Argentiinalaisturisti María José Conin sukulaiset muistelivat häntä Ecuadorissa. Kuva: Reuters
Argentiinalaisturisti María José Conin sukulaiset muistelivat häntä Ecuadorissa. Kuva: Reuters

Kaksi nuorta turistinaista murhattiin Ecuadorissa. Kun heitä syytettiin omasta kuolemastaan, naiset ympäri maailmaa alkoivat protestoida.

Argentiinalaiset Marina Menegazzo, 21, ja María José Coni, 22, reppureissasivat pitkin Etelä-Amerikkaa ja jakoivat matkaltaan Instagram-kuvia, joissa hymyilivät iloisesti.
 

 

Regalame un par de ojos nuevos

Kuva, jonka Maria Jose Coni (@mariajose.coni) julkaisi

 

"Los científicos dicen que estamos hechos de átomos, pero a mi un pajarito me contó que estamos hechos de historias".

Kuva, jonka MARINA MENEGAZZO (@marina.menegazzo) julkaisi

Helmikuun lopussa matka sai järkyttävän päätöksen, kun naiset katosivat. Joidenkin päivien päästä heidät löydettiin tapettuina rannan tuntumasta Ecuadorin Montañitassa. Ruumiit oli pakattu muovipusseihin.

BBC:n mukaan naisilta loppui rahat ja kaksi miestä tarjosi heille majapaikan. Lehtitietojen mukaan nämä miehet ovat tunnustaneet rikoksen.

Tragedian jälkeen jotkut syyttivät sosiaalisessa mediassa nuoria naisia siitä, että nämä olivat matkustaneet ilman miesseuraa. Syypäinä ei siis pidetty rikollisia, vaan uhreja.

”En suostu elämään pelossa.”

Tapauksen jälkeen naiset eri puolilla maailmaa ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia hashtagilla #viajosola, joka on espanjaa ja tarkoittaa ”matkustan yksin”. Kuvillaan naiset haluavat puolustaa oikeuttaan matkustaa ilman miesseuraa ja yksin.

”En suostu elämään pelossa”, Leah Davis kirjoittaa Instagramissa. Hän haluaa yhä tavoitella unelmiaan eikä suostu pysyttelemään neljän seinän sisällä vain siksi, ettei mitään ikävää vain sattuisi.

 

Today on the blog, I wanted to touch on a few subjects of great importance to me and that have been occupying much of my head space lately: solo female travel, safety, and violence against women. It pains me to know that we live in a world where women are still often treated as lesser beings, but what pains me even more is the belief that the answer to this violence is that women are simply better off staying home. I refuse to live my life in fear, cowering away from my dreams of seeing the world under the false assumption that staying put is somehow going to keep me from harm. Our attitudes must change and we must shift our focus to confront these problems at the source, because women are not about to stop traveling. #solofemaletravel #wegosolo #dametraveler #viajosola

Kuva, jonka Leah Davis (@leahlamochilera) julkaisi

”Matkustan yksin, koska rakastan maailman näkemistä ja eri kulttuureja, eikä rakkaus saa vaarantua siksi, että olen nainen”, Lasagna del Rey twiittaa.

Kaleena Q matkustaa Afrikassa, vaikka moni ihmettelee, miten nainen voi tehdä niin yksin.

”Tietenkin pitää matkustaa fiksusti, mutta pelko ei saa estää näkemästä maailmaa”, hän kirjoittaa Instagramissa.

”Jokaisen naisen pitäisi voida matkustaa yksin”, twiittaa Sarah McPhee.

”On nurinkurista ja seksististä sanoa, ettei nainen saa matkustaa yksin. Niin sanoo luultavasti joku, joka ei ole ikinä matkustanut yksin”, Tash Iliffe kirjoittaa Instagramissa.

Paraguaylainen opiskelija Guadalupe Acosta julkaisi maaliskuun alussa Facebookissa puhuttelevan kirjoituksen, jossa eläytyy murhattujen naisten asemaan. Julkaisua on jaettu yli 700 000 kertaa.

”Eilen minut tapettiin -- Mutta vielä pahempaa oli nöyryytys, joka sitä seurasi”, hän kirjoittaa ja kuvailee välissä yksityiskohtaisesti naisten kokemaa väkivaltaa.

”Tiedäthän, että olit vaarallisessa kaupunginosassa. Mitä oikein ajattelit?”

”Kun ruumiini löytyi, kukaan ei kysynyt, missä unelmani, toiveeni ja elämäni tuhonnut kusipää on. Sen sijaan he alkoivat kysyä minulta järjettömiä kysymyksiä. Mitkä vaatteet sinulla oli päällä? Miksi olit yksin? Miksi nainen matkustaisi yksin? Tiedäthän, että olit vaarallisessa kaupunginosassa, mitä oikein ajattelit?” Acosta jatkaa.

Acosta uskoo, että tapaukseen olisi suhtauduttu eri tavalla, jos uhrit olisivat olleet miehiä.

”Rikoksesta tulee vähemmän vakava, koska totta kai kerjäsin sitä.”

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.