Päivä Tukholmassa - mitä kannattaa tutkia? Södermalm on ehkä trendikkäin, mutta paremman väen Östermalm pitää myös pintansa.

Turusta lähtenyt laiva kiinnittyy Stadshuskajeniin puoli seitsemän aikaan aamulla. Lähden tallustelemaan kohti Södermalmin Medborgarplatsenia. Södermalmilla eli Söderissä on tukholmalaisten ikioma Soho eli SoFo, Söder om Folkungagatan, josta on tullut kaupungin trendikkäin alue. SoFo on täynnä pubeja, kahviloita, undergroundklubeja ja etnisiä ravintoloita. Medborgarplatsenilta voi kävellä Götgatania pitkin kohti Slussenin metroasemaa, sillä reitin varrelle osuu mielenkiintoisia pikkukauppoja. Vastaan kävelee kaikenkirjavaa väkeä: punkkareita, lökäpöksyisiä hoppareita ja hippejä. Erilaisten elämäntyylien sekamelskaan sopivat myös Tukholman parhaat kirpputorit.

Puolilta päivin on aika vaihtaa Östermalmille, "parempien" ruotsalaisten asuinalueelle ja merkkituotteiden kauppaviidakkoon. Vastakohta Södermalmille on aistittavissa helposti. Stureplanin Svampen eli Sieni on östermalmilaisten kohtauspaikka. Laakean betonipilarin alta on hyvä lähteä näyttäytymään Nybrogatanin katukahviloihin tai shoppailemaan Biblioteksgatanin designputiikkeihin. Svampenista on vain muutama askel Sturegalleriaan, tasokkaaseen ostoskeskukseen.

Iltapäivä on täynnä vaikeita valintoja. Tukholman museotarjonta on erittäin tasokasta. Ja mikä mukavinta, monet Ruotsin valtion keskusmuseot ovat nykyisin ilmaisia. Moni niistä sijaitsee Östermalmin läheisyydessä. Moderna museet olisi kiinnostava vaihtoehto uusittujen tilojensa takia. Armeemuseet kuuluu muutostöiden jälkeen sotamuseoiden eliittiin. Valitsen kuitenkin Hamngatanilla sijaitsevan palatsimaisen kotimuseon Hallwylska palatsetin, jossa on esillä arvokas taidekokoelman.

Tukholman-matka jäisi vajavaiseksi ilman käyntiä Vanhassakaupungissa. Gamla Stan on tärkeä osa Ruotsin suurvaltahistoriaa. Sen arvokas arkkitehtuuri ja merkittävät rakennukset ovat osa Unescon maailmanperintöä. Jos tungos häiritsee, voi siirtyä Västerlånggatanilta tai Stortorgetilta hiljaisille sivukujille tai esimerkiksi valtakunnan tärkeimmän pyhätön Storkyrkanin rauhaan.

Herkkuja ja hemmottelua Östermalmilla

Metro vie suoraan Östermalmin kauppahallin luo. Punatiilisen gastronomian aarreaitan sisällä vaalitaan perinteitä. Hienostorouvat käyvät yhä hankkimassa sieltä herkut ruokapöytiinsä. Kauppahallissa päiväturistikin voi lepuuttaa jalkojaan, nauttia lounasta ja diskuteerata mukavia. Östermalmshallen, Östermalmstorg. Avoinna ma-to klo 9.30-18, pe 9.30-18.30, la 9.30-16. Metro: Punainen, Östermalmstorg.

Yli sata vuotta vanha Sturebad palvelee yhä östermalmilaisia, mutta pieteetillä kunnostettuun kylpylään on tervetullut kuka tahansa. Miltä tuntuisi uida ja saunoa keskellä kaupunkia ja samalla katsella, miten tukholmalainen eliitti rentoutuu? Kylpeä ja saunoa voi 325 kruunulla eli 35 eurolla vaikka koko päivän. Hinta sisältää kylpytakin, pyyhkeen, uima-asun ja kuntosalin vapaan käytön. Sisäänkäynti Sturegallerian alakerrasta, avoinna ma-pe klo 6.30-22, la-su 9-19.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.