Katso Saapasmaata uusin silmin: kuvitellun polvilumpion yläpuolelle. Näet auringonnousun Ligurian. Se on ihanteellista aluetta matkailijalle. Miksi?

Katso Saapasmaata uusin silmin: kuvitellun polvilumpion yläpuolelle. Näet auringonnousun Ligurian. Se on ihanteellista aluetta matkailijalle. Miksi?

Italian luoteisrannikko tunnetaan paremmin nimellä auringonnousun Liguria, italialaisittain Riviera di Levante. Se on ihanteellista aluetta matkailijalle, sillä välimatkat kohteesta toiseen ovat lyhyet ja juna-, lautta- ja bussiyhteydet toimivat. Leuto meri-ilmasto suosii lomailijaa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Tukahduttavan kuumasta helteestä ei tarvitse kärsiä edes keskikesällä.

Tässä Ligurian parhaat paikat

GENOVA
Noin 600 000 asukkaan Genova on mukavan rosoinen satamakaupunki, jonka valtteja ovat edullinen hintataso niin hotelleissa kuin ravintoloissakin sekä runsas kirjo nähtävyyksiä jättimäisestä akvaariosta vanhoihin kaupunkipalatseihin. Lomalla moni pitää Genovaa tukikohtanaan ja seikkailee sieltä käsin Italian Rivieralla.
http://www.comune.genova.it/

CINQUE TERRE
Le Cinque Terre tarkoittaa viittä romanttista
kylää, jotka sijaitsevat Ligurian rannikolla jylhien vuorten katveessa. Kylien nimet ovat lännestä itään Monterosso, Vernazza, Corniglia, Mana­rola ja Riomaggiore. Monterossoon pääsee ­autolla, muihin kohteisiin matkataan yleensä paikallisjunalla tai veneellä. Riomaggioren vetonauloihin kuuluu Manarolaan viettävä Via dell’Amore, rakastavaisten polku, joka yhdistää idylliset kohteet toisiinsa.
http://www.lecinqueterre.org/

SANTA MARGHERITA LIGURE
Luonnonkauniilla paikalla Portofinon kupeessa sijaitseva 10 000 asukkaan Santa Margherita on rauhallinen kalastajakylä, jonne matkailijat ­pysähtyvät yleensä pariksi päiväksi. Viihtyisät kahvilat, ­leveät rantabulevardit ja pieni uima­ranta kutsuvat viihtymään.
http://www.santa-margherita-ligure.com/

SAN REMO
San Remo on tuttu rallin, pyöräilyn ja pokerin ­ystäville. Italian omat euroviisut, San Remon musiikkijuhlat, on järjestetty täällä vuodesta 1951 lähtien. 57 000 asukkaan kaupungin nähtävyyksiin kuuluu Alfred Nobelin koristeellinen huvila, jossa dynamiitin keksijä asui elämänsä loppuvuodet.  Satamassa voi ihailla huvipursia. Jos viihdyt Nizzassa ja Monte Carlossa, pidät todennäköisesti myös San Remosta.
http://www.sanremoguide.it/it/default.cfm

ALASSIO
Auringonpalvojat suuntaavat Alassioon. Tästä
11 000 asukkaan kaupungista löytyy useita kilometriä pitkä hiekkaranta ja viihtyisä vanhakaupunki. Kirjailija Ernest Hemingway piipahti aikoinaan Alassiossa ja jätti nimikirjoituksensa Muretto-nimiseen kiviaitaan. Siitä kehkeytyi yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Viitisensataa julkkista on tähän mennessä raapustanut aitaan puumerkkinsä.
http://www.comune.alassio.sv.it/

Teksti ja kuva Mika Minetti. Matkaopas-lehdessä 8/2010 on 5 sivun juttu Portofinosta Italian Rivieralla (kuva).

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.