Matkatavaroiden, päällysvaatteiden ja muut tarvittavan tilpehöörin pitäminen mukana matkanteon kaikissa vaiheissa on haaste. Mitä voit tehdä, jos huomaat, että jotakin unohtui?

Matkatavaroiden, päällysvaatteiden ja muut tarvittavan tilpehöörin pitäminen mukana matkanteon kaikissa vaiheissa on haaste. Mitä teet, jos huomaat jotakin unohtuneen?

Takki jäi lentokentän wc:n naulaan? Pehmolelu penkin alle lentokoneeseen? Kirjaston kirja hotelliin? Silmälasit junaan? Käänny Suomen Löytötavarapalvelun puoleen. Se on Suomen suurin löytötavaran käsittelijä ja samalla myös maan suurin yksityinen löytötavaratoimisto.

Kaikista löydöistä, joista omistajan tiedot selviävät, Suomen Löytötavarapalvelu ilmoittaa omistajalleen. Jos esimerkiksi matkapuhelin päätyy löytötavaratoimistoon, sen omistajan tiedot selviävät operaattorilta. Matkailija voi harkita, mihin matkatavaraan kannattaa kiinnittää suosiolla nimilappu.

Tavaroiden säilytysaika on lain mukaan kolme kuukautta. Löytötavarat kulkeutuvat löytötavaratoimistoon yleensä 2--6 päivässä.

Kadonnutta tavaraa voi kysyä puhelimitse (puhelun hinta 1,67 euroa/minuutti), internetistä löytyvällä lomakkeella (hinta 3 euroa) tai paikan päällä Helsingissä osoitteessa Mäkelänkatu 56. Kirjalliset tiedustelut käydään läpi 1--2 kertaa viikossa.

Joukkoliikenteen löytötavarat haetaan varikoilta joka arkipäivä. Niitä voi tiedustella katoamista seuraavana arkipäivänä noin kello 15.30 jälkeen. Käsineitä, päähineitä, kaulaliinoja ja sateenvarjoja löytyy linja-autoista ja muista joukkoliikennevälineistä paljon: niitä on mentävä tunnistamaan löytötavaratoimistoon. Yritys ei käsittele näitä tavaroita koskevia kyselyjä.

Tavaran säilytyksestä peritään löytötavaralain mukainen maksu. Tavarat voi joko noutaa itse toimistosta tai tilata postitse. Postituksesta peritään postimaksut postin taksan mukaan sekä lähetyskuluina 6--15 euroa lähetyksen koosta riippuen.

Näin kävi minulle
Unohdin nelivuotiaan poikani takin Helsinki-Vantaan-lentokentän wc:n naulakkoon matkakuumeen vallassa 10. kesäkuuta.

Soitin heti matkakohteeseen päästyämme Finavian vaihteeseen ja kysyin, voisiko vaikka lentokentän siivooja ystävällisesti hakea takin talteen naulakosta. Mikä vanhanaikainen toive.

Minulle kerrottiin, että kaikki lentokentältä löytyneet tavarat viedään Suomen Löytötavarapalveluun. Soitin palveluun matkalta palattuani 22.6. Kuvailin takin (turkoosinsininen tuulitakki, koko 110) ja asiakaspalvelija alkoi penkoa tietokonetta. Oliko huppua? Oliko taskussa jotakin? Mies kuvaili eri kokoisia ja -värisiä takkeja, mutta poikani takkia ei löytynyt. Puhelu kesti 10 minuuttia 5 sekuntia ja maksoi noin 17 euroa.

Päätin jättää tiedustelut sikseen ja ostaa lapselle uuden takin.
Maria Rinne

Lisätiedot
Suomen Löytötavarapalvelu, Mäkelänkatu 56, Helsinki. Arkisin kello 9--18, puh. 0600 41 006 (puhelun hinta 1,67 euroa/minuutti). http://www.loytotavara.net/index.html

Kuva Istockphoto.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.