Pohjois-Norjan kalastajakylissä pää tyhjenee turhasta.

Auts, silmiin koskee. Naama on tunnoton. Tuskin pystyn liikuttamaan käsiäni.

Ei, en ole loukkaantunut.

Maisema vain on viiltävän valkoinen, vaakasuora viima nuolee kasvojani ja päälläni on noin seitsemän kerrosta vaatetta: tupla-aluskerrasto, tuulihousut, villapaita, toppahousut ja -takki, kypärämyssy, pipo, tuplahanskat, kahdet villasukat, toppakengät ja kirkkaanoranssi pilkkihaalari.

Olen saapunut talvimatkailun todelliseen extreme-kohteeseen, Norjan Lapin koillisimpaan kolkkaan.

Ja kun Pohjois-Norjassa ollaan, reissukohteina olevien kylien nimissä on tietysti vuono. Siis tervetuloa Båtsfjordiin, Kongsfjordiin ja Syltefjordiin, eli Paatti- Kuningas- ja Sylttyvuonoon!

Pärisijöillä maailman laidalle

Oikeasti kylmässä seisoskelu ei ole kovin tuskaista. Maisemat ovat niin kauniita, ettei niistä saa silmiään irti.

Olemme edellisenä iltana päristelleet moottorikelkoilla Båtsfjordista, parin tuhannen asukkaan kalastajakylästä, läheiseen Syltefjordin hylättyyn kalastajakylään.

Paikka on kuin eksoottisesta sadusta. Lumiset, puuttomat tunturit reunustavat vuonoa ja Barentsinmeren aallot loiskivat jäälautoilla kuorrutettuun kivikkoiseen rantaan. Majataloa ja paria mökkiä lukuunottamatta ei näy ketään eikä mitään mailla halmeilla, ei edes puita.

Kun illalla kallistan pääni tyynyyn, tunnen itseni jään valtakunnan ylhäiseksi prinsessaksi. Yöni kuluu kuitenkin sängyssä kääntyillessä,  koska on niin umpihiljaista!

Aamulla hiljaisuus rikkoutuu, sillä moottorikelkkasafari jatkuu. Menopelit on startattu jo hyvän aikaa sitten.

– No niin, kyytiin siitä! oppaamme Ørjan Hansen käskee. Hyppään – tai siis paksujen vaatekerroksieni vuoksi könyän kömpelösti – takapaksille.

Rohkeimmat saavat omat kelkat, vaikka yleensä norjalaismiehet varjelevat niitä kuin rakkaimpiaan. ”Voit koskettaa vaimoani mutta luoja varjele, jos kosketat moottorikelkkaani”, kuuluu paikallinen sanonta. Äärioloissa syntyy kulmikasta huumoria.
Valkoinen aava maisema jatkuu joka suuntaan ja tunturit näyttävät pehmeiltä pumpulikasoilta, kun ylitämme niitä toinen toisensa perään. Ohitamme kalojenkuivatustelineitä ja toisen aution kalastajakylän, joka tosin kesällä hieman aktivoituu vaellusturistien ansiosta.

Tuntien ajelun jälkeen olo on kumman kevyt: pää on tyhjentynyt kiireestä.

Arvaamaton sää

– Täällä tuulee aina vastaan, Båtsfjordissa asuva Line Leistad, 43, naurahtaa.

Niinpä, pohjoisessa sää on arvaamaton ja reissulla siihen täytyy varautua. Ohjelmassa piti olla kuningasrapujen kalastusta, mutta vuonossa aallot lyövät vaahtopäitä. Kalamiehet eivät usko, että me turistit kestäisimme kovaa merenkäyntiä.
Rapusafarin sijaan teemme kierroksen Båtsfjordissa.

Kalateollisuus sinnittelee täällä vielä parin tehtaan voimin. Jos liukuhihnoilla kulkevat kalapihvit, -murekkeet ja kalaöljykapselit kiinnostavat, voi tehdä tehdaskierroksen. Jos ei kestä kalanhajua, on syytä jättää kierros väliin ja keskittyä katselemaan paikallisten elämää.

