Suu korviin. Mungpapu-linssikeitto lämmittää, tandoorilammas on lauhkea intialaisherkku, ja curry käy hedelmäsalaattiin.

Mungpapu-linssikeitto
valmistusaika 45 min.
1 dl mungpapuja
2 dl punaisia linssejä
1 l vettä
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
1–2 chiliä
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl (maapähkinä)öljyä
1 tl jeeraa
(pinnalle silputtua chiliä)

Huuhtele ja valuta mungpavut. Niitä ei tarvitse liottaa ennen käyttöä, mutta parin tunnin liotus pehmentää niitä ja nopeuttaa kypsymistä. Kaada mungpavut ja vesi kattilaan. ­Sekoita joukkoon kurkuma ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Huuhtele linssit ja kaada papujen seuraan. Jatka kypsentämistä noin 30 minuuttia, kunnes pavut ja linssit ovat pehmenneet ja keitto alkaa saostua. Lisää tarvittaessa vettä.
Halkaise chilit ja poista siemenet sekä kanta. Silppua chilit ja kuoritut ­valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy pannulla ja paista chiliä, valkosipulia ja jeeraa pannulla, kunnes chilit alkavat tummua. Sekoita mausteseos keittoon ja jaa keitto lautasille. Koristele chilisilpulla halutessasi.
Vinkki  Jos et saa jeeraa eli juusto­kuminaa, käytä kuminansiemeniä.

Tandoorilammas ja basmatiriisi
valmistusaika 2 t + marinointi 12 t
800 g luutonta lampaanlihaa
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kirkastettua voita (ghi) tai öljyä
Marinadi
1 iso sipuli
3–5 valkosipulinkynttä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
4 dl maustamatonta, paksua jogurttia
3 rkl (puna)viinietikkaa
1 tl kurkumaa
0,25 tl suolaa
0,5 tl jauhettua korianteria
1 tl garam masala- mausteseosta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
ripaus chiliä
Pinnalle
silputtua tuoretta korianteria

Lisäksi
basmatiriisiä

Leikkaa liha kuutioiksi ja ripottele lihalle sitruunamehu, suola ja öljy. Kuori sipulit ja inkivääri. Silppua sipulit ja raasta inkivääri. Sekoita ne kannellisessa isossa kulhossa jogurtin kanssa. Lisää mausteet ja kääntele sekaan lihapalat. Peitä kannella ja pane jääkaappiin mari­noitumaan vähintään 12 tunniksi.
Seuraavana päivänä kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kumoa lihat kannelliseen uunivuokaan marinadeineen. Peitä kannella ja kypsennä ruokaa noin puolitoista tuntia. Jos liha tuntuu liian kuivalta, kaada pataan hiukan vettä.
Kypsennä riisi ja tarjoa se lampaan ­kanssa. Ripottele ruoan pinnalle runsaasti tuoretta korianterisilppua.

Mausteinen hedelmäsalaatti
valmistusaika 20 min.
1 tuore ananas
2 appelsiinia
400 g siemenettömiä vihreitä viinirypäleitä
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 chili
0,75 dl hunajaa
2 rkl kirkastettua voita (ghi) tai öljyä
ripaus currya
2–3 rkl kookoshiutaleita

Kuori ananas, poista puumainen keskusosa ja leikkaa ananas kuutioiksi. Kuori appelsiinit ja paloittele ne ­kalvottomiksi kuutioiksi. Pese ja puolita viinirypäleet. Jaa hedelmät kulhoihin.
Kuori inkivääri ja raasta se pieneen kattilaan. Halkaise chili, poista siemenet ja silppua chili inkiväärin seuraan kattilaan. Lisää hunaja, kirkastettu voi, curry ja kookos­hiutaleet. Kuumenna sekoittaen ja valuta hedelmille. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Reseptit 4-6:lle. Teksti Marita Suontausta, kuvat Lehtikuva.

Lue koko juttu juomasuosituksineen Matkaopas-lehdessä 2/2010.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.