Niemimaan ainutlaatuiset maisemat ovat vasta avautuneet matkailijalle.

Jos haluaa päästä Kamtshatkan niemimaalle, pitää matkustaa liki 10 000 kilometriä Suomesta itään. Avantsanlahden rantakukkuloilla sijaitsee niemimaan ainoa kaupunki, Petropavlovsk.

Lennämme sieltä helikopterilla yli kolme kilometriä pitkän tulivuorijonon. Parikymmentä kuumaa lähdettä pulputtaa ja sumuttaa mineraalipitoista vettään värjäten kalliot punaisiksi, keltaisiksi ja vihreiksi.

Lossivahtina jokivarressa

Seuraavana aamuna pakkaamme tavaramme maastokuormureihin ja suuntaamme kohti Lunakhodchikovin tukikohtaa. Matkaan tulee yllättävä mutka. Joen yli pitäisi mennä lossilla, mutta sen mäntä on rikki.. Henkilökunta pystyttää ruokailuteltan ja alkaa valmistaa meille purtavaa lautturin keskittyessä moottoriin. Aika kuluu rattoisasti, mutta mietin, että tännekö asti piti matkustaa istumaan vodkamuki kädessä?

Tulivuori huokailee

Seuraavana aamuna on sumu hiipinyt maisemaan. Se peittää maitomaiseen vaippaansa seuraavan kiipeilykohteemme, Plosky Tolbachik -tulivuoren. Sinne on vaarallista kiivetä, kun ei näe mitään.

Yli sadan neliökilometrin laajuinen kuollutmetsä on vaikuttava. Paksuimmillaan laavakerros on yli 14-metrinen, joten sen alle jääneistä puista esiin pistää vain latvus.

Karhu osaa herkutella

Leiriydymme joen töyräällä kivikoivikkoon. Yöllä heräämme koiran raivokkaaseen haukuntaan. Haukunnan syy selviää myöhemmin: emokarhu vieraili leirissämme kahden poikasensa kanssa.

Ursus arctos beringius on harmaakarhun kokoinen. Sitä luonnehditaan lempeäksi, mutta peto se silti on. Ihminen ei onneksi ole karhun ruokaa, sillä kalaa riittää.

Karhukanta Kamtshatkan niemimaalla on tiheimpiä maailmassa. Siellä on laskettu olevan 300 karhua tuhatta neliökilometriä kohden, kun luku on Suomessa 1,5.

Matkatietoa

* Kamtshatka sijaitsee Siperian itäpuolella, Ohotanmeren ja Beringinmeren välissä Kuriilien saariryhmän pohjoispuolella.
* Pinta-ala on 350 000 km², väkiluku 300 000.
* Aikaero Suomeen on +10 tuntia.
* Paras aika matkustaa on heinä-syyskuu. Sateita tai sumua esiintyy loppukesällä runsaasti, mutta myös erittäin kauniita ja lämpimiä päiviä.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.