52 rinnettä ja luonnonrauhaa.
52 rinnettä ja luonnonrauhaa.

Postikorttimaisemia, hyvää ruokaa ja tervehenkistä after skitä. Sellaisen loman tarjoavat maailman pohjoisimmat hiihtokeskukset Riksgränsen ja Björkliden.

Tunturinhuiput kimaltelevat komeassa postikorttimaisemassa. Tuolihissien kyydistä sauvoo mintunvihreään ja oranssiin pukeutuneita laskettelijoita, jotka rupattelevat ruotsiksi merinovillakerrastoista. Det är sant, nyt ei ollakaan Alpeilla, vaan Pohjois-Ruotsissa, aivan Norjan rajalla sijaitsevan Kiirunan kunnan Riksgränsenissä.

Maailman pohjoisimmissa hiihtokeskuksissa, Riksgränsenissä ja 30 kilometrin päässä Björklidenissä, hiihtolomailija voi nautiskella aidosta talvitunnelmasta. Rinneradioista ei raikaa renkutuksia, minttukaakaot eivät höyryä aamusta alkaen. Railakkaan after skin sijaan iltapalaksi nautitaan saunan lämpöä ja poronlihaa perunamuusin kera. Tänne tullaan ennen kaikkea hyvinvointilomalle.

– Riksun rinteet ovat loputon leikkikenttä, jossa voi lasketella koko sydämen kyllyydestä, kuvailee Riksgränsenissa eli Riksussa talvea viettävä vapaalaskija Jenni Kaipainen.

Ja niin laskijat toden totta tekevät. Karkkiväreissä loistava, punaposkinen laskukansa käy pikaisesti läpi reittisuunnitelman, sujauttaa sauvat käsiinsä ja katoaa kumpareiden taakse puuterilumi pöllyten. Eikun perään!

Lihaksille lepoa

Riksgränsenin rinteissä ei tarvitse keskittyä väistelemään toisia laskijoita, sillä hiihtolomien ruuhkasumat keskittyvät hieman etelämmäksi ja Suomen puolen Ylläkselle ja Leville. Lumivaipalla on lääniä, jolla ottaa rauhassa tuntumaa tekniikkaan – ja napata välissä pari laskuselfietä.

Ainoastaan rinnekahvilassa kaakaotaan saattaa joutua jonottamaan, sillä lepopaikkoja on vain pari: Nordalsliftenin kupeessa sijaitseva kahvila Nordals ja aivan tunturin juurella runsaampaa lounasvalikoimaa tarjoava Lappis. Poikkean Nordalsiin, koska aurinko porottaa kutsuvasti ulkoterassille.

Hengähdyshetkestä huolimatta kokemattomamman kausilaskijan pohkeita alkaa pakottaa viiden tunnin jälkeen. Jalat huterina ja posket tuiverruksesta pinkeinä suuntaan sukseni kohti majapaikkaani, hotelli Riksgränseniä.

Lihasjumit vapautuvat viimeistään joogatunnilla hotellin spa-tilassa. Aurinkotervehdys-asanaan taipuessani ihailen ikkunoista avautuvaa satumaista talvimaisemaa, joka ulottuu rinteen juurelta alas vuoristojärvi Vassijaurelle. Tähän vielä kunnon löylyt saunassa, lähiruokaillallinen, ja olen viimein laskeutunut raukeaan talvilomatunnelmaan.

 


Riksgränsenissä on mukavan rauhallista.

 

Muutakin kuin laskettelua

Kokeile helihiihtoa eli laskemista offpiste-rinteissä, joihin siirrytään helikopterin kyydissä. Testata voi myös jääkiipeilyä, kelkkailua, luolakiipeilyä, husky-rekiretkiä ja lumikenkäilyä revontulien loisteessa tai tutustua saamelaisten poronhoitoon.

Syö ja juo

Lapplandiassa ja Lapportenissa on laadukkaita viinejä sekä maukkaita pohjoisen herkkuja, kuten poronlihaa ja hillaa. Kokeile Låktatjåkkon Låkta-vohvelia, joka on kuorrutettu hilloilla.

