Junaloma nousevan auringon maassa sopii turvallisesta seikkailusta pitävälle. Reitillä on viisi kirkasta timanttia: Takayama, Nara, Kioto, Osaka ja Kobe. Lue vinkit.

Junaloma nousevan auringon maassa sopii turvallisesta seikkailusta pitävälle. Reitillä on viisi kirkasta timanttia: Takayama, Nara, Kioto, Osaka ja Kobe.

Pieni Takayama muistuttaa alppikylää. Sitä hallitsee 3 190-metrinen Hotaka-vuori, jota voi ihastella ulkoilmamuseosta. Hida Folk Village -museo esittelee japanilaista arkkitehtuuria. Takayama oli jo 700-luvulla kuulu käsityöläisistä, ja edelleen kaupoissa myydään puukaiverruksia.

Silkkitien pää

Kahden junanvaihdon jälkeen pääsemme Takayamasta Naraan, Japanin ensimmäiseen pääkaupunkiin. Käsityöläisten kädenjälki on edelleen nähtävissä maailman vanhimmissa säilyneissä puurakennuksissa.

Todai-jin temppelialue on Naran päänähtävyys, jonne Silkkitien sanotaan päättyvän.

Sielu ja sen sulot

Kioto on Japanin sielu, mutta vuorten ympäröimänä se ei äkkiseltään paljasta sulojaan. Ultramoderni rautatieasema on valtava, eksymme heti maanalaisissa labyrinteissa.

Askel askeleelta alan kuitenkin aistia aristokraattista tunnelmaa. Kaupungin viehätys löytyy pienistä yksityiskohdista. Kerros¬talojen välissä on pieniä kujia puutaloineen ja ikebana-asetelmien koristamine teehuoneineen. Syrjäkujilla voi nauttia teeseremoniasta ja hemmotella itseään luksusravintoloissa.

Kolme tärkeää merkkiä

Osaka, maan kolmanneksi suurin kaupunki, on kaoottinen neonvalomeri. Paras kulkea suosiolla ihmisvirtojen mukana. En voi edes istahtaa kahvilaan: kaikkialle pitää jonottaa.

Osakan yössä opettelen japanilaisia kirjoitusmerkkejä. Kuulemma 3 000 merkkiä olisi sopiva määrä sanomalehden lukemiseen. Olen omaksunut vasta kolme: yksi tarkoittaa vessaa, toinen sushia ja kolmas sakea.

Maailman kalleinta lihaa

On yllättävää, että maassa, jossa liha oli kielletty vuoteen 1868, saa nykyään maailman parhainta lihaa. Laatulihan maailmanpääkaupunki on Kobe.

Kuuluisa pihviliha on pehmeää, maukasta ja hyvin marmoroitua. Kilo maksaa 150 euroa. Pihvi kuvastaa hyvin Japania: laadusta ei tingitä.

Japanin plussat ja miinukset:

+ Ystävälliset ihmiset.
+ Maukas, terveellinen ruoka.
+ Toimiva, tehokas joukkoliikenne.
-Luottokortit käyvät harvoissa paikoissa.
- Englantia ei juuri osata.
- Hotellihuoneet ovat pieniä.

Teksti ja kuva: Ari Turunen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.