Omatoimimatkalla vaaditaan sopeutumiskykyä ja hyviä hermoja. Aina sattuu jotain odottamatonta. Kuusi viikkoa on mielestäni minimiaika, jos aikoo tutustua kaikkiin seitsemään saareen edes jotenkin.

Kuusi viikkoa on mielestäni minimiaika, jos aikoo tutustua kaikkiin seitsemään saareen edes jotenkin. Lähtöpaikaksi kannattaa valita Teneriffa tai Gran Canaria. Lennot Kanariansaarten välillä ovat kalliita, mutta onneksi käytettävissä on nykyaikaisia ja hyväkuntoisia lauttoja, jotka kulkevat aikatauluissaan. Paikkoja lautoilta löytyi aina, vaikka ostimme liput vasta lähtöpäivänä. Isoimpien saarten bussiliikenne on kattavaa. Pienimmillä saarilla El Hierrolla ja La Gomeralla täytyy varmistaa, että määränpäästä myös palaa busseja takaisin vielä samana päivänä.

Omatoimimatkaa suunnitellessamme Espanjan valtion matkailutoimisto Helsingissä palveli ystävällisesti. Koska yöpymiset oli järjestettävä itse, varsin hyödyllisiä olivat vuosittain uusittavat majoituspaikkaluettelot. Seuraavaksi piti laatia tarkan euron budjetti. Me emme lentäneet saarten välillä, vaan käytimme lauttoja. Taksin sijasta turvauduimme busseihin. Kokonaisbudjettimme kolmen kuukauden mittaisella matkalla oli 6 000 euroa, josta puolet meni yöpymisiin. Varasimme ensimmäisen majapaikan Teneriffalta viikoksi jo Suomesta. Perillä havaitsimme, että edullista majoitusta saa lyhyelläkin varoitusajalla. Ainakin tammi-helmikuussa katto pään päälle löytyy jopa etukäteen varaamatta.

Kaikilla Kanarian saarilla on omat erityispiirteensä. Jos haluaa kulkea syrjässä pahimmista turistivirroista, oikea valinta on El Hierro tai La Gomera. Jos haluaa osallistua suomalaisrientoihin, Teneriffa ja siellä nimenomaan Puerto de la Cruz on hyvä paikka. Yöelämä on vilkkainta isoissa kaupungeissa. Karuimmat saarista ovat Fuerteventura ja Lanzarote. Omaleimaisuudessaan nekin ovat viehättäviä. Fuerteventuraa kutsutaan "rauhalliseksi saareksi" ja Lanzarotea "tulen saareksi". Pidimme eniten La Palmasta. Saari on hyvin monimuotoinen. On vehreitä banaaniviljelmiä, kraattereita ja länsirannikolla hiekkarantoja. Massaturismi ei ole vielä vienyt ihmisten luontaista ystävällisyyttä.

Mitä Kanaria opetti?

Omatoimimatka kannattaa suunnitella huolellisesti. Apuna käytimme Lonely Planetin matkaopasta ja Espanjan valtion matkailutoimistoa. Molempien tiedot pitivät hyvin paikkansa.

Budjetissa oli helppo pysyä, kun otimme etukäteen selvää, mitä mikin asia matkalla maksaa.

Eläkeläiset, lapset ja opiskelijat saavat alennusta monissa paikoissa. Yleensä alennus edellyttää iän todistamista.

Alkeellinenkin espanjantaito
on hyvä apu. Pikku paikoissa ei usein puhuta englantia lainkaan.

Omatoimimatkalla vaaditaan sopeutumiskykyä ja hyviä hermoja. Aina sattuu jotain odottamatonta.

Teksti: Pentti Pitkänen
Kuva: Pixtal/Lehtikuva

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.