Båtsfjordin kaduilla ei ole vaikea ymmärtää, miten paikalliset pärjäävät kylmässä. Paksusta hylkeennahasta tehdyt rukkaset ja kengät ovat täällä kuuminta huutoa. Kauppaan ja asioille kyläläiset suihkivat potkukelkoilla. Jättimäiset lumiaurat selvittäisivät Etelä-Suomen lumisodan yhdellä kauhanheilautuksella.

Bailauksen sijaan rauhaa

Vaikka rapujen pyynti ei meiltä onnistunutkaan, saamme ihailla kalastajien saalista rannassa. Iso öttiäinen tuijottaa ilkeästi silmiin, kun nostan sen kumihanskat kädessäni saksista ilmaan. Se painaa kuin keskikokoinen koira!

Pian haukon hotellin ravintolassa samaa tyyppiä illalliseksi. Ravun liha on suussa sulavaa ja niin tuoreen makuista. Kala on täällä todellista lähiruokaa ja sitä on tarjolla jokaisella aterialla.
Olisiko seuraavaksi kuppilakierroksen vuoro? Nysäksi jää, sillä pikkukylässä on vain yksi pubin tapainen.

– Ei täällä ole kauheasti tekemistä, 22-vuotias kalatehtaan
johtaja Mattis A. Tangeraas vahvistaa seisoskellessaan tehtaan
pihalla.

– Vapaa-ajalla moottorikelkkailen tai ulkoilutan koiraani. Tai lähden Suomen puolelle baariin.

Bailaus ei olekaan sitä, mitä tänne kannattaa tulla hakemaan.
Sen sijaan hiljaisuus ja rauhallisuus on.

Vaikka kalateollisuuden kuihtumisen takia seuduille kehitellään kovaa vauhtia palveluita turisteille, ei ole pelkoa, että näistä kylistä tulisi hälyisiä elämyskeitaita. Aktiviteetit ovat pienimuotoisia ja luonnonläheisiä: täällä voi lumikenkäillä, mennä lintubongausretkelle, osallistua taidekurssille, tehdä aistikävelyn tunturissa ja yöpyä sympaattisissa majataloissa vuonon kupeessa.

Tai sitten vain ihmetellä arktista elämänmenoa, joka kylmyydestä huolimatta tuntuu aika leppoisalta.

– Kun kävelen ylös tunturiin, murheet unohtuvat ja lentävät tuulen mukana pois. Täällä on tilaa hengittää, majataloa pyörittävä Åse Winsents sanoo onnellisena.

Åse osuu nappiin. Reissun jälkeen olo on seesteinen, kuin olisi meditoinut monta päivää.

Jotain ihan muuta

Talviaikaan Norjan Lappi ei ole helppo reissukohde.
Harva saakin päähänsä lähteä sinne talvella. On kylmä, yhteydet Jäämeren rannalle eivät ole helpot, eikä Norja tunnetusti ole kaikkein edullisin matkailumaa.

Jos haluaa kokea jotain ihan muuta kuin hiihtokeskusmenoa, nauttii luonnonvoimien mahdista ja kaipaa äärimmäistä hiljaisuutta, tämä on passeli määränpää.

Tallustele lumikengillä

Jostain syystä Jäämeren rannalla kukaan ei hiihdä, mutta lumikenkäily on pop. Kun tallustaa tunteja tunturissa paikallisen oppaan johdolla ja pysähtyy juomaan termoskannuteet tunturin laella, alhaalla vuonossa möyryävää merta katsellen, tuntee itsensä todella pieneksi.
Lumikenkäretket www.bligla.com.

Maailman isoin rapu

Kuningasrapu on Pohjois-Norjan erikoisuus, hummeriin verrattavaa luksusruokaa. Rapusafari tehdään pienellä vuonopaatilla, ja jos tuuri käy, pääset tuijottamaan illallistasi silmästä silmään. Retken hinta noin 105
euroa, sisältää rapuillallisen.
Rapu- ja moottorikelkkasafarit: www.arctictourist.no.

