Pohjois-Norjan kalastajakylissä pää tyhjenee turhasta.

Auts, silmiin koskee. Naama on tunnoton. Tuskin pystyn liikuttamaan käsiäni.

Ei, en ole loukkaantunut.

Maisema vain on viiltävän valkoinen, vaakasuora viima nuolee kasvojani ja päälläni on noin seitsemän kerrosta vaatetta: tupla-aluskerrasto, tuulihousut, villapaita, toppahousut ja -takki, kypärämyssy, pipo, tuplahanskat, kahdet villasukat, toppakengät ja kirkkaanoranssi pilkkihaalari.

Olen saapunut talvimatkailun todelliseen extreme-kohteeseen, Norjan Lapin koillisimpaan kolkkaan.

Ja kun Pohjois-Norjassa ollaan, reissukohteina olevien kylien nimissä on tietysti vuono. Siis tervetuloa Båtsfjordiin, Kongsfjordiin ja Syltefjordiin, eli Paatti- Kuningas- ja Sylttyvuonoon!

Pärisijöillä maailman laidalle

Oikeasti kylmässä seisoskelu ei ole kovin tuskaista. Maisemat ovat niin kauniita, ettei niistä saa silmiään irti.

Olemme edellisenä iltana päristelleet moottorikelkoilla Båtsfjordista, parin tuhannen asukkaan kalastajakylästä, läheiseen Syltefjordin hylättyyn kalastajakylään.

Paikka on kuin eksoottisesta sadusta. Lumiset, puuttomat tunturit reunustavat vuonoa ja Barentsinmeren aallot loiskivat jäälautoilla kuorrutettuun kivikkoiseen rantaan. Majataloa ja paria mökkiä lukuunottamatta ei näy ketään eikä mitään mailla halmeilla, ei edes puita.

Kun illalla kallistan pääni tyynyyn, tunnen itseni jään valtakunnan ylhäiseksi prinsessaksi. Yöni kuluu kuitenkin sängyssä kääntyillessä,  koska on niin umpihiljaista!

Aamulla hiljaisuus rikkoutuu, sillä moottorikelkkasafari jatkuu. Menopelit on startattu jo hyvän aikaa sitten.

– No niin, kyytiin siitä! oppaamme Ørjan Hansen käskee. Hyppään – tai siis paksujen vaatekerroksieni vuoksi könyän kömpelösti – takapaksille.

Rohkeimmat saavat omat kelkat, vaikka yleensä norjalaismiehet varjelevat niitä kuin rakkaimpiaan. ”Voit koskettaa vaimoani mutta luoja varjele, jos kosketat moottorikelkkaani”, kuuluu paikallinen sanonta. Äärioloissa syntyy kulmikasta huumoria.
Valkoinen aava maisema jatkuu joka suuntaan ja tunturit näyttävät pehmeiltä pumpulikasoilta, kun ylitämme niitä toinen toisensa perään. Ohitamme kalojenkuivatustelineitä ja toisen aution kalastajakylän, joka tosin kesällä hieman aktivoituu vaellusturistien ansiosta.

Tuntien ajelun jälkeen olo on kumman kevyt: pää on tyhjentynyt kiireestä.

Arvaamaton sää

– Täällä tuulee aina vastaan, Båtsfjordissa asuva Line Leistad, 43, naurahtaa.

Niinpä, pohjoisessa sää on arvaamaton ja reissulla siihen täytyy varautua. Ohjelmassa piti olla kuningasrapujen kalastusta, mutta vuonossa aallot lyövät vaahtopäitä. Kalamiehet eivät usko, että me turistit kestäisimme kovaa merenkäyntiä.
Rapusafarin sijaan teemme kierroksen Båtsfjordissa.

Kalateollisuus sinnittelee täällä vielä parin tehtaan voimin. Jos liukuhihnoilla kulkevat kalapihvit, -murekkeet ja kalaöljykapselit kiinnostavat, voi tehdä tehdaskierroksen. Jos ei kestä kalanhajua, on syytä jättää kierros väliin ja keskittyä katselemaan paikallisten elämää.

Båtsfjordin kaduilla ei ole vaikea ymmärtää, miten paikalliset pärjäävät kylmässä. Paksusta hylkeennahasta tehdyt rukkaset ja kengät ovat täällä kuuminta huutoa. Kauppaan ja asioille kyläläiset suihkivat potkukelkoilla. Jättimäiset lumiaurat selvittäisivät Etelä-Suomen lumisodan yhdellä kauhanheilautuksella.

