Kuvat: Lehtikuva, Dieterlen/Phocuisine/Skoy, Istockphoto
Kuvat: Lehtikuva, Dieterlen/Phocuisine/Skoy, Istockphoto

Kun irlantilainen käärii hihat keittiössä, käsillä on oltava olutta ja viskiä. Niitä tarvitaan myös ruoanvalmistukseen. Lue kolme hyvää reseptiä.

Kun taivas vuotaa ja patikointipolku temppuilee, ruoan pitää tasoittaa tilanne. Irlantilaiseen keittiöön voi luottaa. Tässä kolme hyvää reseptiä.

Irlantilaisen sanonnan mukaan ruoan pitää olla tuoreinta mahdollista ja juoman vanhinta mahdollista. Niinpä kun irlantilainen käärii hihat keittiössä, käsillä on oltava myös olutta ja viskiä - ruoanvalmistukseen.

Paras perunakeitto

Valmistusaika 30 minuuttia

1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
2 sipulia
25 g voita
6 dl kasvislientä
½ tl jauhettua valkopippuria
suolaa
2–3 dl maitoa

Lisäksi

2 viipaletta paahtoleipää
2 rkl voita
muskottia

Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja silppua ­sipulit. Kuullota niitä voissa kattilan pohjalla muutama minuutti. Kaada päälle liemi ja mausta pippurilla ja suolalla. Keitä kannen alla silloin tällöin sekoittaen, kunnes perunat ovat pehmenneet. Kaada sekaan maito, soseuta keitto ja kuumenna kiehuvaksi. Leikkaa keiton kiehuessa leivistä reunat pois ja kuutioi leivät. Paista kuutiot kullanruskeiksi voissa. Jaa keitto kulhoihin, ripottele pinnalle leipäkuutiot ja ripsauta joka annokselle hiukan muskottia.

Oluen ystävän paisti

Valmistusaika noin 2,5 tuntia

1 kg naudan ulko-, paahto- tai sisäpaistia
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
2 porkkanaa
2 sipulia
250 g juuriselleriä
4 rkl öljyä
noin 5 dl Guinnessia tai muuta stout-olutta
4 laakerinlehteä
4 kokonaista mausteneilikkaa

Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta ja mausta sen pinta suolalla ja pippurilla. Kuori porkkanat, sipulit ja selleri. Leikkaa kuutioiksi. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla ja ruskista liha kauttaaltaan. Nosta liha kannelliseen pataan. Lorauta loppuöljy pannulle ja ruskista juurekset ­kevyesti. Kumoa juurekset pataan ja kaada päälle olutta niin, että ainekset peittyvät puolittain. Tipauta sekaan laakerinlehdet sekä neilikat. Nosta kansi päälle. Hauduta miedolla lämmöllä reilut kaksi tuntia paistia silloin tällöin käännellen. Lisää ­tarvittaessa olutta. Nosta paisti padasta, poista laakerinlehdet sekä neilikat. Soseuta juurekset padassa olevaan liemeen kastikkeeksi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Tarjoa paisti ja kastike erikseen.

VINKKI: Tarjoa paistin kanssa höyrytettyjä kasviksia sekä keitettyjä tai paistettuja perunoita.

Irlantilainen kahvi

Valmistusaika noin 15 minuuttia

4 tl ruokosokeria
1 dl irlantilaista viskiä
3 dl maitoa
6 dl vastakeitettyä vahvaa kahvia
2 rkl kaakaojauhetta

Leikkaa esimerkiksi pahvista kuvan mukainen neliapila-sapluuna. Jaa sokeri neljään kuppiin tai kuumuutta kestävään lasiin. Valuta viski laseihin ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kuumenna maito kiehumispisteeseen kattilassa, nosta liedeltä ja vatkaa kierrevatkaimella, kunnes maito on muuttunut vaahdoksi. Kaada kuuma kahvi laseihin ja sekoita hyvin. Lusikoi vaahto kahvin pinnalle. Aseta sapluuna vaahdon pinnalle ja siivilöi kaakaojauhetta sapluu­nalle. Siirrä sapluuna varo­vasti seuraavan lasin päälle. Tarjoa kahvit heti.

VINKKI: Kahvin sekaan ei kannata kaataa kovin savu- tai turvearomista viskiä. Säästä ne nautiskeluun sellaisenaan. Jos et ole viskin ystävä, vaihda se tummaan ­rommiin, konjakkiin, brandyyn tai johonkin likööriin. Tosin silloin kyse ei ole enää irlantilaisesta kahvista. Alkoholiton kahvijuoma syntyy mausta­malla kahvi esimerkiksi rommiaromilla.

Reseptit juomasuosituksineen Matkaopas 2/2011 -lehdessä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.