Berliinin joulumarkkinat ovat kuin sadusta. Mutta myös Tallinnan, Tukholman, Wienin ja Nürnbergin toreilla on taikaa marras-joulukuussa.

Berliinin joulumarkkinat ovat kuin sadusta.

Berliinin joulutorit eli Weihnachtsmarktit ovat avoinna marraskuun loppupuolelta jouluun. Kuuluisin niistä on toiminut 1700-luvulta lähtien Under der Lindenin, Niederlagstrassen ja Französiche Strassen välisellä alueella.

Toreja on kaikkiaan nelisenkymmentä. Ne ovat jouluvaloineen, kuusineen ja koristeineen kuin sadusta. Myytävänä on käsintehtyjä koristeita, asusteita, koruja, suklaalla kuorrutettuja hedelmiä, suuria piparkakkuja ja muita berliiniläisherkkuja.

Upeita tuliaisia

Berliini on shoppailijan paratiisi. Monikerroksinen kauppakeskus Europa-Center, tavaratalot Wertheim, KaDeWe ja Galeries Lafayette sekä monet luksusputiikit Friedrichstrassella sekä Kurfürstendamilla tarjoavat kaikkea, mistä unelmoida saattaa.

Upeita tuliaisia ovat käsityönä tehdyt perinteiset puiset miniatyyriesineet. Wendt & Kuhn on valmistanut niitä vuodesta 1915 lähtien. Erilaiset musiikkirasiat ja joulu- asetelmat ovat vastustamattomia ja laatuun nähden edullisia.

Toinen puuminiatyyrien valmistaja on Richard Glässer Company, jonka suosikkituote on pähkinänsärkijänukke.

Liikkuminen

Berliinin torilta toiselle on helppo matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla, jotka toimivat saksalaisella täsmällisyydellä. Maanalainen eli U-Bahn käsittää kymmenen linjaa. Lisäksi kaupungissa liikennöivät 15 linjalla S-Bahn-lähiliikenne-junat. Bussiverkko on tiheä, ja Itä-Berliinin puolella kulkevat myös raitiovaunut.

Kolmen vuorokauden liikennelippu Berlin Welcome Card maksaa 22 euroa, kahden vuorokauden kortti 16 euroa. Samalla kortilla saa matkustaa yhden aikuisen lisäksi kolme alle 14-vuotiasta kaikilla julkisilla välineillä.

Joulukuussa Berliiniin voi tutustua jouluaiheisilla kiertoajeluilla ja kuunnella samalla kaupunkiin liittyviä historiallisia tarinoita ja legendoja.

Teksti ja kuva: Eeva Mehto

Täälläkin virittyy joulun tunnelma:
Wien: Marraskuisen Wienin illassa tuoksuvat hehkuviini ja piparit 21 virallisella joulutorilla.
Tukholma: Yli satavuotiaasta joulunalustunnelmasta nautitaan Skansenin ulkoilmamuseossa. Vanhankaupungin markkinat järjestetään Suurtorilla.
Tallinna: Useimmat joulumarkkinat avautuvat hyvissä ajoin marraskuun puolella. Raatihuoneen tori täyttyy jouluisista myyntikojuista.
Nürnberg: Markkinaperinne ulottuu 1500-luvulle. Markkinoilla ei saa myydä mitä tahansa, vaan muun muassa joululeivonnaisia.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.