Bailauksen sijaan rauhaa

Vaikka rapujen pyynti ei meiltä onnistunutkaan, saamme ihailla kalastajien saalista rannassa. Iso öttiäinen tuijottaa ilkeästi silmiin, kun nostan sen kumihanskat kädessäni saksista ilmaan. Se painaa kuin keskikokoinen koira!

Pian haukon hotellin ravintolassa samaa tyyppiä illalliseksi. Ravun liha on suussa sulavaa ja niin tuoreen makuista. Kala on täällä todellista lähiruokaa ja sitä on tarjolla jokaisella aterialla.
Olisiko seuraavaksi kuppilakierroksen vuoro? Nysäksi jää, sillä pikkukylässä on vain yksi pubin tapainen.

– Ei täällä ole kauheasti tekemistä, 22-vuotias kalatehtaan
johtaja Mattis A. Tangeraas vahvistaa seisoskellessaan tehtaan
pihalla.

– Vapaa-ajalla moottorikelkkailen tai ulkoilutan koiraani. Tai lähden Suomen puolelle baariin.

Bailaus ei olekaan sitä, mitä tänne kannattaa tulla hakemaan.
Sen sijaan hiljaisuus ja rauhallisuus on.

Vaikka kalateollisuuden kuihtumisen takia seuduille kehitellään kovaa vauhtia palveluita turisteille, ei ole pelkoa, että näistä kylistä tulisi hälyisiä elämyskeitaita. Aktiviteetit ovat pienimuotoisia ja luonnonläheisiä: täällä voi lumikenkäillä, mennä lintubongausretkelle, osallistua taidekurssille, tehdä aistikävelyn tunturissa ja yöpyä sympaattisissa majataloissa vuonon kupeessa.

Tai sitten vain ihmetellä arktista elämänmenoa, joka kylmyydestä huolimatta tuntuu aika leppoisalta.

– Kun kävelen ylös tunturiin, murheet unohtuvat ja lentävät tuulen mukana pois. Täällä on tilaa hengittää, majataloa pyörittävä Åse Winsents sanoo onnellisena.

Åse osuu nappiin. Reissun jälkeen olo on seesteinen, kuin olisi meditoinut monta päivää.

Jotain ihan muuta

Talviaikaan Norjan Lappi ei ole helppo reissukohde.
Harva saakin päähänsä lähteä sinne talvella. On kylmä, yhteydet Jäämeren rannalle eivät ole helpot, eikä Norja tunnetusti ole kaikkein edullisin matkailumaa.

Jos haluaa kokea jotain ihan muuta kuin hiihtokeskusmenoa, nauttii luonnonvoimien mahdista ja kaipaa äärimmäistä hiljaisuutta, tämä on passeli määränpää.

Tallustele lumikengillä

Jostain syystä Jäämeren rannalla kukaan ei hiihdä, mutta lumikenkäily on pop. Kun tallustaa tunteja tunturissa paikallisen oppaan johdolla ja pysähtyy juomaan termoskannuteet tunturin laella, alhaalla vuonossa möyryävää merta katsellen, tuntee itsensä todella pieneksi.
Lumikenkäretket www.bligla.com.

Maailman isoin rapu

Kuningasrapu on Pohjois-Norjan erikoisuus, hummeriin verrattavaa luksusruokaa. Rapusafari tehdään pienellä vuonopaatilla, ja jos tuuri käy, pääset tuijottamaan illallistasi silmästä silmään. Retken hinta noin 105
euroa, sisältää rapuillallisen.
Rapu- ja moottorikelkkasafarit: www.arctictourist.no.

Majoitusta kylissä

Polar Hotel
Parakkimaisen koruton mutta siisti ja rauhallinen hotelli Båtsfjordin keskustan tuntumassa. Erinomainen aamiainen – pöydässä notkuu muiden herkkujen lisäksi vastakalastettua lohta eri muodoissa. Huoneet alkaen 125 euroa yö.
www.polarhotel.no

Arctic Cabin
Jo matka majataloon on elämys, sillä se nököttää yksin Syltefjordin hylätyssä kalastajakylässä lumisten tunturien keskellä. Talvella sinne pääsee vain moottorikelkalla. Maukkaat
ateriat ja mahdollisuus paljussa lillumiseen. Mökit alkaen 112 euroa yö, moottorikelkkasafari
perille noin 150 euroa.
www.arctic-cabin.com

Kongsfjord Guesthouse
Laadukkaasti sisustettu majatalo Kongsfjordissa koskemattoman luonnon keskellä. Paikkaa pyörittää lempeä Åse, ja italialainen kokki Margarita loihtii ravintolassa norjalais-italialaiset herkut. Kahden hengen huone alkaen 98 euroa yö.
www.kongsfjord-gjestehus.no

Miten mennä?

