Maailman ainoa kahdella mantereella seisova metropoli on kypsymässä uudeksi kaupunkimatkamagneetiksi. Lue loistovinkit ja plussat sekä miinukset.

Maailman ainoa kahdella mantereella seisova metropoli on kypsymässä uudeksi kaupunkimatkamagneetiksi.

Laivamatka Euroopasta Aasiaan kestää vartin ja maksaa alle euron. Voiko se olla totta? Kyllä, Istanbulissa. Kaupunki levittäytyy kahden maanosan alueelle; osat erottaa toisistaan sinisyyttään kimalteleva Bosporinsalmi.

Beyoðlun kaupunginosassa sijaitseva kävelykatu Istiklal Caddesi on kulinarististen nautintojensa lisäksi mainio paikka kokeilla, miltä tuntuu elää 16 miljoonan muun kanssa samassa kaupungissa. Noin puolitoistakilometrisellä kävelykadulla sivukujineen on kymmeniä kauppoja, elokuvateattereita, kahviloita, ravintoloita, taidegallerioita, yökerhoja, baareja, mahtipontisia konsulaatteja, kirkkoja ja moskeijoita.

Yöperhosen villi lento

Seikkailun suurkaupungissa kruunaa cocktail näköalabaarissa. Istiklal-kadun varrella ja sen lähialueilla on lukemattomia yökerhoja ja oleskelutiloja, joista avautuu satumaiset maisemat sekä Euroopan että Aasian puolelle.

Perinteisesti ilta päättyy Taksim-aukion yöpalakioskeilla aamun ensimmäisen rukouskutsun kaikuessa metropolin autioilla kaduilla.

Sininen hetki

Juhlitun yön jälkeen nähtävyyskierros tekee terää. Aloita Sultanahmetin kaupunginosasta, jossa sijaitsi muinaisen Konstantinopolin keskusta. Sultanahmetin keskusaukion vieressä sijaitsevat Hagia Sofian eli pyhän viisauden kirkko ja Sininen moskeija.

Läheinen Topkapin palatsi puolestaan vie matkailijan sulttaanien asuinsijoille, joista nämä hallitsivat osmanien valtakuntaa vuodesta 1453 lähtien.

Topkapin vieressä sijaitsevan, suloisten puutalojen reunustaman Soðukçeþme Sokaðin kautta matkailija voi jatkaa matkaa bysanttilaiseen Yerebatan Sarnicin maanalaiseen vesisäiliöön. Vanhankaupungin vakionähtävyyksiin kuuluvat myös keisari Theodosiuksen aikana 400-luvulla rakennetut massiiviset Konstantinopolin maamuurit ja mosaiikeistaan kuuluisa Kariyen kirkko.

Istanbulin plussat ja miinukset

+ Vaikuttava, luonnonkaunis sijainti kahdella mantereella.
+ Maltillinen hintataso.
+ Nähtävyyksiä historian eri aikakausilta.
- Ihmispaljous voi ahdistaa.
- Liikenneruuhkat.
- Pitkät etäisyydet.

Teksti Reeta Paakkinen, kuva Istanbulin matkailutoimisto

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2009

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.