Majoitusta kylissä

Polar Hotel
Parakkimaisen koruton mutta siisti ja rauhallinen hotelli Båtsfjordin keskustan tuntumassa. Erinomainen aamiainen – pöydässä notkuu muiden herkkujen lisäksi vastakalastettua lohta eri muodoissa. Huoneet alkaen 125 euroa yö.
www.polarhotel.no

Arctic Cabin
Jo matka majataloon on elämys, sillä se nököttää yksin Syltefjordin hylätyssä kalastajakylässä lumisten tunturien keskellä. Talvella sinne pääsee vain moottorikelkalla. Maukkaat
ateriat ja mahdollisuus paljussa lillumiseen. Mökit alkaen 112 euroa yö, moottorikelkkasafari
perille noin 150 euroa.
www.arctic-cabin.com

Kongsfjord Guesthouse
Laadukkaasti sisustettu majatalo Kongsfjordissa koskemattoman luonnon keskellä. Paikkaa pyörittää lempeä Åse, ja italialainen kokki Margarita loihtii ravintolassa norjalais-italialaiset herkut. Kahden hengen huone alkaen 98 euroa yö.
www.kongsfjord-gjestehus.no

Miten mennä?

  • Autolla Suomesta Norjan rajan yli, nelostietä Nuorgamin kautta rajan yli ja siitä kohti Barentsinmerta.
  • Lentämällä Helsingistä Ivaloon ja siitä vuokra-autolla tai bussikyydillä (www.eskelisen-lapinlinjat.com, www.veolia-transport.no) eteenpäin, tai lentoreittiä Oslo-Kirkkoniemi-Båtsfjord.
  • Merireitti Hurtigruten liikennöi perille pitkin Norjan pohjoista
    rannikkoa (www.hurtigruten.fi).
  • Talvella parasta aikaa matkustaa on helmikuusta toukokuun alkuun, huhtikuu on suosituin talvikuukausi. Suurin osa turisteista saapuu kesällä.
  • Lisätietoa alueesta ja matkoista: www.northernnorway.com, www.finnmark.com

Äläpä kaivakaan vielä esiin villasukkia! Lämpöä löytyy koko loppuvuodeksi jopa yllättävän läheltä.

Lokakuu

Alghero (Sardinia), Italia

Lentoaika: 3,5 tuntia. TUI järjestää Suomesta matkoja Algheroon.

keskiLämpötila: 23 astetta

Italian toiseksi suurin saari tarjoaa pitkiä hiekkarantoja vesipedoille sekä upeita patikointireittejä luonnonystäville. Suosittu Algheron kaupunki rauhoittuu lokakuussa, joten lämmöstä saa nauttia seesteisissä tunnelmissa. Vanhankaupungin kujilla aloitellaan iltaa sardinialaisen keittiön herkullisilla antipastoilla ja saaren ylpeydellä pecorinolla.

Vieraile myös Korsikan saarella tai tee veneretki vaikuttavalle Neptunuksen tippukiviluolalle. Jos vuokraat auton, ehdit kiertää pienen saaren viikon aikana.

Maltalle pakoon lokakuun loskaa? Kuva: Shutterstock
Maltalle pakoon lokakuun loskaa? Kuva: Shutterstock

 

Sliema ja St. Julian´s, Malta

Lentoaika: 4 tuntia. Finnair lentää Maltalle, ja matkoja järjestävät esimerkiksi Aurinkomatkat, TUI ja Tjäreborg.

keskiLämpötila: 24 astetta

Maltalla nautitaan auringosta pitkälle syksyyn kalliorannoilla tai merivesialtailla. Keskellä Välimerta sijaitsevan saaren pohjoisosista löytyy myös hiekkarantoja. Malta on kuuluisa kirkkaista vesistään, ja siksi kohde on erityisesti sukeltajien ja snorklaajien suosiossa.

Eläväinen Sliema ja iltaelämästään tunnettu St. Julian’s sijaitsevat alle viiden kilometrin päässä saaren historiallisesta pääkaupungista Vallettasta. Päiväretki muurien ympäröimään Mdinan vanhaankaupunkiin on ehdoton erityisesti Game of Thrones -faneille, sillä siellä on kuvattu ensimmäisen kauden kohtauksia.

