Tuliko uudeksi vuodeksi taas tehtyä lupauksia liikkua enemmän ja syödä terveellisemmin? Unohtuiko luvata lomailla järkevästi?

Tuliko uudeksi vuodeksi taas tehtyä lupauksia liikkua enemmän ja syödä terveellisemmin? Unohtuiko luvata lomailla järkevästi?

Mitäpä jos kokeilisit välillä aivan uutta ja koko maapallolle hyödyllistä lupausta matkustaa hieman ekologisemmin? Luontoystävällisten kulkuvälineiden käyttämisen, kierrättämisen ja veden säästämisen lisäksi myös hotellin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Näissä Hotels.comin listaamissa ympäristöystävällisissä majoitusvaihtoehdoissa voi nukkua hyvällä omallatunnolla:

Crowne Plaza Copenhagen Towers, Kööpenhamina, Tanska 

Tällä hotellilla on aihetta ylpeyteen, sillä se pitää hallussaan kansainvälisen matkailualan järjestön SKÅL:in tunnustusta maailman ekologisimpana hotellina. Aurinkopaneelien, pohjaveden hyödyntämisen lämmityksessä ja viilennyksessä sekä edistyksellisen kierrätysjärjestelmän ansiosta hiilidioksidipäästöt vähenevät arviolta 1,4 tonnia vuodessa. Neljän tähden hiilidioksisipäästöttömässä hotellissa ei myöskään tingitä pienestä luksuksesta, sillä huonevarusteluun kuuluu shampoopullot, hammasharjat ja suihkulakit - biohajoavasta materiaalista tehdyt, tietenkin!

Huonehinnat alkaen 102 euroa yöltä.

http://www.cpcopenhagen.dk/en

Hotel Ariston, Milano, Italia

Italian ensimmäinen ekologinen hotelli on rakennettu bioarkkitehtuurisella tekniikalla luonnonmukaisista materiaaleista. Siivous- ja hygieniatuotteet ovat kierrätettäviä ja orgaanisia, ja herkullinen aamiaisbuffet on katettu luonnonmukaisilla tuotteilla. Hotelli kannustaa matkailijoita tutustumaan ympäristöön polkupyörän satulassa saastuttavan auton vuokraamisen sijaan.

Hinnat alkaen 85 euroa yöltä.

http://www.aristonhotel.com/fi/

 Scandic Hasselbacken, Tukholma, Ruotsi

Joutsenmerkitty hotelli on saanut kehuja ympäristöystävällisistä periaatteistaan. Aamupalalla pääsee nauttimaan ruotsalaisen luomumerkin Kravin tuotteista ja reilun kaupan kahvista. Lähelle luontoa pääsee heti huoneeseen astuessa, sillä jokaisesta huoneesta avautuu näkymä vehreään Djurgården-puistoon.

Hinnat alkaen 113 euroa yöltä.

http://www.scandichotels.fi/hasselbacken?cmpid=ppcse_20111220374

Lähde: Hotels.com

Teksti Laura Kuparinen

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.