Kirjoittajalle luvattua näkymää Duomolle ei meinannut löytyä firenzeläishotellista.
Kirjoittajalle luvattua näkymää Duomolle ei meinannut löytyä firenzeläishotellista.

Joskus matkalla saa siipeensä kunnolla. Onneksi kommelluksille voi nauraa jälkikäteen.

Näköala Firenzessä

Firenze on yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Siellä silmä lepää historiallisissa aukioissa, silloissa, marmoriveistoksissa ja palatseissa. Viikonloppureissua suunnitellessani päätän varata huoneen neljän tähden Brunelleschista.

Hotelli on rakennettu keskiaikaiseen torniin, ja esitteissä luvataan henkeäsalpaavia näkymiä Duomolle sekä kaupungin idyllisille kävelykaduille. Vaikka 150 euron yötaksa tuntuu yksin matkustavan budjetissa, olen valmis maksamaan ainutkertaisesta elämyksestä. Sitä paitsi laadukas majapaikka kruunaa matkan kuin matkan.

Perillä nyreä laukunkantaja ohjaa minut labyrinttimaista käytävää pitkin vierashuoneeseen, joka on kutakuinkin parisängyn kokoinen. Huone on säkkipimeä. Raotan verhoa: noin puolen metrin päässä ikkunasta kohoaa tiivis betoniseinä.

Kutsun pikkolon takaisin, sujautan muutaman euron hänen kouraansa ja tiedustelen, onko hotellissa muita huoneita vapaina. Hänen ilmeensä kirkastuu kummasti, eikä aikaakaan, kun olemme jo hississä matkalla rakennuksen ylimpään kerrokseen. Kuin ihmeen kaupalla sieltä löytyy upea, valossa kylpevä huone, josta avautuu pittoreski näköala kaupungin historiallisen keskustan ylle. Avaan pullon viiniä ja nautin maisemista. Täydellinen viikonloppu voi alkaa.

Lontoon parfyymipetos

Hyde Parkin tuntumassa sijaitseva Harrodsin tavaratalo on juuri niin pramea kuin olen kuvitellutkin. Muranon lasi, Cartierin kellot ja DeBeersin jalokivet säihkyvät kilpaa kristallikruunujen kanssa. Itämaisten mattojen osasto on valtava, ja parfyymit tuoksuvat ala-aulassa.

Tavaratalon omistajan edesmennyttä poikaa Dodi Al Fayedia ja prinsessa Dianaa muistellaan egyptiläisen portaikon alla sijaitsevassa mausoleumissa. Siellä on näytillä viinilasi, josta prinsessa joi viimeisen kulauksensa ennen kohtalokasta auto-onnettomuutta. Luksus ja kitsch sekoittuvat saumattomasti toisiinsa. Täältä on päästävä äkkiä pois!

Kadulla, aivan tavaratalon tuntumassa, myydään hajuvesiä. Tarjolla on lähes kaikkia tunnettuja kansainvälisiä merkkejä. Hinnat ovat puolet normaalista ja käteinen ainoa maksuväline. Pakkaukset ovat muovikääreineen moitteettomassa kunnossa, joten erehdyn ostamaan niitä tuliaisiksi.

Myyjien kova kiire ja hermostuneisuus jäävät kuitenkin askarruttamaan mieltä. Ei kai hajuvesistä valmisteta piraattituotteita, kuten merkkivaatteista ja laukuista? Pysähdyn hetkeksi tarkistamaan ostoksiani. Paha aavistus käy toteen, kun pakkauksista pulpahtaa esiin kynsilakan poistoainetta. Kyllä nolottaa!

Parfyymikauppiaat ovat tällä välin liuenneet paikalta, joten annan periksi ja palaan Harrodsille. Oppirahat huijareiden kohtaamisesta on nyt maksettu.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.