Lähimenneisyytensä painolastia karistava maa avaa matkailijoille myös salaiset ovensa. Lue loistovinkit.

Lähimenneisyytensä painolastia karistava maa avaa matkailijoille myös salaiset ovensa.

Kambodza on nousussa matkailumaana. Sinne houkuttelee ainutlaatuinen nähtävyys, khmerien muinaisen suurvallan keskuskaupunki Angkor. Kambodza tarjoaa lomailuun myös hienoja rantoja. Maan eteläosassa sijaitsevan Sihanoukvillen hiekoilla on vielä tilaa.

Lumoavat rauniot

Kambodzan arkeologiset nähtävyydet ovat huipputasoa, ja ne vetävät täysin vertoja egyptiläisten, kreikkalaisten ja inkojen mahtirakennuksille. Temppelit ja palatsit sekä niiden ympäröimät kaupunkialueet tunnetaan yhteisellä nimellä Angkor. Samanniminen valtakunta sai alkunsa 800-luvun lopulla. Kukoistuskaudellaan valtakunta kattoi noin puolet Kaakkois-Aasian manneralueesta. Euroopan tietoisuuteen viidakkoon hautautuneet rauniot tulivat vasta 1800-luvun puolivälissä. Löytöjen merkittävin osa on vallihaudoilla ympäröity mahtava Angkor Wat.

Phnom Penh kasvaa

Pääkaupunki koki kovia 1970-1979 kommunististen, niin kutsuttujen punaisten khmerien valtakaudella. Kahdesta miljoonasta asukkaasta jäi tuolloiseen kummituskaupunkiin vain noin 50 000. Rakennuksista tuhoutui kaksi kolmasosaa. Nyt kaupunki on kovassa kasvussa. Nähtävyyksistä mainittavimmat ovat joen rannalla sijaitseva Kuninkaallinen palatsi ja lukuisat pagodit.

Kelluvissa kylissä

Erittäin matala, noin sata kilometriä pitkä Tonle Sap on Kaakkois-Aasian suurin järvi. Se on merkittävä, sillä siitä saatavat kalat ruokkivat lähes puolet maan asukkaista. Niin sanotusta järvikansasta vain osa asuu rantojen kylissä. Vesillä kelluvissa asuntolautoissa ja -veneissä asuvat ovat suurimmaksi osaksi vietnamilaisia.

Vesiltä löytyy kaikki tarpeellinen: kaupat, pajat, ravintolat, krokotiilinkasvattamot, posti, koulu, poliisiasema ja jopa katolinen kirkko. Ja kaikkialla on käytössä mutkaton vesivessa. Valitettavasti järvi on samalla myös kaivo!

Kambodzan plussat ja miinukset

+ Angkor Wat
+ Tonle Sap -järvi
+ Ystävälliset ihmiset
- Huonot kulkuyhteydet
- Köyhyys ja korruptio
- Miinavaara rajoittaa liikkumista

Teksti ja kuva: Tarmo Halonen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 5/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.