  • Autolla Suomesta Norjan rajan yli, nelostietä Nuorgamin kautta rajan yli ja siitä kohti Barentsinmerta.
  • Lentämällä Helsingistä Ivaloon ja siitä vuokra-autolla tai bussikyydillä (www.eskelisen-lapinlinjat.com, www.veolia-transport.no) eteenpäin, tai lentoreittiä Oslo-Kirkkoniemi-Båtsfjord.
  • Merireitti Hurtigruten liikennöi perille pitkin Norjan pohjoista
    rannikkoa (www.hurtigruten.fi).
  • Talvella parasta aikaa matkustaa on helmikuusta toukokuun alkuun, huhtikuu on suosituin talvikuukausi. Suurin osa turisteista saapuu kesällä.
  • Lisätietoa alueesta ja matkoista: www.northernnorway.com, www.finnmark.com

München on yllättävän ihana, ja jo alle tunnissa sieltä pääsee huikeisiin patikkamaastoihin.

Edellisen kerran kävin Saksassa kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin kohteena oli Hampuri, joka tuntui synkältä ja kolholta.

Tällä kertaa koin kuitenkin iloisen yllätyksen. Rakastuin Baijerin pääkaupunkiin, vehreään puolentoista miljoonan asukkaan Müncheniin. Pyöräilin laakeilla puistoalueilla ja kävelin vihreän Isar-joen rannalla. Istahdin olutpuutarhoihin Radlerille ja Prezelille ja vaihdoin kuulumisia paikallisten kanssa.

Münchenin kaupunkisuunnittelussa puistoalueita on kunnioitettu. Suurkaupungiksi München on idyllinen ja ystävällinen, ja siellä riittää tekemistä useammaksikin päiväksi. Mutta kokonaan kaupunkiin ei kannata jumiutua, sillä München sijaitsee keskellä mahtipontista vuoristomaisemaa. Retkiä eri luontokohteisiin voi tehdä helposti.

Junaverkosto on kätevä, raiteet vievät nopeasti paikkaan kuin paikkaan. Vajaassa tunnissa pääsee keskelle alppimaisemaa.

Vaellusreittiä valitessa kannattaa muistaa, että viiden kilometrin lenkki Alpeilla tuntuu kropassa enemmän kuin samanpituinen lenkki suomalaisessa maastossa. Nousut ovat jyrkkiä, ja laskut koettelevat harjaantumattoman jalkalihaksia. Ei ole hullumpi idea ottaa mukaan kävelysauvoja. Tukevat vaelluskengät ovat niin ikään ehdottomat. Jos paikalliset sanovat, että jokin reitti on haastava, se mitä todennäköisimmin on sellainen. Sykkeeni nousi ja polveni tutisivat jo helpoiksi luonnehdituilla reiteillä.

Jos jyrkät nousut ja laskut hirvittävät, Baijerin järvialueiden ympäristössä on tasaista – ja silti taustalla siintää alppimaisema.

Polut ovat hyvin merkittyjä. Valinnanvaraa riittää niin pituudessa kuin haastavuudessakin, sillä esimerkiksi Garmisch-Partenkirchenistä lähtee satoja eritasoisia ja erimittaisia reittejä. Näköalapaikoilta avautuvat huikeat maisemat Alpeille.

Jos jyrkät nousut ja laskut hirvittävät, Baijerin järvialueiden ympäristössä on tasaista – ja silti taustalla siintää alppimaisema. Ympäriltä löytyy historiaa, kulttuuria, kauniita kartanoita ja leppoisia rantaravintoloita. Ei hullumpaa.

Keisarinna Sissin jäljillä

Puolen tunnin junamatkan päässä Münchenistä sijaitsee hulppeiden kartanoiden reunustama Starnbergin järvi. Sen ympäri kulkee 50 kilometrin pituinen pyöräreitti, jolla voi ihastella mahtipontisia huviloita, pysähtyä pienessä terassikahvilassa ja tiirailla alppimaisemaa.

