Perusteluna valinnalle ovat aktiivinen pyöräilyharrastus, pyöräilyn puolesta puhuminen ja kirjoittaminen sekä toimiminen inspiroivana esimerkkinä arkipyöräilyyn ja pyörämatkailuun.

Sarjakuvataiteilija, Matkaoppaan graafikko Kaisa Leka on valittu Vuoden 2012 pyöräilijäksi. Perusteluna valinnalle ovat aktiivinen pyöräilyharrastus, pyöräilyn puolesta puhuminen ja kirjoittaminen sekä toimiminen inspiroivana esimerkkinä arkipyöräilyyn ja pyörämatkailuun.

Pyörämatkoillaan muun muassa Muurmanskiin, Jäämerelle, Islannin ympäri ja Costa Ricaan Kaisa Leka on osoittanut, että huimienkin unelmien toteuttaminen on mahdollista lähes jokaiselle meistä.

”Pitkillä matkoilla saa kerrankin keskittyä pyöräilyyn ja löytää polkemisen rytmin ja ilon. Levoton mieli löytää  tien päällä rauhan, ja ylämäissä hikoillessani voin kerrankin tuntea olevani läsnä hetkessä. Näitä meditatiivisia hetkiä olen yrittänyt kuvata pyöräilyaiheisissa sarjakuvissani", Kaisa kertoo.

Osa Kaisa Lekan sarjakuvista, kuten Suomalaisen pyöräilijän arkkityypit, on käsitellyt pyöräilyä humoristisella otteella.

"Toivon, että voisin inspiroida mahdollisimman monia muitakin hyppäämään pyörän päälle niin arjessa kuin lomillakin. Minulla ei ole jaloissani pullistelevia pohjelihaksia vaan proteesit, mutta pyörämatkoilla tärkeintä ei olekaan lihasvoima vaan sinnikkyys."

Kaisan artikkeli Nizzan-pyöräretkestä ilmestyi Matkaoppaan numerossa 2/2010 ja hänen juttunsa Antwerpenistä  numerossa 2/2012. Kaisan blogi löytyy tästä.

Aiemmin Vuoden pyöräilijäiksi on valittu muiden muassa Mikko ”Peltsi” Peltola 2007, Osmo Soininvaara 2008, Hannu-Pekka Björkman 2009, Oras Tynkkynen 2010 ja Lauri Tähkä 2011.

Vuoden pyöräilijän nimeää Suomi Pyöräilee -yhteistyötoimikunta, jossa ovat mukana Pyöräilykuntien verkosto ry, Suomen Pyöräilyunioni ry, liikenne- ja viestintäministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Liikenneturva, Helsingin Polkupyöräilijät ry, Suomen Retkeilymajajärjestö ry, Suomen Latu ry, Helsingin kaupunki, Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto ry, Invalidiliitto ry, Suomen Polkupyöräteollisuusyhdistys ry, Helkama Velox Oy, Tunturi Hellberg Oy sekä Urheilu- ja vapaa-aikatukkuliikkeet

Suomen ensimmäinen Pyöräkeskus Helsinkiin

Pyöräkeskus aloittaa toimintansa toukokuussa Narinkkatorin laidalla Kampissa. Pyöräkeskuksen palveluja ovat pyörien vuokraus, pikahuolto, mahdollisuus omatoimiseen pyörän huoltoon ja neuvonta. Pyöräkeskuksen edustalla on valvottu alue pyörien pysäköintiin.

Pyöräkeskus tarjoaa lisäksi järjestöille ja yrityksille tilaa erilaisten pyöräilyyn liittyvien tapahtumien järjestämiseen. Pyöräkeskus sopii mainiosti esimerkiksi pyöräretkien lähtöpisteeksi sekä pyörien ja pyöräilytuotteiden esittelyyn.

Vuonna 2012 pyöräilijöitä palvelee Pyöräkeskuksen ensimmäinen versio, "Pyöräkeskus 1.0". Kauden aikana kerätään käyttäjäpalautetta ja kokemuksia siitä, millaisia palveluita Pyöräkeskukseen kaivataan ja millaisia palveluja sinne on mahdollista järjestää.

Pyöräkeskus toteutetaan Helsingin kaupungin ja yksityisten yrittäjien yhteistyönä. Pyöräkeskus on yksi niistä toimista, joilla Helsinki pyrkii edistämään pyöräilyä. Pyöräkeskuksen virallisia avajaisia vietetään Helsinkipäivänä 12. kesäkuuta.

www.poljin.fi

www.pyoraillensuomessa.fi

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.