Euroopan halvimpiin maihin ruoan ja alkoholittoman juoman suhteen kuuluva Romania on matkailumaana hiomaton timantti. Kokeneen matkailijan mieleen se jää iäksi.

Euroopan halvimpiin maihin ruoan ja alkoholittoman juoman suhteen kuuluva Romania on matkailumaana hiomaton timantti. Kokeneen matkailijan mieleen se jää iäksi.

Vaikka Boncidait ovat baptisteja, meille tarjotaan kaikilla aterioilla aamiaisesta alkaen ­pikku lasilliset paikallista pontikkaa eli palinkaa. Unka­rilainen oppaamme Ilona Tar kertoo, että palinkan valmistamiseksi on maassa aina 3–4 kylää varten yhteinen valtion tislaamo. Sinne kyläläiset vievät raaka-aineensa, luumut, omenat ja jopa mustikat. Niistä tislataan 38–52-prosenttista palinkaa. Valtio vie verona viidesosan aineesta.

Kalotaszentkiralyn kylässä näkyy jo merkkejä uuden ajan tulosta. Turistitoimiston pihapiiriin valmistuu oleskelumme aikana upouusi piharakennus suurine takkoineen ja grillauspaikkoineen. ­Tekijät ovat sen ikäisiä, että Suomessa sellaisia ei huterilla telineillä näe.

Rakennus valmistuu vauhdikkaasti. Jo parin päivän päästä meille tarjotaan siellä perinteisessä kiertopyörässä tehtyä ja sitten grilliuunin loimussa kypsennyttyä tikkupullaa. Tikun halkaisija on tässä leivonnaisessa vaatimattomat kymmenen senttiä. Voilla ­voideltu ja kanelisokerilla kuorrutettu pulla maistuu herkulliselta. Saamme ostaa sitä myös ­evääksi kotimatkalle.

Parasta kylässä ovat lämminsydämiset ihmi­set. Vaikka tungemme uteliaat nenämme ja kame­ramme porttien raoista tai tulemme talo­jen piiriin takakautta pelloilta, saamme aina avoimen ja ystävällisen vastaanoton. Posee­raus tai töihin paneutuminen kameran edessä on luontevaa niin kuin muukin elo.

Neljän päivän valokuvaamisen tuloksena on kolmeltakymmeneltä Vantaan aikuisopiston harrastajalla saaliina huikea määrä kuvia ­kylän ihmisistä, elämästä, kotieläimistä, taloista ja maisemasta. Mukana tuoduilla printtereillä valmistamme kyläläisille näyttelyn kulttuuritaloon. Satakunta reilunkokoista värikuvaa kehystetään ja ripustetaan salin seinille.

Pormestari avaa näyttelyn. Kiitospuheita pidetään, nuorten tanssiesityksiä ihaillaan, viiniä juodaan ja ennen kaikkea kuvia katsellaan. Parisataa kuvaa pyörii koko ajan valkokankaalla. Kohahduksia kuuluu tuon tuosta, kun tuttu henkilö tai hauska tapahtuma näkyy ­kuvissa. Ihmisten ja sukulaiskansojen välinen tun­nelma on lämmin.

Palvelut ovat Transilvanian kylissä vielä matkailijan kannalta vaatimattomat. Kalotaszentkiralyssa on kaksi pientä kauppaa, pari kapakkaa, apteekki ja posti. Perinteiset ammatit ovat vielä kunniassaan. Kylässä toimii muun muassa mylly, paja, parturi, leipomo, meijeri sekä useita puusepänliikkeitä.

Useimmilla paikkakunnilla on edullista kotimajoitusta. Ravintoloita ja ruokabaareja ei kylissä juuri ole, mutta majapaikasta saatava kotiruoka on edullista ja herkullista.

Tarmo Halonen, kuva Eija Metsälä-Halonen  ¦  Matkaopas 8/2010

Romanian matkailusivusto
http://www.romaniatourism.com/

Tilastotietoa hintatasosta

http://www.stat.fi/til/kvhv/2009/kvhv_2009_2010-06-28_tie_001_fi.html

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.