Hyvästi aurinkotuolit ja hassunväriset drinkit. Suomalaiset lomailevat nyt joogaretriiteissä, patikointireissuilla ja hemmotteluhoidoissa.

Joskus oli aika, jolloin uima-altaan reunalla vain löhöiltiin ja juotiin aurinkovarjoilla koristettuja drinkkejä. Nyt altaan paikan ovat vallanneet joogamatot. Rannallakaan ei enää vain maata raatona kirja kädessä vaan hiekalla vedetään auringon noustessa intervallitreeniä.

Hyvinvointimatkailu on muotia, sen näkee heti vilkaisemalla matkatoimistojen tarjontaa: joogamatkoja, liikuntaviikkoja, patikkareissuja ja hemmottelulomia. Jos pakettimatkat eivät kiinnosta, voi etsiä itse omat vaelluspolkunsa ja meditaatiokeskuksensa.

Hyvän olon matkailun suosiota selitetään sillä, että terveelliset elämäntavat ovat muutenkin muodissa. Lomalla syvävenyttelylle ja turvekylvyille on kerrankin aikaa.

Lisäksi suomalaiset reissaavat niin paljon, ettei rannalla makaaminen tunnu enää oikein missään. Toista oli ensimmäisellä Kanarian-matkalla, jolloin pelkkä palmukin oli elämys.

Osa tyytyy maustamaan perinteisen turistireissun hoidoilla ja liikunnalla, kun taas osa valitsee kohteen varta vasten oman lajinsa perusteella.

– Olen kuullut viisikymppisistä perheenäideistä, jotka lähtevät
Kilimanjarolle kiipeilemään. Joillekin juoksuharrastajille taas on tärkeää osallistua juuri New Yorkin maratonille, kertoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta.

Mikä hyvän olon loma sopii sinulle?

Rauhaa rakastavalle

Huokaat aah, kun vain ajatteletkin suitsukkeen tuoksua, tuulikellon helinää tai kupissa höyryävää vihreää teetä. Taikasanojasi ovat  tasapaino, puhdistautuminen ja mielenrauha.

1. Henkistyminen ei ole enää vain hippien hommaa. Matkatoimistot ja joogakoulut järjestävät ohjattuja matkoja, joihin mahtuu niin aurinkotervehdyksiä kuin turistinähtävyyksiäkin.

2. Detox-retriitti puhdistaa kehoa ja mieltä raakaruuan, turvehoitojen, saunan ja luentojen avulla. Retriittejä järjestetään muun muassa Naantalin kylpylässä ja Frantsilan hyvän olon keskuksessa.

3. Mieli lepää, kun äänihuuletkin lepäävät. Seurakunnat järjestävät viikonlopun kestäviä hiljaisuuden retriittejä eri puolilla Suomea.

Ikiliikkujalle

Pääsi tykkää, kun kroppaasi väsyttää. Hyvän päivän jälkeen peilistä katsoo punaposkinen ja saunanraikas nainen.

1. Kas, näin heiluu peppu! Hetkutushuuma huipentuu zumbaviikonlopuissa, joissa tanssitaan, syödään, uidaan ja saunotaan. Viikonloppuja järjestetään muun muassa Vierumäellä.

2. Mallorcalla ei ole pakko köllöttää palmun alla. Tjäreborg järjestää saarelle kuntoreissuja, joissa pyöräillään, juostaan ja jumpataan.

3. Kokoa oma kuntococktailisi! Eerikkilän urheiluopiston omatoimilomilla saa temmeltää vapaasti esimerkiksi uimahallissa, sulkapallokentällä, kuntosalilla tai liikuntahallissa.

Luontoihmiselle

Mielesi taustanauhalla laulavat linnut ja kuohuvat kosket. Saat puistatuksia sovituskopeista ja skumppabaareista.

1. Alppikyliin vai Madeiran laaksoihin? Alpit ovat vaelluskohteiden ykkönen, mutta patikkareissuja järjestetään myös esimerkiksi Portugaliin ja Italiaan.

2. Hurjapää viettää huippuloman Kaukasuksella tai Andeilla. Mandala Travelin kiipeilymatkoilla vaaditaan hyvää kuntoa, mutta osalle reissuista voi lähteä ilman kiipeilykokemustakin.

3. Hiihtovaelluksella mieli lepää ja kunto kasvaa. Hurjimmat vetävät Lapin tunturimaisemissa 50 kilometriä päivässä. Rauhallisempi tyytyy 25 kilometrin päivävauhtiin.


Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.