Latvian Jurmalassa ei tarvitse pelätä rantaviivan loppumista kesken. Myös nähtävää ja maistettavaa löytyy.

Lempeä tuuli kieputtaa hiuksia, ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Rauhallisesti aaltoileva meri kutsuu pulikoimaan, mutta vielä ei jaksa kuin kääntää kylkeä ja tiirailla ympärilleen. Näky on häkellyttävä. Valkoinen ranta jatkuu silmänkantamattomiin.

Tätä on parhaimmillaan kesäpäivä Jurmalassa. Kaupunkia kutsutaan Latvian Rivieraksi, eikä syyttä. Jokainen auringonpalvoja löytää oman piilopaikan, sillä rantaviivaa on huimat 33 kilometriä.

Rantaparatiisi sijaitsee puolen tunnin junamatkan päässä Riiasta. Matkustaminen on hämmästyttävän halpaa, lippu maksaa vain 1,50 euroa.

Jurmalan kaupunki on oikeastaan vain yksi kävelykatu, Jomas iela, jonka varrella sijaitsee pieniä kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Rannan 

Lisäksi ehdoton valtti ovat hurmaavat pitsihuvilat. Toinen toistaan koristeellisempia puutaloja on alueella satoja. Jotkut huvilat ovat matkailijoiden käytössä. Viikkovuokrat vaihtelevat 700 eurosta yli neljään tonniin – riippuen siitä, kuinka hulppeassa kartanossa haluaa asustella.

Jurmalaan tullaan myös kylpemään. Eritasoisia ja -hintaisia spa-hotelleja on rannan tuntumassa useita.

Paikka on ollut suosittu jo 1800-luvulta lähtien. Raikkaasta meri-ilmasta ovat nauttineet niin haavoittuneet neuvostoupseerit kuin myös Neuvostoliiton mahtimiehet Mihail Gorbatshov ja Leonid Brezhnev.

www.jurmala.lv

Vauhdikkaille vesipedoille

Edes kolea sää ei estä innokkaimpia vesipetoja sukeltamasta aaltoihin. Livu Akvaparks -vesipuiston lukuisat altaat ja liukumäet tarjoavat vauhdikasta hauskanpitoa. Saatavilla on myös erilaisia hyvinvointipalveluita kuten hierontaa. Aikuisille on ohjattua vesiaerobicia. Paikka on auki ympäri vuoden.
www.akvaparks.lv

Kevyttä kasviksista

Luomutrendi nostaa päätään myös Latviassa. Jurmalassa puhtaan ruuan puolesta puhuu uusi Eco Cafe.

– Tarjoamme päivittäin kaksi keitto- ja pääruokavaihtoehtoa. Kaikki annokset valmistetaan lähellä viljellyistä kasviksista. Perheet ovat löytäneet paikan, sillä listalla on myös soseita vauvoille, omistaja Inara Drulle kertoo.

Kahden ruokalajin lounas irtoaa seitsemällä eurolla. Kahvilassa myydään myös luomuviinejä ja -kosmetiikkaa.
Tirgonu iela 29

Makeaksi lopuksi

Latvialaiset rakastavat jälkiruokiaan. Suosittuja ovat rusinoita sisältävät rahkatortut sekä kreemillä täytetyt kakut ja piirakat. Makeanhimoon voi popsia myös tummaa rupjmaize-leipää. Kuivatut marjat ja hedelmät tuovat limppuun hienostuneen maun.

Kaksoiselämää

Pohjois-Euroopan suosituimpiin rantalomakohteisiin kuuluva Jurmala elää peittelemätöntä kaksoiselämää. Talvet kaupunki uinuu horroksessa, kesät ovat yhtä juhlaa. Ympärivuotisia asukkaita alueella on 57 000. Kesäisin vierailijoita käy jopa miljoona, joista reilut 100 000 yöpyy kohteessa.

Paikallisten vinkit

Ilona Martisheva, 27, tarjoilija:
"Dzintarin-musiikkihallissa järjestetään kesäisin paljon konsertteja, joissa voi nähdä Latvian suosituimpia artisteja ja maailmanluokan tähtiä. Siellä on aina hyvät bileet."

Natasha Kiseleva, 21, opiskelija:
"Jurmalan pääkadun varrelta löytyy hienoja ravintoloita, mutta myös opiskelijan kukkarolle sopivia kahviloita. Nappaan usein mukaan täytetyn leivän ja suuntaan eväiden ja vesipullon kanssa rannalle."

Katerina Vankova, 23, spa-virkailija:
"Jurmalan kuuluisa uimaranta on kesällä ehdoton ykkönen. Päivä hurahtaa veden äärellä nopeasti. Auringonoton lisäksi rannalla voi pelata erilaisia pelejä tai vaikka vuokrata polkuveneen."

Lue myös matkavinkit Riikaan:
Riika irrottaa arjesta 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.