Nyt vain kamera pois sieltä yläviistosta, niin täältä tulee passikuvaselfie! Kuva: Shutterstock
Nyt vain kamera pois sieltä yläviistosta, niin täältä tulee passikuvaselfie! Kuva: Shutterstock

Neutraalin omakuvan ottaminen on kuitenkin taitolaji, varsinkin passiin.

En ole koskaan ollut innokas selfieiden ottaja. Siksi passikuvassa oleminenkin jännittää, ja kuvista tulee aina ihan kamalia. Viime kerralla passikuvaseikkailuni oli entistä kauheampi, koska otsatukkani ei kelvannut valokuvaajalle ja jouduin poseeraamaan kuvassa aivan itselle oudossa hiustyylissä.
Lue lisää: Eikö otsatukkani kelpaa viranomaiselle ja 8 muuta kysymystä passikuvasta – poliisi vastaa

Sen jälkeen ystäväni vinkkasi, että voisin ottaa itse passikuvani ja ladata sen suoraan poliisin järjestelmään. Enpä olisi uskonut, että niinkin voi tehdä.

Sunnuntai-iltana harjoittelin kotona passikuvaselfien ottamista. Kännyköissä on nykyään ihan kelpo kamerat, ja niillä on paljon kätevämpi ottaa selfieitä kuin kameralla, siispä päätin ottaa kuvan kännykkäni kameralla. Laitoin kaikki valot päälle ja järjestin tasaisen valkoisen kuvaustaustan. Luin internetistä tiukat vaatimukset, jotka poliisi on asettanut sähköisesti toimitettaville kuville (ks. linkki jutun lopusta).

Pari tuntia myöhemmin latasin mustavalkoisen ja oikeaoppisesti rajatun selfieni Lupahallinnon valokuvapalvelimelle ja sen jälkeen jännitin, onko kuvassa kaikki viranomaisen vaatimat asiat: Riittääkö kännykkäkuvani laatu? Olenko asetellut pääni täysin vaatimusten mukaisesti taustaa vasten? Ja onko se valokuvaamossa hankaluuksia aiheuttanut otsatukkani nyt sopivan pituinen?

Vaikka nettitunnistus hyväksyi kuvani ja hakemukseni lähti eteenpäin, lopullisen päätöksen tekee virkailija.

”Eniten hylkäyksiä tulee yksityishenkilöiden ottamista kuvista.”

Poliisihallituksen ylitarkastaja Kari Kannon mukaan passikuvista hylätään nykyään noin 0,1 prosenttia.

– Laatutaso on hyvä, koska 98 prosenttia kuvista tulee ammattilaisilta ja kuva kulkee koko matkan kamerasta passiin sähköisessä muodossa. Valokuvaajat ovat omaksuneet nykyisen sähköisen toimitustavan hyvin. Eniten hylkäyksiä tulee yksityishenkilöiden ottamista kuvista, Kanto kertoi Me Naisille viikko sitten.

Selfiekuvan ja passihakemuksen lähettämisen jälkeen pystyin seuraamaan passihakemuksen etenemistä internetissä. Passini hyväksyttiin heti maanantaiaamuna ja tiistaina sain sen jo itselleni, koska olin tilannut sen express-toimituksella.

Eihän uusi passikuvanikaan ole mikään Tinder-unelma: siinä ei saa hymyillä, vaan kuvassa pitää olla muun muassa neutraali ilme ja asento. Mutta olen passiselfieen paljon tyytyväisempi kuin aiemmin kuvaamossa otettuun kuvaan. Jos olisin tiennyt tämän keinon aiemmin, olisin voinut säästyä turhalta 22 euron kuvauslaskulta ja pieneltä mielipahalta, jonka yksi epäonnistunut passikuva voi saada hetkellisesti aikaan.

Tarkista ennen kuin otat passikuvaselfien varsinkin, että

 • kännykkäkamerasi linssi on puhdas.
 • kuvan tausta on vaalea ja yksivärinen.
 • valoa on riittävästi ja se valaisee kasvot tasaisesti.
 • silmälasien sangat, hiukset tai varjot eivät peitä silmiäsi.
 • kasvojesi ympärille jää tarpeeksi tyhjää tilaa.
 • pystyt ottamaan kuvan suoraan edestäsi ja kasvot sekä hartiat ovat kohtisuorassa kameraan nähden.

Kolme tärkeää apuria:

 1. Yksityiskohtaiset valokuvaohjeet löytyvät poliisin nettisivuilta.
 2. Apuvälineitä esimerkiksi passikuvan rajaamiseen löytyy internetistä ja muun muassa sovelluskaupasta.
 3. Lupahallinnon valokuvapalvelin löytyy täältä.

Jos Gran Canaria on jo nähty, mutta kohtuullinen lentomatka houkuttaa, lähde La Gomeralle.

Gran Canaria on Kanariansaarten klassikko, josta löytyy aurinkoa, viinitarhoja, mukavaa ajanvietettä sekä hyvät ostosmahdollisuudet.

Joko olet kokenut nämä helmet?

 1. Puerto de Mogan, Kanarian Venetsia, on sympaattinen päiväkohde. Nappaa herkkujäätelö Gelatomaniasta ja istahda ihastelemaan alueen veneitä. Avenida Varadero 20, Puerto de Mogan.
 2. Vuokraa auto ja tee retki Gran Canarian ihaniin vuoristokyliin. Suuntaa Teroriin ja kuvaa uskomattomat, kanarianmännystä tehdyt parvekkeet!

Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock
Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock

Jos kaipaat jotain uutta, valitse kohteeksi La Gomera. Sen vihreiden kukkuloiden kauniissa kylissä paikalliset toivottavat vierailijat tervetulleiksi. Erinomaiset patikointimahdollisuudet ja koskematon luonto houkuttelevat luonnonystäviä tälle pienelle Kanariansaarelle.

 1. Casa rural, La Gomeran oma majoitusmuoto eli mökki- tai maatilamajoitus luonnon helmassa, tarjoaa persoonallisia yöpymisvaihtoehtoja. Nuku ihanassa Hotel Rural Ibo Alfarossa, jonka terassilta on upeat näkymät Atlantille. Kahden hengen huone alkaen 70 € / yö.
 2. San Sebastíanissa, saaren pienessä, mutta maalauksellisessa pääkaupungissa, on viihtyisiä ravintoloita ja putiikkeja. Testaa kehuttu La Salamandra -ravintola. Calle Real 16, 38800 San Sebastían.
 3. Valle Gran Rey on täynnä loistavia vaellusmahdollisuuksia. Pulahda vaelluksen jälkeen mereen joltain kylää ympäröivältä rannalta. Valle Gran Reyn upeaa aluetta voi ihastella myös Mirador Ermita del Santon näköalapaikalta.

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.