Löysää vyötä. Katalonian keittiö yhdistää huolettoman hulivilin ja perinteitä vaalivan kyläkokin parhaat taidot. Latva-artisokkia, sherry-lihapullia ja crema catalanaa, ole hyvä.

Marinoidut latva-artisokat
Valmistusaika 40 min.
4–6 pientä latva-artisokkaa
1 sitruuna
3 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 dl vettä
persiljanoksa

Huuhtele artisokat, poista kuivat ­uloimmat lehdet. Kuori varret ja leikkaa artisokat ­neljäksi lohkoiksi.
Purista sitruunanpuolikkaasta mehua ­lohkoille, etteivät artisokat tummu. Paina veitsen lappeella rikki kuorimattomat valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy tilavalla pannulla ja ­nosta artisokanneljännekset valkosipulin ­kanssa ­öljyyn. Kääntele pari minuuttia. Ripottele päälle suola ja pippuri.
Kaada sekaan vesi ja lisää persiljanoksa. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes artisokat ovat pehmenneet.
Anna jäähtyä pannulla ja nosta tarjoilu­vadille tai annoslautasille.Poista valkosipulinkynnet ja persiljan­oksa pannulta ja lusikoi pannulla oleva liemi ­artisokille. Valuta joka annoksen päälle 1–2 ruoka­lusikallista sitruunamehua ja ­mausta tarvittaessa lisää. Pirskottele hiukan oliivi­öljyä artisokille, anna maustua 10 minuuttia ja tarjoa kylmänä alkupalana.

Sherryllä aateloidut lihapullat ja tomaattikastike
Valmistusaika 50 min.
1 dl korppujauhoja tai tuoreita leipämurusia
1 dl kuivaa sherryä
0,5 dl pinjansiemeniä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl kivettömiä oliiveja
500 g jauhelihaa
0,5 tl jauhettua jeeraa tai kuminaa
0,5 tl jauhettua mauste- tai mustapippuria
0,5 tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 laakerinlehteä
4–6 rkl (oliivi)öljyä
Kastike
1 iso sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 tlk (800 g) säilöttyjä tomaatteja
1–2 dl kuivaa sherryä
n. 0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Aloita kastikkeesta: Kuori ja silppua ­sipuli. Kuullota silppua öljyssä ­muutama ­minuutti. Lisää tomaatit liemineen ja ­anna hautua ­kannen alla noin 20 minuuttia ­silloin tällöin sekoittaen. Kaada sekaan sherryä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Soseuta ­halutessasi ja pidä lämpimänä.
Valmista lihapullat kastikkeen kypsymisen aikana. Sekoita korppujauhot sherryn kanssa kulhossa. Kuori ja silppua sipulit sekä valkosipuli. Silppua myös oliivit.
Paahda pinjansiemenet kevyesti ­pannulla. Sekoita jauheliha, sipulit, oliivit, ­siemenet, jeera, pippuri sekä suola korppujauho­seokseen. Vaivaa tasaiseksi seokseksi.
Muotoile massasta pieniä lihapullia ja ­siivilöi pullille jauhot.
Kuumenna öljy pannulla laakerinlehtien kanssa ja paista lihapullat miedolla lämmöllä kauttaaltaan kullanruskeiksi ja kypsiksi.

VINKKI  Tarjoa lihapullat ja kastike erikseen esimerkiksi tapastarjoilun osana tai uunissa paistettujen lohkoperunoiden tai sahramilla ja sipulilla maustetun lihaliemessä keitetyn riisin kanssa pääruokana.

Crema catalana
Valmistusaika noin tunti + jäähdytys
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
4 kananmunaa
1,5 dl (ruoko)sokeria
Pinnalle
1,5 dl sokeria
0,75 dl vettä

Kaada kerma ja maito kattilaan. Lisää appelsiinin ja sitruunan kuoriraasteet, kanelitanko sekä halkaistu vaniljatanko. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua hetki kannen alla.
Poista vanilja- ja kanelitanko. Anna ­jäähtyä hiukan.
Erota kahdesta kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa kerma-maitoseokseen ­kaksi munaa ja kahden munan keltuaiset ja kaada seos neljään matalaan uuninkestävään vuokaan. Kypsennä vanukkaita 100-­asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes seos on hyytynyt. Anna vanukkaiden jäähtyä.
Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna varovasti kiehuvaksi. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja valuta se varovasti vanukkaiden pinnalle. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua.

Reseptit neljälle. Teksti Marita Suontausta, kuvat Lehtikuva, Riou/Photocuisine/Skoy.

Lue koko juttu juomasuosituksineen Matkaopas-lehdestä 3/2010.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.