Lukeminen sopii lomaan kuin kuusi jouluun. Tässä Matkaopas-lehden toimituksen viime hetken vinkit kilteille matkailun harrastajille.

Lukeminen sopii lomaan kuin kuusi jouluun. Tässä Matkaopas-lehden toimituksen viime hetken vinkit kilteille matkailun harrastajille.

1. Kohti Kairoa
Tiesitkö, että julkisella paikalla suukottelua ja käsi kädessä kulkemista ei katsota hyvällä silmällä Egyptissä. Tämä selviää Top 10 -sarjan uutuuden Kairo ja Niili -matkaoppaan vältettävien listalta. Lukuisista kirjan listauksista voi noukkia tärkeimmät nähtävyydet, tiedot ja vinkit. Kansista avautuu helposti silmäiltävät kartat. Eija Aatela
Top 10: Kairo ja Niili. Wsoy, 20 €.

 

2. Pysy kartalla
Vaikka käyttäisit navigaattoria, levitettävä kartta on tarpeen mukavia matkareittejä suunnitellessa. Uudet Tammen tiekartastot taittuvat keskeltä puoleen kokoonsa ja pysyvät siistinä säilytyslokeroissaan. Erillinen karttakirja Euroopasta, Pohjoismaista ja Suomesta. Suomi-kartastossa bonuksena yleiskartta Pietarista Baltian maihin ja kartta Ruotsin ja Norjan pohjoisalueista. Eija Aatela
Tiekartastot Suomi/ Pohjoismaat/ Eurooppa. Tammi, 13--19 €.

3. Nojatuolissa Afrikkaan
Savannin sankarit on ala-asteikäisten tieto- ja katselukirja, josta voi ihailla upeita valokuvia Afrikan savannin tyypillisistä villieläimistä. Tietoteoksessa  kerrotaan  hauskasti vähän yllättäviäkin asioita savannin villieläimistä: ”Vaikka kirahvin kaula on pitkä, on siinä vain seitsemän nikamaa kuten ihmisellä tai hiirellä. Kirahvin nikamat ovat noin 40 sentin korkuiset. Kuvitelkaapa millaista on, jos kirahvilla on flunssa. On siinä yskimistä!” Aikuinenkin voi tehdä mukavan nojatuolimatkan luonnonpuistossa kirjan kera. Liisa Väätäinen
Martti Lintunen: Savannin sankarit, Gummerus, 24,90 €.

4. Mieli tekee Madeiralle
Mikä on Madeiran suosituimpia kävelyreittejä? 8 kilometrin reitti itäkärjen niemimaalla Ponta de Sao Lourencossa. Miksi? "Täällä olet kasvokkain Atlantin väkevän voiman kanssa, joka lyö vasten meressä olevia kallioita." Kemiläinen freelance-toimittaja ja kuvaaja Pentti Korpela on intohimoinen patikoija. Tällä kertaa hän on kolunnut saaren, jonka nimeää patikoitsijan paratiisiksi. 42 reittiä helpoista vaativiin tyydyttävät jokaisen ulkoilmaihmisen tarpeet. Lukeminen lisää kaipuuta levadoille ja jyrkänteille. Maria Rinne
Pentti Korpela: Madeira. Patikoitsijan paratiisi. Tammi, 27 €.

5. Viha, armeliaisuus, himo ja tyyneys -- tunteet esiin
Keskiajan kuuluisimpia naispuolisia sankareita oli Shahrazad. Hän osoitti sanan voiman miekkaan nähden: kertomusten valtaan jää myös kuningas, joka ei pystykään teloituttamaan kaunista tarinankertojaa vaan jää aina odottamaan tarinaan jatkoa. Arabialaisen kulttuurin huippuasiantuntijan valitsema ja suomentama kokoelma sopii jokaiselle hyvistä tarinoista kiinnostuneelle. Oma suosikkini on pitkä tarina himomatkailija Sindbad merenkävijästä. Kuvitus on vavahduttavan upea. Maria Rinne
Jaakko Hämeen-Anttila ja Heli Hieta: Tuhat ja yksi yötä. Otava, 38 €.

