Nyt vain kamera pois sieltä yläviistosta, niin täältä tulee passikuvaselfie! Kuva: Shutterstock
Nyt vain kamera pois sieltä yläviistosta, niin täältä tulee passikuvaselfie! Kuva: Shutterstock

Neutraalin omakuvan ottaminen on kuitenkin taitolaji, varsinkin passiin.

En ole koskaan ollut innokas selfieiden ottaja. Siksi passikuvassa oleminenkin jännittää, ja kuvista tulee aina ihan kamalia. Viime kerralla passikuvaseikkailuni oli entistä kauheampi, koska otsatukkani ei kelvannut valokuvaajalle ja jouduin poseeraamaan kuvassa aivan itselle oudossa hiustyylissä.
Lue lisää: Eikö otsatukkani kelpaa viranomaiselle ja 8 muuta kysymystä passikuvasta – poliisi vastaa

Sen jälkeen ystäväni vinkkasi, että voisin ottaa itse passikuvani ja ladata sen suoraan poliisin järjestelmään. Enpä olisi uskonut, että niinkin voi tehdä.

Sunnuntai-iltana harjoittelin kotona passikuvaselfien ottamista. Kännyköissä on nykyään ihan kelpo kamerat, ja niillä on paljon kätevämpi ottaa selfieitä kuin kameralla, siispä päätin ottaa kuvan kännykkäni kameralla. Laitoin kaikki valot päälle ja järjestin tasaisen valkoisen kuvaustaustan. Luin internetistä tiukat vaatimukset, jotka poliisi on asettanut sähköisesti toimitettaville kuville (ks. linkki jutun lopusta).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pari tuntia myöhemmin latasin mustavalkoisen ja oikeaoppisesti rajatun selfieni Lupahallinnon valokuvapalvelimelle ja sen jälkeen jännitin, onko kuvassa kaikki viranomaisen vaatimat asiat: Riittääkö kännykkäkuvani laatu? Olenko asetellut pääni täysin vaatimusten mukaisesti taustaa vasten? Ja onko se valokuvaamossa hankaluuksia aiheuttanut otsatukkani nyt sopivan pituinen?

Vaikka nettitunnistus hyväksyi kuvani ja hakemukseni lähti eteenpäin, lopullisen päätöksen tekee virkailija.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Eniten hylkäyksiä tulee yksityishenkilöiden ottamista kuvista.”

Poliisihallituksen ylitarkastaja Kari Kannon mukaan passikuvista hylätään nykyään noin 0,1 prosenttia.

– Laatutaso on hyvä, koska 98 prosenttia kuvista tulee ammattilaisilta ja kuva kulkee koko matkan kamerasta passiin sähköisessä muodossa. Valokuvaajat ovat omaksuneet nykyisen sähköisen toimitustavan hyvin. Eniten hylkäyksiä tulee yksityishenkilöiden ottamista kuvista, Kanto kertoi Me Naisille viikko sitten.

Selfiekuvan ja passihakemuksen lähettämisen jälkeen pystyin seuraamaan passihakemuksen etenemistä internetissä. Passini hyväksyttiin heti maanantaiaamuna ja tiistaina sain sen jo itselleni, koska olin tilannut sen express-toimituksella.

Eihän uusi passikuvanikaan ole mikään Tinder-unelma: siinä ei saa hymyillä, vaan kuvassa pitää olla muun muassa neutraali ilme ja asento. Mutta olen passiselfieen paljon tyytyväisempi kuin aiemmin kuvaamossa otettuun kuvaan. Jos olisin tiennyt tämän keinon aiemmin, olisin voinut säästyä turhalta 22 euron kuvauslaskulta ja pieneltä mielipahalta, jonka yksi epäonnistunut passikuva voi saada hetkellisesti aikaan.

Tarkista ennen kuin otat passikuvaselfien varsinkin, että

  • kännykkäkamerasi linssi on puhdas.
  • kuvan tausta on vaalea ja yksivärinen.
  • valoa on riittävästi ja se valaisee kasvot tasaisesti.
  • silmälasien sangat, hiukset tai varjot eivät peitä silmiäsi.
  • kasvojesi ympärille jää tarpeeksi tyhjää tilaa.
  • pystyt ottamaan kuvan suoraan edestäsi ja kasvot sekä hartiat ovat kohtisuorassa kameraan nähden.

Kolme tärkeää apuria:

  1. Yksityiskohtaiset valokuvaohjeet löytyvät poliisin nettisivuilta.
  2. Apuvälineitä esimerkiksi passikuvan rajaamiseen löytyy internetistä ja muun muassa sovelluskaupasta.
  3. Lupahallinnon valokuvapalvelin löytyy täältä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla