Varasimme ystäväperheemme kanssa Istriasta loma-asunnot kesäkuiseksi viikoksi. Päädyimme Poreciin, missä uudehkosta paritaloasunnosta veloitettiin reilun 400 euron viikkovuokra. Automatka Helsingistä Istriaan kesti kolme päivää. Perille päästyämme lämpömittarin elohopea oli kivunnut liki kolmeenkymmeneen asteeseen. Porec sijaitsee kapealla niemekkeellä, jota kiertävät rantabulevardit. Vanhankaupungin sydämessä voi aistia pitkän ja vaiheikkaan historian. Nähtävyyksistä tärkeimpiä ovat Dekumanska-kadun molemmin puolin kohoavat romaaniset ja goottilaiset rakennukset.

Automatkailijalle Istrian niemimaa on unelmakohde. Upeita maisemia ja viehättäviä pikkukaupunkeja riittää, ja välimatkat ovat lyhyitä. Yksi käymisen arvoisista kohteista on Pula, joka oli tärkeä keskus jo roomalaisaikana. Istrian tärkein satamakaupunki on Rijeka, josta on erinomaiset bussi- ja lauttayhteydet kaikkialle Kroatiaan. Piipahtamisen arvoinen autolla matkustavalle on myös Groznjan, joka on kesäisin taiteilijoiden kaupunki katutapahtumineen ja konsertteineen.

Istrian länsirannikon kaupunkeihin tutustuimme laivalla. Porecin sataman laivurit kaupittelevat risteilyjä lähiseuduille, ja reissuja voi varata myös turistitoimistojen kautta. Hintakin oli kaikilla suurin piirtein sama: parisenkymmentä euroa aikuisilta, lapset puoleen hintaan. Aluksemme suunnisti Vrsarin ja Rovinjin kaupunkeihin sekä kaupunkien välivaiheilla sijaitsevalle Limski kanalille, joka on yhdeksän kilometriä pitkä ja noin 600 metriä leveä lahti. Sen syvät ja puhtaat vedet tarjoavat erinomaiset apajat kalastajille ja osterinpyytäjille.

Kvarnerinlahdella sijaitseva saari Krk on automatkailijoiden suosiossa, sillä sinne voi huristella pitkin 1970-luvulla valmistunutta Krkin siltaa. Saaren rannoilla on kallioisia poukamia, joissa on mukava lekotella. Krkin kaupungista löytyy erikoinen pikku kuppila, jossa istuinten virkaa tekevät rantakiville levitetyt pehmusteet. Niiden päällä oli mukava nauttia virvokkeita ja lepuuttaa silmiään Adrianmeren sinessä.

Plitvickan solisevat järvet

Matkamme kohokohtia oli vierailu Plitvickan kansallispuistossa, joka sijaitsee sisämaassa noin 40 kilometriä Slunjista etelään. Kahdeksan kilometrin pituisella alueella on 16 kristallinkirkasta järveä, joita yhdistävät jatkuvasti muotoaan muuttavat vesiputoukset. Huikeimman putouksen, Velikin, vesi ryöppyää peräti 78 metrin korkeudelta. Se sijaitsee vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä puiston pääsisäänkäynniltä.

Järvialueella risteilee polkuja ja kävelyreittejä. Lapsiperheille sopivin reitti on merkitty keltaisella, ja lähtöpaikoille on kuljetus bussilla tai veneellä.

Kansallispuisto otettiin Unescon suojeluun 1979.

Teksti ja kuva: Jaana Pylväläinen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.