Päätoimittaja Pirkko Puoskari valottaa Matkaopas-lehden suuren risteilykyselyn tuloksia. Laivalomien kysyntä kasvaa Pohjoismaissa 30--40 prosentin vuosivauhtia.

Taas se nähtiin: matkailuun hurahtanut suomalainen on mainio otus: utelias, ennakkoluuloton ja sopivasti levoton sielu, joka kerää uutterasti uusia kokemuksia. Tämän totesimme Matkaoppaan toimituksessa, kun pääsimme tutkimaan risteily­kyselymme tuloksia.

Suurelle yleisölle risteilyloma tarkoittaa edelleen pikapyrähdystä Tallinnaan tai Tukholmaan, mutta matkailun edelläkävijät suuntaavat jo tottuneesti maailman merille. He tietävät, että risteilyjä järjestetään muillekin kuin miljonääreille ja ikinuorille amerikkalaisille eläkeläisille.

Risteilykyselymme vastasi yli 2 300 matkailun harrastajaa. Heistä joka neljäs oli ehtinyt kokea vähintään viiden vuorokauden loman maailman merillä tai jokiristeilyllä. Vain 23 vastaajaa ilmoitti, ettei ole kiinnostunut risteilylomista.

Laivalomat ovat maailmalla olleet jo pitkään matkailun kuumimpia trendejä. Vasta nyt voidaan perustellusti puhua suomalaisten risteilybuumista.

Laivalomien kysyntä on viime aikoina kasvanut Pohjoismaissa 30-40 prosentin vuosivauhtia, meillä jopa enemmän. Näinä aikoina Suomeen rantautuu taas uusi iso risteilykauppa, josta kerromme tämän lehden Matkakuume-palstalla.

Tämä on hienoa, sillä risteilyloma on parhaimmillaan maailman helpoin ja mielenkiintoisin kiertomatka. Kyltymätön kokemusten kerääjä saa kerrankin laiskotella, kun hänen itsensä sijasta koko hotelli hankkiutuu seuraavaan pysähdyspaikkaan.

Ei tavallisten kiertomatkojen laukkurumbaa, ryydyttäviä bussimatkoja ja alituista univelkaa – ellei nyt hurvittele öitään laivan huvipaikoissa ja ravintoloissa, joista ruokaa ja juomaa saa vuorokauden kaikkina tunteina.

Risteilykyselyn tuloksissa ehkä eniten ilahdutti suomalaisen matkailijan tinkimätön asenne: hienoimmatkaan puitteet eivät vielä riitä, vaan vasta sisältö antaa matkalle kultareunan. Puolet risteilykyselyyn vastanneista kertoi, että lomamatkan suurinta ylellisyyttä ovat huippunähtävyydet.

Olen samaa mieltä, vaikka omilla risteilylomillani olenkin nauttinut myös hyvistä hyteistä, upeista illallisista, huikeista show-esityksistä ja huippuluokan asiantuntijoiden esitelmistä.

Laivalomien hillittömään hemmotteluunkin olen tottunut nopeasti. Matkan jälkeen on joskus tullut vieroitusoireita, kun kukaan ei enää olekaan laskostanut lautasliinaa syliini, täyttänyt lautastani buffetpöydässä ja juhlistanut paluutani päivän tutkimusretkeltä tarjoamalla jo ovella lasillisen samppanjaa.

Kiinnostavimmista risteilykohteista erottui kyselyssämme vankka kolmen kärki: Välimeri, Karibia ja Norjan vuonot.
Kahteen ensimmäiseen seilaamme jo tässä numerossa. Norjan vuonoristeilystä kerromme tulevana keväänä. Aurinkoisia lukuelämyksiä!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja

Matkaopas 8/2011 -lehden pääkirjoitus

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.