Sarjakuvataiteilija Kaisa Leka, 30, nauttii kiireettömästä matkanteosta pyörän selässä. Lomalla hän asuu halvasti mutta ei tingi ruokavaliostaan.

Reissutapa

Mieheni, graafikko Christoffer on kumppanini joka reissussa. Tykkäämme samoista asioista, ja meillä on sama huumorintaju. Meillä on aina seuraava matka suunnitteilla.

Asun halvasti retkeilymajoissa tai tuttujen luona, mutta muuten törsäilen. Jos vastaan tulee ihana paikallisen suunnittelijan vaate, ostan sen. Suomessa elän säästäväisesti.

Tykkään kaupunkimatkoista. Kävelen paljon ja katson, mitä putkahtaa vastaan. Auton vuokraus ei ole tullut mieleenkään.

Lentäminen on mielikuvitukseton ja epäekologinen tapa matkustaa, mutta maapallo on liian iso. Maksan Maan Ystäville lentoveroa kymmenen prosenttia lennon hinnasta.

Matkamuistoja

Pyöräilimme Christofferin kanssa koko matkan Jäämerelle kesällä 2007 ja viime kesänä Nizzaan. On hienoa tehdä matkaa kiireettömästi monta viikkoa.Uskomme hindulaisuuteen ja sielunvaellukseen. Kävimme 2007 Intiassa kiertämässä Vrindavanan kaupungin temppeleitä ja yövyimme ashramissa, jossa heräsimme neljältä aamulla.

Teimme häämatkan Kaliforniaan 2003. Vietimme Los Angelesissa rantalomaa ja kävimme hindutemppelissä punapuumetsässä.

Vierailen joka vuosi Tukholman sarjakuvafestivaaleilla. Siellä on huikea tunnelma. Löydän aina uusia, kiinnostavia sarjakuvia.

Uimajalat mukaan

Kävelen metallisilla jalkaproteeseilla. Ne alkavat aina hälyttää lentokentän turvatarkastuksessa. Suomessa vartijat vain taputtelevat, Amerikassa minut syynätään tarkkaan.

Jalkojeni ruuvit ruostuvat vedessä. Jos matkakohteessa pääsee uimaan, pakkaan mukaan uimajalat, joiden ruuvit ovat ruostumatonta terästä. Ne vievät tuhottomasti tilaa. Siksi minulla on usein valtava matkalaukku.

Proteesit haittaavat matkalla vain, jos polveen tulee finni tai hellettä on yli 30 astetta.

Kasvisherkkuja maailmalla

Olen kasvissyöjä eettisistä syistä enkä käytä alkoholia. En tingi ruokavaliostani matkoillakaan.

Yhdysvalloissa tärkeä osa reissua on hyvien kasvisravintoloiden koluaminen. New Yorkin Gobosta (401 6th Avenue) ja San Franciscon Milleniumista (580 Geary Street) saa mielettömiä kasvisherkkuja.

Ranskan kasvisruokakulttuuri on surkea – se on pihvi- ja punaviinimaa. Onneksi siellä on ihania leipomoita ja toreja, joilta voi ostaa tuoreita hedelmiä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.