Toukokuun viimeisenä viikonloppuna 26.–27.5. Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla järjestetään 13. Maailma kylässä -festivaali.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna 26.–27.5. Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla järjestetään 13.  Maailma kylässä -festivaali.

Ruoka on yksi Maailma kylässä -festivaalin vetonauloista. Aasialaista, afrikkalaista, eteläamerikkalaista, lähi- ja luomuruokaa on saatavilla tänä vuonna entistä monipuolisemmin.

Rautatientorille nousee lähi- ja luomuruuan keidas Herkkukylä, ja Kaisaniemen puistossa on uusi ruokailualue. Ruoka tulee esille myös asiaohjelmassa, jossa keskustellaan muun muassa lähiruoasta, EU:n maatalouspolitiikasta ja Itämerestä

Kansainväliset esiintyjät ovat olennainen osa festivaalin asiaohjelmaa. Agerialainen Boualem Sansal on saanut useita arvostettuja kirjallisuuspalkintoja. Algeriassa julkaisukiellossa oleva kirjailija vertaa ääri-islamilaisuutta ja natsismia. Ranskalainen kirjailija Jean-Pierre Tuquoi kertoo festivaalilla teoksestaan Ranska ja Marokko - ikuinen avioliitto, joka paljastaa maiden keskinäiset suhteet uudessa valossa.

Lontoossa vaikuttava kolmannen polven palestiinalaispakolainen, ihmisoikeusaktivisti ja runoilija Rafeef Ziadah esittää runojaan hiphop-rytmien säestämänä. Kotimaisista kirjailijoista festivaalilla esiintyy muun muassa Sofi Oksanen , joka kertoo kustantamastaan Aleksander Solženitsyn kirjasta Gulag.

Elokuvaohjelmistossa nähdään muun muassa kreikkalainen Attenberg , joka on voittanut Kultainen leijona -palkinnon ja kilpaillut LUX-elokuvapalkinnosta 2011. Tänä vuonna ilmestynyt ruotsalainen dokumentti Love During Wartime pureutuu Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin palestiinalaisen Osaman ja israelilaisen Yasminin tarinan kautta.

Ajankohtaisessa asiaohjelmassa painottuvat demokratiakysymykset. Taitelija Jani Leinosen kanssa yhteistyössä tehdyssä House of Democracyssä festivaalikävijät pääsevät äänestämään olosuhteissa, jotka ovat todellisuutta eri puolilla maailmaa.

Arvioiden mukaan vain alle puolet maailman ihmisistä saa äänestää rehellisissä, demokraattisissa vaaleissa. Rautatientorille nouseva osallistava äänestysinstallaatio rikkoo rajoja ja mielikuvia äänestämisen demokraattisuudesta.

House of Democracyn ohella toinen uutuus on elokuvaohjelmisto Kansallisteatterin Lavaklubilla. Demokratiaan painottuvia dokumentteja ja elokuvia esitetään kumpanakin päivänä kello 11--15, minkä jälkeen klubi muuttuu Metro-loungeksi. Loungen päätähtenä soittaa Dj Jori Hulkkonen.

Presidentti Tarja Halonen osallistuu Eduskunnan Globaaliryhmän järjestämään keskusteluun aiheesta Kansallinen vs. globaali köyhyys. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki puolestaan puhuu kulttuurin demokratiasta.

Kehitysministeri Heidi Hautala on mukana keskusteluissa Nicaraguan kehitysavusta ja demokratian roolista kehityksessä. Ohjelmassa ääneen pääsevät myös ympäristöministeri Ville Niinistö , ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä useat kansanedustajat ja europarlamentaarikot.

• Maailma kylässä Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla la 26.5. klo 11--20 ja su 27.5. klo 11--18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy, iltaklubien liput maksavat 8--14 euroa.

www.maailmakylassa.fi/ohjelma-aikataulu

Kuva  Inka Soveri

 

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.