Juna-aseman vieressä on satama, josta pääsee laivalla Possenhofiin, Itävallan keisarinna Elisabethin eli Sissin lapsuudenlinnaan, tai vaikkapa Buchheim-museoon. Pienellä Roseninselin saarella sijaitsee Baijerin kuningas Ludwig II:n kesähuvila. Tarinan mukaan Ludwig II murhattiin hukuttamalla juuri Starnbergin järveen. Kohtaa, josta kuninkaan ruumis vuonna 1886 löydettiin, osoittaa veteen pystytetty risti.

Huikeita järvi­maisemia

BOB eli Bayerische Oberlandbahn -juna kulkee tunnissa Münchenistä Tegernseelle, jonka juna-asemalta lähtee eripituisia vaellusreittejä. Tegernseen järvimaisema Alppien keskellä on kaunis kuin kuva. Voit vaeltaa esimerkiksi Neureuthiin, jonka näköalapaikalla sijaitsee Berggasthof Neureuth -ravintola. Lounaaksi maistuvat omat eväät tai perinteiset saksalaisherkut oluen kera. Neureuthiin vie kaksi eri reittiä, joista toinen seuraa juurakkoista metsäpolkua. Tegernseeltä on mahdollista vaeltaa myös viereiselle Schlierseen-järvelle. Molempien järvien ympäri voi tehdä myös pyöräretken.

Retkeilijän alppiunelma

Itävallan rajan tuntumassa sijaitseva Garmisch-Partenkirchen on tunnettu mäkiviikoistaan, mutta alue on upea vaelluskohde myös kesällä. Kylän tuntumassa sijaitsee Saksan korkein vuori Zugspitze, joka kurottuu lähes 3000 metriin. Ympäristöstä löytyy satoja vaellusmahdollisuuksia.

Voit pysähtyä hetkeksi Garmisch-Partenkirchenin kylässä, jossa riittää toinen toistaan suloisempia kahviloita ja ravintoloita. Perinteiset baijerilaiset rakennukset ovat kuin piparkakkutaloja. Turistikausina kylässä on myös vilkasta iltaelämää.

Kaupungin tuntumassa Schachenissa sijaitsee yksi Ludvig II:n rakennuttamista satumaisista linnoista. Garmisch-Partenkirchenissä sijaitsevat myös säveltäjä Richard Straussin ja kirjailija Michael Enden museot. He syntyivät tällä alueella.

Oluella luostaripanimossa

Andechs on Starnbergseen alueella sijaitseva legendaarinen luostaripanimo, joka kuuluu benediktiiniläismunkeille.

Luostarin ravintolasta ja olutpuutarhasta voi ostaa perinteisiä baijerilaisia herkkuja ja totta kai munkkien valmistamaa vahvaa olutta. Panimon tuotteita myydään myös kansainvälisesti. Luostarissa on valmistettu olutta vuodesta 1455 asti. Myös luostarin rokokootyylinen kirkko on näkemisen arvoinen.

Andechsiin pääsee joko autolla tai junalla Münchenistä. Asema sijaitsee läheisessä Herrschingin kylässä, josta kävelee vajaan tunnin Andechsin kukkulalle.

Surffausta kaupunkipuistossa

Englischer Garten on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoista. Sinne mennään piknikille, pyöräilemään, lenkkeilemään tai vaikkapa uimaan puiston läpi kulkevassa Isar-joessa. Puiston eteläpäässä joen virta ja laineet ovat niin voimakkaat, että taitavimmat surffaajat
hyppäävät lainelautojen päälle. Surffareita kannattaa käydä itsekin ihmettelemässä. Tietysti puistossa sijaitsee myös valtava olutpuutarha, jossa täytyy nauttia suolainen Prezel-rinkeli
olutkolpakollisen ohessa.

Alastomia saksalaisia ei kannata pelästyä. Nudismi on puistossa sallittu.

3 x keskellä kaupunkia

Jokireittejä

Itävallasta alkava, lähes 300 kilometrin pituinen Isar-joki kulkee Münchenin läpi. Se on kaunista kävely- tai pyöräilymaastoa. Talkirchenin eläintarhan vieressä on ranta-alue, jonne paikalliset tulevat aurinkoisella säällä grillaamaan.

Miniversio Versaillesista

Nymphenburgin linnaa kutsutaan pikku Versaillesiksi. Sen puisto on suosittua lenkkimaastoa. Linnan lähistöllä sijaitsee Münchenin suurin olutpuutarha Hirschgarten, jossa on tilaa jopa 8000 oluenystävälle.

