Suomalainen, oletko tajunnut miten loistava käyntikortti syntyperäsi onkaan?

Siinä on puolensa, että on kotoisin pohjoisen perukoilta. Ulkomailla suomalaisuudesta voi olla paljonkin iloa. Seuraavaksi vuorossa liuta hyviä perusteita.

1. Meitä on vähän. Ulkomailla löydät seurastasi jatkuvasti ihmisiä, jotka eivät ole eläessään tavanneet suomalaista. Pääset siis koheltamaan ihan puhtaalle pöydälle.

2. Ympärilläsi leijuu mystiikkaa. Olet aina cool, jos viljelet sivulauseissa vähän keskiyönaurinkoa ja revontulia.

3. Suomalaista koulusysteemiä tuuletetaan maailman parhaana. Joten sinua, tämän ihmelaitoksen tuotetta, pidetään ulkomailla tietysti poikkeuksellisen fiksuna. Kai.

4. Voit sepittää kotimaastasi aika kaukaa haettuja juttuja jäämättä kiinni. Kerro, että jääkarhupaisti on tyypillistä jouluruokaa ja että koulureki hakee aamuisin lapset iglun pihalta. Joku uskoo kuitenkin.

5. Heittäytyikö joku hankalaksi? Piruilevalle ulkomaaneläjälle voi tarjota anteliaisuuden puuskassa maistiaisia kaukaa pohjolasta. Pidä vain pään aukojia varten laukussa pussi Turkinpippureita, eiköhän sillä hiljene.

6. Suomalaisena sinulla on aina hihassa käypä stoori, jolla taatusti saa koko porukan kuuntelemaan. Eukonkannosta ja avantouinnista on hyvä aloittaa.

7. Voit kaikessa rauhassa niittää kunnian myös länsinaapurin aikaansaannoksista, sillä kukaan ei kuitenkaan huomaa eroa. Ikea, Abba ja Stieg Larsson. Kansallisaarteemme.

8. Kuvio toimii myös toiseen suuntaan. Kun joku tiedustelee sinulta saunomisen maailmanmestaruuskisoista, väitä pokkana sen olevan vain ruotsalaisten juttu.

9. Puhut kieltä, jota kukaan ei ymmärrä. Voit sopottaa suomeksi kaverillesi noloimmat törttöilysi tai kommentoida vastaantulevien asuvalintoja. Kunnes koittaa se päivä, kun onnesi kääntyy ja italialaiseksi kuvittelemasi täti osoittautuukin heinolalaiseksi Marjutiksi.

10. Voit aina vedota taustaasi riippumatta siitä miten pahasti olet tyrinyt ja millä saralla. Selitä, ettei meillä päin siellä korpisuolla tällaisia. Metsäkansakortin pelattuasi voitkin kysellä niin tyhmiä kysymyksiä kuin huvittaa!

Lue lisää:

10 syytä: tämän takia suomalaiset naiset ovat ylivertaisia

Suomalaiset ovat sottaisempia kuin kuvittelevat

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.