Tänä aamuna lapsiperheissä eletään pitkään odotettua hetkeä: saa avata ihkaensimmäisen joulukalenterin luukun. Onko joulutunnelma vielä hakusessa? Lue tämä.

Tänä aamuna lapsiperheissä eletään pitkään odotettua hetkeä: saa avata ihkaensimmäisen joulukalenterin luukun. Onko joulutunnelma vielä hakusessa? Lue tämä.

Marianne Heikkilä, Marttaliiton toiminnanjohtaja, tietää lapsiperheen äitinä, että joulun odotus ja joulun valmistelu on yksi suurimmista ilon aiheista lapsille.

– Ilmassa on odotuksen ja jännityksen tunnelmaa, kun lapset valmistavat koulussa ja harrastuksissa omin käsin kaikenlaisia, pieniä ihania asioita joulua varten.

Marianne itsekin tunnustautuu jouluihmiseksi. Steiner-koulun kasvattina hän arvostaa eniten ajatuksella annettuja lahjoja olivatpa ne sitten itse tehtyjä lahjoja tai aineetonta muistamista: palvelun ja ajan antamista läheisille ihmisille.

Tässä joulutunnelman virittämiseksi muutamia Mariannen hyviksi kokemia menovinkkejä tapahtumiin, joissa lapsetkin viihtyvät.

Seurasaaren joulupolku
– Olemme osallistuneet perheenä lähes joka joulu tähän tunnelmalliseen pääkaupunkiseudun tapahtumaan. Lapset saavat olla ulkona ja nauttia ohjelmista, kuumasta mehusta ja makkarasta. Juhlapaikalla sytytämme rauhankynttilän. Lapsilla on mukanaan taskulamput hämäriä polkuja varten, ja he pääsevät ripustamaan joulukuuseen itse tekemänsä koristeen.

- Ihaninta äitinä on, että lautasen kanssa tulevat saavat lautaselleen joulupuuron. Ja se tunnelma! Seurasaaren polut ovat minulle nostalgisia; vietimme jo lapsuudenperheenikin kanssa paljon vapaa-aikaamme Seurasaaressa.

Seurasaaren joulupolku lapsiperheille, Seurasaari, Helsinki 12.12. klo 13-17. (Bussi 24 ajaa Erottajalta Seurasaaren sillan kupeeseen kymmenen minuutin vuorovälein klo 12.00-17.30.)

Menneen ajan joulumarkkinat
– Jos joulutunnelmaa hakee, kannattaa suunnata Lohjalle. Lämminhenkinen Menneen ajan joulumarkkinatapahtuma järjestetään jo 16. kerran Lohjan keskiaikaisella kirkonmäellä ja sen ympäristössä. Myyntikojuja pystytetään yli 200 ja esillä on korkealaatuisia, itse valmistettuja tuotteita käsitöistä erilaisiin jouluisiin ja paikallisiin herkkuihin.

Menneen ajan joulumarkkinat, Lohjan keskiaikaisella kirkkokentällä 11.-12. 12., la klo 10-16, su klo 11-16.

Lisää Mariannen vinkkejä Matkaopas-lehdessä 8/2010.

Kuvassa joulutonttuja vuoden 2009 Menneen ajan joulumarkkinoilta Lohjalta. Kuva: Jaakko Kivistö.

Teksti: Eija Aatela

www.joulupolku.net

www.lohja.fi/menneenajanjoulumarkkinat 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.