Latvian Jurmalassa ei tarvitse pelätä rantaviivan loppumista kesken. Myös nähtävää ja maistettavaa löytyy.

Lempeä tuuli kieputtaa hiuksia, ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Rauhallisesti aaltoileva meri kutsuu pulikoimaan, mutta vielä ei jaksa kuin kääntää kylkeä ja tiirailla ympärilleen. Näky on häkellyttävä. Valkoinen ranta jatkuu silmänkantamattomiin.

Tätä on parhaimmillaan kesäpäivä Jurmalassa. Kaupunkia kutsutaan Latvian Rivieraksi, eikä syyttä. Jokainen auringonpalvoja löytää oman piilopaikan, sillä rantaviivaa on huimat 33 kilometriä.

Rantaparatiisi sijaitsee puolen tunnin junamatkan päässä Riiasta. Matkustaminen on hämmästyttävän halpaa, lippu maksaa vain 1,50 euroa.

Jurmalan kaupunki on oikeastaan vain yksi kävelykatu, Jomas iela, jonka varrella sijaitsee pieniä kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Rannan 

Lisäksi ehdoton valtti ovat hurmaavat pitsihuvilat. Toinen toistaan koristeellisempia puutaloja on alueella satoja. Jotkut huvilat ovat matkailijoiden käytössä. Viikkovuokrat vaihtelevat 700 eurosta yli neljään tonniin – riippuen siitä, kuinka hulppeassa kartanossa haluaa asustella.

Jurmalaan tullaan myös kylpemään. Eritasoisia ja -hintaisia spa-hotelleja on rannan tuntumassa useita.

Paikka on ollut suosittu jo 1800-luvulta lähtien. Raikkaasta meri-ilmasta ovat nauttineet niin haavoittuneet neuvostoupseerit kuin myös Neuvostoliiton mahtimiehet Mihail Gorbatshov ja Leonid Brezhnev.

www.jurmala.lv

Vauhdikkaille vesipedoille

Edes kolea sää ei estä innokkaimpia vesipetoja sukeltamasta aaltoihin. Livu Akvaparks -vesipuiston lukuisat altaat ja liukumäet tarjoavat vauhdikasta hauskanpitoa. Saatavilla on myös erilaisia hyvinvointipalveluita kuten hierontaa. Aikuisille on ohjattua vesiaerobicia. Paikka on auki ympäri vuoden.
www.akvaparks.lv

Kevyttä kasviksista

Luomutrendi nostaa päätään myös Latviassa. Jurmalassa puhtaan ruuan puolesta puhuu uusi Eco Cafe.

– Tarjoamme päivittäin kaksi keitto- ja pääruokavaihtoehtoa. Kaikki annokset valmistetaan lähellä viljellyistä kasviksista. Perheet ovat löytäneet paikan, sillä listalla on myös soseita vauvoille, omistaja Inara Drulle kertoo.

Kahden ruokalajin lounas irtoaa seitsemällä eurolla. Kahvilassa myydään myös luomuviinejä ja -kosmetiikkaa.
Tirgonu iela 29

Makeaksi lopuksi

Latvialaiset rakastavat jälkiruokiaan. Suosittuja ovat rusinoita sisältävät rahkatortut sekä kreemillä täytetyt kakut ja piirakat. Makeanhimoon voi popsia myös tummaa rupjmaize-leipää. Kuivatut marjat ja hedelmät tuovat limppuun hienostuneen maun.

Kaksoiselämää

Pohjois-Euroopan suosituimpiin rantalomakohteisiin kuuluva Jurmala elää peittelemätöntä kaksoiselämää. Talvet kaupunki uinuu horroksessa, kesät ovat yhtä juhlaa. Ympärivuotisia asukkaita alueella on 57 000. Kesäisin vierailijoita käy jopa miljoona, joista reilut 100 000 yöpyy kohteessa.

Paikallisten vinkit

Ilona Martisheva, 27, tarjoilija:
"Dzintarin-musiikkihallissa järjestetään kesäisin paljon konsertteja, joissa voi nähdä Latvian suosituimpia artisteja ja maailmanluokan tähtiä. Siellä on aina hyvät bileet."

Natasha Kiseleva, 21, opiskelija:
"Jurmalan pääkadun varrelta löytyy hienoja ravintoloita, mutta myös opiskelijan kukkarolle sopivia kahviloita. Nappaan usein mukaan täytetyn leivän ja suuntaan eväiden ja vesipullon kanssa rannalle."

Katerina Vankova, 23, spa-virkailija:
"Jurmalan kuuluisa uimaranta on kesällä ehdoton ykkönen. Päivä hurahtaa veden äärellä nopeasti. Auringonoton lisäksi rannalla voi pelata erilaisia pelejä tai vaikka vuokrata polkuveneen."

Lue myös matkavinkit Riikaan:
Riika irrottaa arjesta 

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!