Lonely Planetin mukaan Helsingistä pitää välittömästi, varsinkin kesällä, kun ulkoilmakahvilat kuhisevat elämää. Kuva: Shutterstock
Lonely Planetin mukaan Helsingistä pitää välittömästi, varsinkin kesällä, kun ulkoilmakahvilat kuhisevat elämää. Kuva: Shutterstock

Matkaopasjätti neuvoo niin koluamaan Helsingin Kallion boheemeja baareja kuin hörppimään glögiä laavussa.

Matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet valitsi juuri maailman parhaimmat matkailumaat vuonna 2017. Ja suomalaisilla on aihetta tuulettaa, sillä kotimaamme sijalla kolme. Kultaa ja hopeaa saivat Kanada ja Kolumbia.

Tuoreessa jutussaan Lonely Planet neuvoo, mitä tehdä viikon lomalla Suomessa. Artikkelin on sponsoroinut Suomen matkailua edistävä Visit Finland, mutta Lonely Planet sanoo, että näkemykset ja vinkit ovat sen puolueettoman toimituksen.

Mitä Lonely Planetin kirjoittaja Kerry Christiani sitten suosittelee tekemään Suomessa?

1. Helsinki kahdessa päivässä

Lonely Planetin mukaan Helsingin voi hyvin suorittaa kahdessa päivässä. Näihin paikkoihin matkakirjajätti vinkkaa tutustumaan:

Katsasta Senaatintori ja Tuomiokirkko, perusturistisettiä siis.

Heittäydy kulturelliksi Kansallismuseossa, Designmuseossa (Marimekko mainittu, tietenkin), Kiasmassa ja gallerioissa.

Nauti kahvi ja korvapuusti Ullanlinnan Café Succèsissa. Mainio vinkki näin paljasjalkaisen helsinkiläisenkin näkökulmasta, sillä 1950-luvulta asti toimineessa kahvilassa on kaupungin isoimmat korvapuustit.

Herkuttele kausi- ja villiruokaa ravintola Juuressa Kaartinkaupungissa.

Siemaile drinkkejä Liberty or Death -baarissa. Persoonallisista ja taidolla tehdyistä drinkeistään tunnetun baarin omistajat pyörittävät myös Trillby & Chadwick -salakapakkaa, jota New York Times suositteli jutussaan kesällä.

Käy Suomenlinnassa, koska eihän merilinnoitusta voi jättää väliin.

Fiilistele Kalliota. Lonely Planet kehottaa tutustumaan kaupunginosan nousevaan taideskeneen, boheemeihin baareihin ja vintagekaupoihin. Kuten monet paikalliset tietävät, Kallioon ja sen liepeille on ilmestynyt viime vuosina toinen toistaan kiinnostavampia paikkoja.

2. Järvet haltuun

187 000 järveä odottaa matkailijaa. Järvi-Suomessa Lonely Planet neuvoo suuntamaan johonkin näistä kohteista:

Käyskentele kauniissa Savonlinnassa. Olavinlinna ja Oopperajuhlat mainittu.

Rentoudu Kuopiossa. Kesätunnelma, järvet, metsäkävelyt, maailman isoin puusauna – siinä Lonely Planetin syyt matkata Kuopioon.

Lonely Planetkin on ihastunut Tampereen vanhoihin tiilisiin tehdasrakennuksiin. Kuva: Shutterstock
Lonely Planetkin on ihastunut Tampereen vanhoihin tiilisiin tehdasrakennuksiin. Kuva: Shutterstock

Näe uutta Tampereella. Näitä hehkutetaan: urbaania järvitunnelmaa, Tampereen taidemuseon Muumilaakso ja vanhoihin tehtaisiin syntyneet särmikkäät kaupat, baarit, museot ja kahvilat.

Hyppää luonnon helmaan Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla, Rantasalmen, Savonlinnan ja Varkauden alueella. Lonely Planet vinkkaa esimerkiksi vaeltamaan tai melomaan kajakilla.

3. Itään ja metsään

Lonely Planet mainitsee, että 76 prosenttia Suomesta on metsien peitossa, suomalaiset ovat hulluna marjoihin ja hiljaisuutta riittää. Tällaista juttu neuvoo tekemään, jos mielii luontoon:

Lennä Kajaaniin. Lonely Planetin mukaan Kainuu on varsinkin keskikesän valon aikoihin loistopaikka bongailla karhuja, susia, ahmoja, ilveksiä ja hirviä. Huippujuttuna artikkeli mainitsee karhusafarit.

Näkymä Kolin kansallispuistosta Pielisen järvelle – sietäähän tätä kehua! Kuva: Shutterstock
Näkymä Kolin kansallispuistosta Pielisen järvelle – sietäähän tätä kehua! Kuva: Shutterstock

Suuntaa Kolin kansallispuistoon, joka levittäytyy Joensuun, Kontiolahden ja Lieksan alueelle. Siellä voi esimerkiksi vaeltaa, lumikenkäillä tai hiihtää.

Vieraile erikoisessa tapahtumassa, kuten eukonkantokilvassa Sonkajärvellä tai suojalkapallon maailmanmestaruuskisoissa Hyrynsalmella. Sanotaanhan heti jutun alussakin, että Suomi on yksi Skandinavian oudoimmista maista (hieno homma, joskaan Suomihan ei kuulu Skandinaviaan).

4. Länteen ja rannikolle

Täysin aiheellisesti Lonely Planet suistuttaa myös Suomen kaunista saaristoa:

Reissaa Turkuun. Lonely Planetkin tietää, että Turku on kulttuurikaupunki. Lisäksi jutussa mainitaan Turun Tuomiokirkko ja linna.

Voisi kuvitella, että Lonely Planetkin viihtyisi turkulaisessa kortteliravintolassa Tintåssa. Kuva: Sanoma-arkisto / Katri Lehtola.
Voisi kuvitella, että Lonely Planetkin viihtyisi turkulaisessa kortteliravintolassa Tintåssa. Kuva: Sanoma-arkisto / Katri Lehtola.

Ihaile Merenkurkun saaristoa. Matkaopasjätti vinkkaa pyöräilemään, melomaan ja kalastamaan Unescon maailmanperintökohteessa.

5. Pohjoisen ihmemaahan

Eikä Lonely Planet tietenkään unohda alati matkailijoita kiinnostavaa Lappia:

Hengaile laavussa ja hörpi glögiä. Lehti tietää, että paras aika tähän tunnelmalliseen puuhaan on marraskuusta tammikuun puoliväliin.

Ihaile talvella revontulia, jos käy tuuri!

Lonely Planet kertoo, että vanhan myytin mukaan revontulet syntyvät, kun kettu juoksee pitkin tuntureita. Kuva: Shutterstock
Lonely Planet kertoo, että vanhan myytin mukaan revontulet syntyvät, kun kettu juoksee pitkin tuntureita. Kuva: Shutterstock

...ja kesällä keskiyön aurinkoa. Kesäaikaan Lonely Planet suosittelee myös lohen kalastamista joista ja vaeltamista esimerkiksi Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa ja Sallassa.

Jaa, onhan täällä vaikka mitä tehtävää!

Mikä on sinun suosikkipaikkasi Suomessa ja miksi? Kerro alla kommenteissa tai sosiaalisessa mediassa hashtagilla #menaiset!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.