6. Matkoja Euroopan reunalle
Turkulainen pienkustantamo Savukeidas tunnetaan pirteänä runojen ja esseistiikan julkaisijana. Matkaoppaat Moldovaan ja Krimin niemimaalle laajentavat repertuaaria ja ovat niin aihevalinnaltaan kuin toteutukseltaan varsin omaehtoisia. Romanian rajanaapuri tai Etelä-Ukraina eivät ensimmäisinä ponnahda mieleen, kun aletaan haaveilla lomamatkasta -- mutta miksi eivät ponnahtaisi kiehtovina ja vähän salaperäisinäkin, kysyvät oppaiden kirjoittajat. Itäeurooppalaisesta rososta, hapertuneista hökkeleistä ja villiintyneistä puistikoista, ei ole yritettykään tehdä salonkikelpoista pintakiiltoa. Kuvat ovat mustavalkoisia ja paperi halpaa, mutta halpa on kirjan hintakin. Savukeitaan kiinnostava idän-retki jatkuu, sillä tulossa ovat muun muassa Sarajevo, Albania ja Valko-Venäjä. Hannu Nieminen
Silja Pitkänen & Ville-Juhani Sutinen: Moldova, 19 €. Ville Ropponen & Natalia Deviatkina: Krimin niemimaa, 19 €. Yhteishinta 30 €. Savukeidas.

7.  Seikkailuja, sotaa ja rakkautta
Gregory David Robertsin omaelämäkerrallista Shantaram-teosta lukiessa ei voi välttää ajatusta, että muistelija on matkan varrella hieman värittänyt ja dramatisoinut elämänvaiheitaan. Mutta jos ei kaikki olisikaan totta, niin ainakin se on hyvin keksitty. Australialainen Gregory David Roberts sortui nuorena huumeisiin ja joutui kotimaassaan telkien taakse aseellisista ryöstöistä. Hän pakeni vankilasta Bombayhin, asettui asumaan slummiin ja perusti sen asukkaille ilmaisen terveydenhoitoklinikan. Parasta kirjassa onkin slummin kuvaus sisältä päin. Slummista matka vie Bombayn alamaailmaan ja lopulta Afganistaniin sotimaan. Seikkailujen, slummikuvausten ja jännityksen lomaan kietoutuu vielä kohtalokas rakkaustarinakin. Tiiliskiviromaanissa on 1 040 sivua. Pirkko Puoskari
Gregory David Roberts: Shantaram. Suomentanut Helene Bützow. Siltala, 32 €.

8.  Veijareita ja pyhimyksiä
Aika harva tietää, kuka on Vikas Swarup. Paljon useampi tuntee elokuvan Slummien miljonääri. Tämä kahdeksalla Oscarilla palkittu Hollywood-filmi tehtiin intialaisen virkamiehen, Vikas Swarupin esikoisromaanin pohjalta. En ihmettele, jos myös Swarupin toinen romaani Syyllisten seurue päätyy valkokankaalle. Se on mielikuvituksellinen, karnevalistinen murhamysteeri, joka sivumennen paljastaa intialaisen yhteiskunnan nurjimmat puolet: köyhimmillä ei ole mitään ihmisoikeuksia, mutta rikkaimmillaa on oikeus päättää jopa toisten elämästä ja kuolemasta. Murha tapahtuu ministerin järjestämissä juhlissa. Väkijoukosta löytyy kuusi ihmistä, joilla on ase. Heitä yhdistää vain yksi asia: jokaisella olisi ollut hyvä syy surmata ministerin turmeltunut raikulipoika. Pirkko Puoskari
Vikas Swarup: Syyllisten seurue. Suomentanut Eva Siikarla. Wsoy,  25,90 €.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.