 


Ja ne maisemat.

 

Yöelämään

After ski on rauhallista, muttei olematonta. Riksgränsenin Grönan- ja Björklidenin Rallaren-baareissa voi pistäytyä drinkillä, ja toisinaan niissä on livemusiikkiakin.

Retkelle

Maisemamatka Pohjois-Norjan kauniiseen Narvikin kaupunkiin on alle tunnin ajomatkan arvoinen: hengästyttävän upeat, Atlantin kyljessä sijaitsevat vuonot vetävät sanattomiksi.

Rinteet

Riksgränsenin ja Björklidenin 52 rinnettä ovat etenkin kokeneempien offpiste-laskijoiden suosiossa, sillä merkitsemättömiä reittejä on paljon.

Tottumattomien monojalkojen kannattaa suunnata joko Riksun punaisille tai Björklidenin vihreille ja sinisille reiteille. Välineitä saa vuokraamoista.

Yövy

Majapaikkoja on tarjolla hotellissa, hostellissa, huoneistohotellissa tai mökissä. Esimerkiksi kolmen yön hotellimajoitus Riksgränsen- tai Hotell Fjället -hotelleissa sisältää ski passin alkaen 2115 SEK (223 €).

Eksoottisempaa majoitusta on tarjolla Björklidenin puolella, jossa on mahdollisuus yöpyä jäähotellin sviitissä hintaan 1375 SEK/yö (145 €/yö).

Missä?

Ruotsissa, Kiirunan kunnassa, Norjan rajan tuntumassa. Napapiirille matkaa 200 kilometriä, Atlantille 6 kilometriä.

Kenelle?

Luonnonrauhaa arvostaville, hyvinvointilomaa kaipaaville ja talviliikunnasta nauttiville.

Milloin?

Keskukset heräävät kaamoksen taltuttua ja ovat auki helmikuusta kesäkuuhun. Juhannuksen tienoilla lasketellaan yöttömässä yössä, jos lumitilanne vain sallii.

Miten?

Helpoiten perille pääsee lentäen Helsingistä Tukholman ja Kiirunan kautta. Lennot välilaskuineen kestävät 3–4h. Meno–paluun hinnat alkaen noin 200 €/hlö.

Kiirunasta matka kestää noin 90 minuuttia autolla, bussilla tai junalla.

Lisätietoja: Lapland Resorts.

P.s. Muista myös nämä talvilomakohteet

Åre, Ruotsi. Tukholmasta parin tunnin päässä sijaitseva Åre on klassikkokohde monentasoisille laskijoille. Erikoisuuksia: huhtikuussa järjestettävä Girls Day Out -lasku- ja hemmottelupäivä naisille sekä Ambilight Snow Park, jossa voi pimeässä laskea led-värivalojen loisteessa.

Saalbach, Itävalta. Maan suurinta rinnejärjestelmää ei suotta nimitetä skicircukseksi, sillä reiteillä on mittaa yhteensä 270 kilometriä. Entäs paikallinen Après Ski? Täydet pisteet sillekin.

Geilo, Norja. Norjaan vanhin, tunnelmallinen Geilon hiihtokeskus sijaitsee kätevästi raidereitin varrella Oslon ja Bergenin puolivälissä. Kohde on lapsiystävällinen ja kohtuuhintainen.

Ruka, Kuusamo. Lumivarma Ruka takaa vaihtelevien rinteiden lisäksi lukuisia viihdykkeitä: vaikkapa villiruokakursseja, ykkösnimien keikkoja ja pakkasgrillauksen MM-kisat. Tammi–maaliskuussa Finnair lentää Kuusamoon 7–12 kertaa viikossa.

Sierra Nevada, Espanja. Pihistelijä matkaa Itä-Euroopan tai Espanjan Sierra Nevadan hangille. Euroopan eteläisin hiihtokeskus on aurinkovarma kohde, jossa aloittelijat saavat nauttivat helpoista rinteistä ja auringosta. Piipahda samalla kauniissa Granadan kaupungissa.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.