Olympiahavinaa

Münchenin olympiapuisto rakennettiin vuoden 1972 olympialaisia varten. Sen 291 metriä korkeasta olympiatornista kantaa maisema yli koko valtavan olympiakylän ja olympiastadionin omalaatuisen arkkitehtuurin. Matka huipulle maksaa muutaman euron puuhaa jokaiselle

▶ Sauvakävelyä: Kävelysauvat ovat hyvä idea. Vaellusreitit vuorilla ovat yllättävän jyrkkiä.

▶ Kimppakyytejä: Bayern-junalipulla voi matkustaa päivän ajan minne päin Baijeria tahansa. Mitä useampi matkustaa samalla lipulla (max 5 henkilöä), sitä edullisemmaksi kyyti tulee.

▶ Pyöräretkiä: Kaupunkipyörät ovat Münchenissä yleisiä. Hyvät pyöräreitit vievät ympäri kaupunkia ja läheisiä järvialueita. Kokeile maastopyöräilyä Alpeilla.

▶ Omat eväät: Baijerissa on tapana viedä olutpuutarhoihin omat eväät ja tilata ravintolasta vain juomat. Jos pöydissä ei ole pöytäliinoja, omat eväät ovat sallittuja.

Miten ja milloin Müncheniin?

▶ Finnair ja Lufthansa

lentävät Müncheniin päivittäin suorin lennoin. Hyödynnä kohteessa Bayern-junalippuja.

▶ Lämmin sää saattaa

kestää huhtikuusta lokakuun lopulle.

▶ Olut virtaa Münchenin klassikkomaineen saavuttaneilla Oktoberfesteillä syys-lokakuun vaihteessa.

▶ Etelä-Saksan joulumarkkinat kannattaa kokea Münchenin Marieplatzin lisäksi idyllisessä Regensburgissa ja Nürnbergissä.

▶ Valkoiset alppikylät ovat parhaimmillaan tammi-­helmikuussa.

Maastopyörän selkään?

▶ Hyppää Wolfatshauseniin kulkevaan S7-junaan ja pyöräile takaisin Müncheniin Isar-laaksoa pitkin. Reitin pituudeksi tulee
30 kilometriä.

▶ Ota BOB-juna Fischbachauhin ja pyöräile Rotwandin ympäri. Kaunis 40 kilometrin reitti maastossa on merkitty hyvin.

▶ Tegenseeltä lähtee reitti nimeltä Erzherzog-Johann-Reibn. Piipahda matkalla Wildbad Kreuthin uima-altaalla. Pituutta reitille tulee 43 kilometriä.

Reittivinkit antoi alppiasiantuntija Jonathan O’Leary.

Kaakkois-Aasiasta löytyy saaria sekä
täydellisestä löhölomasta haaveilevalle että
aktiivireissaajalle, joka haluaa saada hien
pintaan tai vatsanpohjan kutisemaan. Siitä vain valitsemaan seuraavan reissun kohdetta!

Pidätän jännittyneenä hengitystäni, kun kurkkaan jyrkän koralliriutan reunalta tummansiniseen syvyyteen. Vaikka vesi on kirkasta kuin juomalasissa, en näe pohjaa. Vierelläni on onneksi kokenut paikallinen snorklausopas, ja ympärilläni ui kaloja kaikissa sateenkaaren väreissä. Unohdan nopeasti jännitykseni ja pystyn rentoutumaan.

Olen Indonesian koillisimmassa kolkassa, Sulawesin kyljessä sijaitsevalla pikkusaarella, Bunakenilla, enkä ole koskaan nähnyt näin hienoja vedenalaisia maisemia. Kaakkois-Aasiaa kierrellessäni olen huomannut, että jokaisella paratiisisaarella on omat parhaat puolensa. Bunaken on vedenalaisen maailman ykköskohde. Indonesian Bali sopii aktiivilomailijalle. Malesian Tiomanilla päivät kuluvat vaalealla hiekkarannalla loikoillen. Monipuolista tekemistä kaipaava suuntaa Filippiinien Boholille.