 

Marraskuu

Limassol, Kypros

Lentoaika: 4,5 tuntia. Matkoja järjestävät TUI ja Tjäreborg.

keskiLämpötila: 22 astetta

Kyproksen ihanat rannat ja turkoosi meri ovat syitä, joista monet palaavat saarelle vuosi toisensa jälkeen. Jos kuitenkin kaipaat lomaasi muutakin kuin aurinkotuolissa löhöilyä, on Limassol oikea valinta. Saaren suurimman kaupungin sydän on ehdottomasti vanhakaupunki, jossa nautitaan kiireettömistä illallisista. Kävele pikkukatuja pitkin vanhaan kalasatamaan tai rantapromenadille ja ihastele kaupungin eläväistä tunnelmaa. Piipahda myös Limassolin kauppahallissa seuraamassa, millaisista raaka-aineista paikalliset valmistavat illallisensa. Tuoksut ja värit vievät mukanaan!

Rauhaa kaipaava ajelee tunnin matkan päässä sijaitsevaan Pafoksen kalastajakylään.

 

Tel Aviv, Israel

Lentoaika: 4,5 tuntia. Finnair ja Norwegian lentävät Tel Aviviin.

keskiLämpötila: 23 astetta

Trendikästä Tel Avivia voi suositella erityisesti kulinaristeille, sillä hyviä ravintoloita on joka kadunkulmassa. Aloita aamu paikallisella aamiais-erikoisuudella shakshukalla, ja matkaa illalliselle kylämäisen Neve Tzedekin alueen tasokkaisiin ravintoloihin, jotka hurmaavat intiimiydellään.

Nykyään Tel Aviviin kuuluvan Jaffan kaupungin tarina alkaa jo yli 4000 vuoden takaa. Vanhan testamentin mukaan Joona ajautui kalan vatsaan nimenomaan Jaffan satamassa. Israel on pieni maa ja välimatkat lyhyitä, joten halutessasi pääset kätevästi myös päiväretkille Jerusalemiin tai Kuolleellemerelle.

Tel Aviv hellii historiasta ja herkuista kiinnostunutta nautiskelijaa. Kuva: shutterstock
Tel Aviv hellii historiasta ja herkuista kiinnostunutta nautiskelijaa. Kuva: shutterstock

Joulukuu

Hurghada, Egypti

Lentoaika: 5,5 tuntia. Matkoja järjestävät Aurinkomatkat, TUI, Tjäreborg ja Apollomatkat.

Keskilämpötila: 22 astetta

Vanha suosikkikohde Egyptin Hurghada palaa matkanjärjestäjien valikoimaan taas tänä talvena. Uutinen ilahduttaa etenkin snorklauksesta ja sukelluksesta innostuneita, sillä Punainenmeri tarjoaa kumpaankin loistavat mahdollisuudet. Turkoosinsininen vesi ja upea pinnanalainen maailma houkuttelevat temmeltämään vedessä auringonlaskuun saakka. Perheen pienimmät viihtyvät myös vesipuistoissa, kuten Sinbad Aqua Parkissa.Aurinkoa ja lämpöä tässä Pohjois-Afrikan maassa riittää vuoden ympäri.

Hurghadasta pääsee helposti myös historiallisille retkille Egyptin pääkaupunkiin Luxoriin, Karnakin mahtavaan kulttikeskukseen tai Kuninkaiden laakson haudoille.

Egyptin Hurghada on sukeltajien suosiossa. Kuva: Shutterstock
Egyptin Hurghada on sukeltajien suosiossa. Kuva: Shutterstock

 

Sal, Kap Verde

Lentoaika: 7–8 tuntia. Matkoja järjestävät TUI ja Tjäreborg

keskiLämpötila: 25 astetta

Kap Verdellä saa totaalisen irtioton arjesta. Aurinko paistaa ympärivuotisesti eikä rantaviivalle näy loppua. Salin saari on tunnettu valkohiekkaisista rannoistaan, eikä saarella vesiurheilun lisäksi edes ole kovin paljon muita aktiviteetteja. Nyt on aika kaivaa esiin pitkään lukemista odottaneet kirjat, napata juoma käteen ja ottaa iisisti! Saaren suosituin lomakeskus on viehättävä Santa Maria. Pienen kylän kala- ja äyriäisravintolat ovat tutustumisen arvoisia.

Haaveiletko käsivarren Lapin ruskan kokemisesta? Tässä 5 vinkkiä kymmenen kertaa Kilpisjärvellä käyneeltä.

