Richard Bransonin yritys aloittaa matkustajalennot avaruuteen 2011. Universumi kutsuu niitä, joilla on 145 000 euroa ylimääräistä. Ovatko avaruuslennon hiilidioksidipäästöt valtavat vai eivät?

Matkaopas-lehden 1/2010 pääkirjoitus

Tunisian matkani kohokohtia oli luola-asumuksistaan kuuluisa Matmata. Kuka olikaan se muinainen neropatti, joka oivalsi että maahan kaivetut syvät sisäpihat luolahuoneineen tarjoavat mukavat kotiolot niin 40 asteen helteessä kuin kylminä talviöinäkin. Ihmisen kekseliäisyys on aina ylittänyt odotukset juuri siellä, missä haasteet ovat hurjimmat. Berberikylän ehdoton vetonaula on Sidi Driss luolahotelleineen: siellä kuvattiin Tähtien sotaa. Elokuvan avaruusbaarikin on yhä tallella.

Kukapa olisi Luke Skywalkerin seikkailuja katsoessaan arvannut, että avaruusmatkailusta tulee totta jo 2010-luvulla. Se tuntui utopialta vielä vuonna 2001, kun liikemies Dennis Tito osti paikan venäläisten avaruus-
lennolle 20 miljoonalla dollarilla.

Richard Bransonin omistama Virgin Galactic aloittaa matkustaja­lennot avaruuteen jo 2011. Universumi kutsuu niitä, joilla on 145 000 euroa ylimääräistä. Hinta halpenee asteittain: 501. avaruusturisti maksaa retkestä enää 15 000 euroa.

Jo 110 kilometrissä voi kokea painottomuuden ihmeen ja tähtien ikuisuuden. Ehkäpä sinisen planeettamme näkeminen avaruudesta käsin herättää meissä myös entistä voimakkaamman halun suojella sitä.

Huima hanke voi mullistaa myös lentokoneteollisuuden ja johtaa entistä parempien polttoaineiden kehittämiseen. Avaruussukkulan emoalus on maailman suurin kokonaan hiilikuitukomposiitista rakennettu lentokone, jonka tehokkuus on omaa luokkaansa. Avaruuslennon hiilidioksidipäästö matkustajaa kohti on pienempi kuin bisneslennolla Lontoosta New Yorkiin.

Bransonin visiona on saada uusi teknologia käyttöön myös ­lentokoneissa. Tällöin mannertenvälisillä lennoilla voitaisiin koukata avaruuden kautta, mikä pienentäisi päästöjä ja nopeuttaisi aikatauluja. Lento Euroopasta ­Australiaan lyhenisi jopa 2,5 tuntiin.

Sillä aikaa kun odotamme avaruusmatkojen halpenemista, ehdimme kiertää vielä hyvän aikaa kaunista kotiplaneettaamme. Tässä numerossa reissaamme taas Seychelleiltä Saharaan, Berliinistä ­Botswanaan.

Hohdokkaita lukuhetkiä!

Pirkko Puoskari
Kuva

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.