Akvaariossa Bunakenilla

Jos vedenalainen maailma innostaa, on matka Bunakenille vaivan väärti. Saarelle päästyään tietää olevansa kaukana kaikesta. Ravintoloita on vain pari, eikä kuumakivihierontaa tai banana splitiä tarjoilla täällä. Ruuat kuuluvat usein majoitusten hintoihin, ja listalla on usein mitäpä muutakaan kuin kalaa. Bunaken on yksi maailman parhaista sukelluskohteista, eikä snorklaajakaan jää ilman upeita elämyksiä. Suomalaisomistuksessa olevan Living Colours -resortin edustalla voi nähdä jopa harvinaisia merilehmiä. Päivät kuluvat merellä, ja illalla kokoonnutaan rantabaariin juomaan oluet ja kuuntelemaan musiikkia. Halukkaat voivat rentoutua saunassa. Ihan kuin olisi kesämökillä!

► Bunaken, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Manado sekä puolen tunnin laivamatka.

► Myös matkatoimistot, kuten Aventura ja Kaleva Travels.

Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.
Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.

Vaijeriliitoa ja kummituseläimiä Boholilla

Filippiinien Panglao on täydellinen kohde, jos lomalla ei jaksa loikoilla paria päivää pidempään. Panglaon saarella on vitivalkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja hienoja vedenalaisia maastoja, mutta kun rantaelämä alkaa kyllästyttää, voi tutustua läheisen emosaaren aktiviteetteihin. Boholilla voi suppailla joessa iltahämärällä, kun tulikärpäset loistavat rannalla seisovien puiden lehvistössä. Täällä voi myös liitää ilmassa puunlatvojen korkeudella vaijerin varassa, viilentyä vesiputouksessa tai nähdä harvinaisen kummituseläimen.

► Bohol ja Panglao, Filippiinit, 2 lentoa Helsinki-Hongkong-Cebu ja 1,5 tunnin laivamatka.

Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.
Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.

Joogaa ja surffausta Balilla

Vaikka Bali mielletään helposti rantalomakohteeksi, saarella kannattaa suunnata sen keskiosassa sijaitsevaan Ubudiin. Kylä on hyvinvointimatkaajien suosiossa, ja monet saapuvat tänne The Yoga Barn -joogakeskukseen. Tuntien välissä voi haukata raakaruokaa ja ihailla riisipeltomaisemia. Yövy Swasti Eco Cottages -nimisessä keitaassa ja käy Mudra-ravintolassa hienommalla illallisella. Jos jooga ei tunnu omalta lajilta, Ubudista voi lähteä pyöräretkelle tai paeta rannoille surffaamaan. Suomalaisen Asenne Surfin seuraava surffileiri järjestetään Balilla marraskuussa.

► Bali, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Bali.

► Myös matkatoimistot kuten Tjäreborg ja TUI.

Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.
Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.

Tioman on perinteinen paratiisisaari

Kaakkois-Aasiassa on paljon pieniä paratiisisaaria, mutta harvoille niistä on helppoa yhteyttä Suomesta. Malesian itäpuolella sijaitsevalla Tiomanilla on kauniita valkoisia hiekkarantoja, hyvät snorklausnäkymät, puissa hyppiviä apinoita, maassa kömpiviä varaaneja sekä oma lentokenttä, ja siksi tänne on vaivaton tulla. Majoitukseen panostavan ykkösvalinta on Japamala-hotelli, jolla on oma pieni ranta ja tasokkaat bungalowit. Edullisempaa yösijaa etsivän kannattaa suunnata pohjoiseen Salang-rannalle, jossa snorklaaja voi nähdä värikkäiden kalojen lisäksi kilpikonnia.

► Pulau Tioman, Malesia, Helsinki-Singapore-Tioman.

Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.
Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.

+ 3 suosikkia

Reppureissaajille sopii mainiosti Koh Lipe Thaimaassa. Saarella on valkoisia hiekkarantoja, upeita snorklausmaastoja sekä letkeää iltaelämää.

► Helsinki-Singapore-Langkawi ja tunnin laivamatka.

Perheiden suosikkisaari on Pho Quoc Vietnamissa. Kyseessä on uusi kohde Thaimaan saaret kolunneelle, helpon valmismatkan ystävälle.

► matkatoimistot kuten Aurinkomatkat, Tjäreborg ja TUI.

Omatoimimatkaajat uskaltautuvat Filippiinien Boracaylle. Saari on valkohiekkainen Kaakkois-Aasian “Kanaria” kaikkine palveluineen.

► Helsinki-Hongkong-Manila-Caticlan ja 15 minuutin venematka.

Lue myös Me Naisten toimittajan Annakaisan Adventurista-blogia! Annakaisa on opintovapaalla ja kiertelee Aasiaa ja Australiaa.