Jalkapallon MM-kisat jatkuvat Etelä-Afrikassa 11.7.2010 asti. Nostetaan pallo pöytään ja nautitaan huikea kolmen ruokalajin ateria kisojen isäntämaan kunniaksi!

Jalkapallon MM-kisat jatkuvat Etelä-Afrikassa 11.7.2010 asti. Nostetaan pallo pöytään ja nautitaan huikea kolmen ruokalajin ateria kisojen isäntämaan kunniaksi.

Maut pyöristyvät suussa sitä enemmän, mitä enemmän katsoo jalkapalloa herkuttelun lomassa.

Pehmeä maissikeitto
valmistusaika 35 min.
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 isoa perunaa (jauhoinen lajike)
1 chili
2 rkl voita
2 rkl maissijauhoja
1 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 laakerinlehti
(suolaa)
3 dl maitoa
400 g pakastettuja tai
säilöttyjä maissinjyviä
Pinnalle
tuoretta korianteria

Kuori sipulit, valkosipulit ja pestyt perunat. Silppua sipulit, kuutioi perunat ja ­viipaloi chili. Kuullota kasviksia kattilassa voissa ­pari minuuttia. Ripottele sekaan jauhot ja ­kääntele sekaisin. Kaada sekaan viini sekä kasvisliemi ja mausta pippurilla, laakerin­lehdellä ja tarvittaessa suolalla. Keitä kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Kun ainekset ovat pehmenneet, ­kaada ­sekaan maito ja maissit. Keitä parin ­minuutin ajan hiljalleen sekoittaen, ­tarkista maku ja jaa kulhoihin. Koristele silputulla tuoreella korianterilla ja tarjoa.

Bobotie-jauhelihapaistos
valmistusaika reilu tunti
1 viipale vaaleaa leipää
2 ½ dl maitoa
3 sipulia
1 rkl voita
2 rkl viinietikkaa
2–3 rkl aprikoosichutneyta
2–3 rkl currya
½ tl rouhittua pippuria
1 tl suolaa
800 g naudan jauhelihaa
fariinisokeria maun mukaan
chilijauhetta maun mukaan
2 kananmunaa
3 laakerinlehteä (tai tuoreita 6 kpl)
½ dl mantelilastuja

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kaada puolet maidosta kulhoon ja ­pehmitä leipäviipale siinä. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä ­voissa isolla pannulla. Purista leipäpala hiukan ­kuivemmaksi maidosta ja murustele se pannulle sipulin sekaan. Sekoita viinietikka, chutney, curry, ­pippuri sekä suola keskenään ja kaada sipuli­pannulle. Sekoita hyvin. Lisää jauheliha ja paista sekoitellen, kunnes seos on muru­maista ja hieman ruskeaa. Mausta seos ­sokerilla sekä chilillä ja levitä noin litran ­vetoiseen, kevyesti voideltuun uunivuokaan.
Vatkaa munat ja loput maidosta sekaisin. Kaada seos jauhelihalle ja pistele laakerinlehdet sekaan. Ripottele pinnalle manteli­lastut ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja paistos saanut hiukan väriä. Tarjoa paistoksen kera riisiä ja aprikoosi­chutneyta.

Friteeratut kaneli-kurpitsaviipaleet
valmistusaika 45 min.
Taikina

1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
½ dl kylmää vettä
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
2 rkl (ruoko)sokeria
¼ tl kanelia
Lisäksi
1 pieni kurpitsa
n. ½ l (rypsi)öljyä uppopaistamiseen
1 tl kanelia
2–3 rkl tomusokeria

Valmista ensin taikina. Sekoita kookos­maito, vesi ja jauhot vatkaimella. ­Lisää ­muna, ­sokeri ja kaneli. Vatkaa taikina ­kevyesti ­sekaisin. Anna taikinan levähtää 15 ­minuuttia. Leikkaa kurpitsa puoliksi ja poista ­siemenet. Kuori hedelmä ja viipaloi se. Kuumenna öljy paksupohjaisessa ­kattilassa tai padassa 170 asteeseen. Kasta pari viipaletta taikinaan ja ­paista kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Nosta reikä­kauhalla valumaan muutaman talouspaperipalan päälle lautaselle. Pane viipaleet vuokaan ja nosta vuoka noin 75-asteiseen uuniin, jotta palat pysyvät lämpimänä. ­Friteeraa loput viipaleet samalla tavalla. Sekoita kaneli tomusokerin joukkoon ja siivilöi lämpimille kurpitsaviipaleille. Tarjoa heti.

Teksti Marita Suontausta

Matkaopas-lehdessä 4/2010 on juttu Etelä-Afrikasta ja yllä olevat reseptit juomavinkkeineen.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.