Niin kliseeltä kuin se ehkä kuulostaakin, ruska-aika on Lappia parhaimmillaan. Hyttyset, mäkärät ja paarmat eivät enää piinaa kuten kesällä. Hanki ei peitä vaellusmaastoja kuten talvella. Luonnon väriloisto on päihdyttävämpi kuin keväällä.

Tähtää siis syksyyn. Parhaimmillaan päivät ovat kirpeän raikkaita mutta aurinkoisia, ja kauneutta löytyy kaikkialta minne katse osuu.

Lappi on täynnä hienoja paikkoja, mutta oma suosikkini on ehdottomasti Kilpisjärvi. Käsivarren suurtunturien, Saanan ja Mallan, näkymiä ei voi unohtaa. Mielestäni tämä on Suomen kaunein paikka.

Tienvarrestakin avautuu huikeita näkymiä. Pakkasaamu käsivarren Lapissa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
Tienvarrestakin avautuu huikeita näkymiä. Pakkasaamu käsivarren Lapissa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

1.    Ajoita reissusi oikein

Wikipedia kertoo, että pohjoisimmassa Lapissa ruska on parhaimmillaan yleensä syyskuun toisella viikolla. Siis yleensä.

Käytännön kokemus on osoittanut, että täsmälleen oikeaan hetkeen tähtääminen on melkoista hakuammuntaa. Kesän kuumuus ja kuivuus saattaa vaikuttaa ruskan ajoitukseen, samoin elo- ja syyskuun taitteen sää. Matkat pitää kuitenkin varata etukäteen, sillä ruska-aikaan majoituksen saaminen Kilpisjärven suhteellisen pienestä hotelli- ja mökkikapasiteetista ei ole itsestäänselvyys.

Tähtää siis syyskuun alkuviikkoihin ja toivo parasta.

2.    Valitse oikea väline

Kilpisjärvi on niin kaukana kaikesta, että sinne pääseminen vaatii suunnittelua. Jos asut pääkaupunkiseudulla, kätevin tapa matkata pohjoisen perukoille on oman auton ja VR:n autojunan yhdistelmä. Lähdet illalla Helsingistä tai Tampereelta, heräät aamulla Kolarissa, josta Kilpisjärvelle on matkaa enää 274 kilometriä eli ajoaikana reilut 3 tuntia.

Myös julkisilla pääset perille, mutta se on työläämpää. Kittilään lennetään ympäri vuoden. Jatkokuljetus lennoilta Kilpisjärvelle järjestyy linja-autolla ja kutsutaksiliikenteenä. Rovaniemeltä pääsee linja-autolla Kilpisjärvelle päivittäin. Kolarin rautatieasemalta on kesä–syyssesonkina suora bussiyhteys Kilpisjärvelle.

Kannattaa pitää silmällä VR:n tarjouksia.

Pohjoisen harvaanasutuilla seuduilla auto on kuitenkin kulkupeleistä parhain. Automatka Norjan puolelle, Tromssaan tai Skibotniin, on helppo yhdistää Kilpisjärven reissuun, jos käytössä on auto.

Autojuna on perinteisesti ollut hintava tapa matkustaa, joten pohjoisen reissua suunnitellessa kannattaa pitää silmällä VR:n tarjouksia. Edullisimmillaan kahden hengen makuuvaunun ja autopaikan välille Helsinki-Kolari voi saada alle 150 eurolla.

Matka Kilpisjärvelle on sen verran pitkä ja työläs, että perillä kannattaa olla vähintään kolme, mielellään neljä tai viisi yötä.

Näkymä Mallan rinteeltä Kilpisjärvelle. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
Näkymä Mallan rinteeltä Kilpisjärvelle. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

3.    Mieti majoitusta

Telttailu tuntureiden sylissä tuntuu hauskalta ajatukselta, mutta käytännössä vaelluksesta kolottavat raajat on mukavinta oikaista yöksi oikeaan sänkyyn.

Helpoiten pääset vaeltamaan suurtuntureilla yöpymällä Kilpisjärvellä tai sen lähistöllä vuokramökissä tai hotellihuoneessa ja tekemällä 5–15 kilometrin mittaisia päivävaelluksia.

