ne haisevat pahalle mutta tekevät hyvää iholle.

Shoppailu

Pikkuisia kosmetiikkaputiikkeja on joka kulmassa ja niissä kannattaa piipahtaa. Tavaratalo Rinascente on Rooman Stocka. Siellä on erinomaiset valikoimat ja kattava läpileikkaus italialaisesta kosmetiikkatarjonnasta. Myös Coin-tavarataloissa (esimerkiksi Piazzale Appio 7) on isot kosmetiikkaosastot, joista saa ihan kaiken.

Tuliaiset

Paksutukkaiset italialaiset ovat hulluina hiustenhoitotuotteisiin. Ampulleja ja muita erikoistuotteita ei tarvitse metsästää kampaamoista vaan niitä löytyy melkein jokaisesta kaupasta. Italialaiset ovat myös merkkifriikkejä ja satsaavat laatukosmetiikkaan, kuten Chaneliin ja Dioriin.


Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.