Ruska-aikaan majoitus irtoaa Kilpisjärveltä edullisimmillaan noin 80 eurolla per yö. Edullisin on hostellityyppinen majoitus. Mukavuudesta ja yksityisyydestä maksat enemmän. 

Kilpisjärven Retkeilykeskuksen luota pääset nousemaan Saanalle. Aivan lähistöltä pääset laivaan, joka vie Kilpisjärven yli. Likeltä pääset myös Mallan luonnonpuiston huikeille reiteille. 

Yksi tapa majoittua on yöpyä matkailuautossa tai -vaunussa, jolloin liikkumisen vapaus kasvaa. Jos vuokraat matkailuauton eteläisestä Suomesta, kilometrirajat tulevat kuitenkin helposti vastaan.

Mallan luonnonpuiston maisemaa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
Mallan luonnonpuiston maisemaa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

4.    Tee vaellusretkistä nautinto

Älä yliarvioi kuntoasi. Suurtuntureilla vaelluspolut ovat usein louhikkoisia ja nousut jyrkkiä. On eri asia taapertaa tasamaalla viisi kilometriä pururataa kuin nousta sama matka ylös tunturin rinnettä. Esteettömiä tai lastenrattaille sopivia reittejä ei Kilpisjärvellä oikeastaan ole, mutta hyvä peruskunto riittää jo pitkälle.

Reitit ovat hyvin merkittyjä, mutta kartta ja kompassi tai ainakin kännykkä varavirtapankin kanssa kannattaa varata mukaan. Samoin sadeviitta tai vähintään kertakäyttösadetakki, sillä tuntureilla sää saattaa muuttua nopeasti.

Tunturiin kannattaa varata mieluummin liikaa kuin liian vähän evästä.

Fiksu vaeltaja pukee ylleen kerroksia, esimerkiksi fleeceä alle ja goretexia päälle. Ylimääräisen vaatteen voi kääräistä reppuun kun nousuissa tulee kuuma, mutta jos aurinko menee pilveen tai sataa, lisäkerrosta osaa arvostaa.

Tärkein varuste ovat hyvät, nilkkaa tukevat vaelluskengät. Moni vannoo myös kävelysauvojen nimeen, mutta minusta ne ovat louhikkoisessa maastossa usein vain tiellä.

Tunturiin kannattaa varata mieluummin liikaa kuin liian vähän evästä. Kunnon evästauot rytmittävät vaellusta mukavasti.

Tunturipurojen vesi on niin puhdasta, että monet vaeltajat täyttävät surutta juomapullonsa luonnonvedellä. Ylivarovaista tai ei, itse olen aina vienyt mukanani pullovettä.

Vaellusten jälkeen kipugeelille, rakkolaastareille ja särkylääkkeille voi tulla tarvetta, varaa siis majoituspaikkaan myös niitä.

Tunturista löytyy puolukkaa ja mustikkaa. Ammattimainen marjastaminen on luonnonpuistossa kielletty. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
Tunturista löytyy puolukkaa ja mustikkaa. Ammattimainen marjastaminen on luonnonpuistossa kielletty. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth

5.    Löydä oikea mielentila

Stressaako työ, kiristääkö pinna? Lapin majesteettisissa maisemissa turhat huolet unohtuvat. Kun katsoo erämaamaisemaa, johon ihmisen käsi ei ole juuri jälkeään jättänyt, ymmärtää oman pienuutensa ja ongelmiensa suhteellisuuden. Täällä on vaikea olla pahalla tuulella.

Harvoihin vastaantuleviin vaeltajiin alkaa suhtautua kuin ystäviin. Hymy, nyökkäys ja parin ystävällisen sanan vaihtaminen kuuluvat etikettiin. 

Välillä voi pysähtyä ja noukkia suuhunsa pari puolukkaa tai mustikkaa. On mukava istua kivelle ja katsoa kultaisena hehkuvan tunturikoivikon yli Ruotsin ja Norjan suuntaan. Siellä korkeimpia huippuja peittää jo syyskuussa lumi ja jää.

Vaihteeksi voi vain sulkea silmät ja hengittää syvään. Tuntea, miten hyvää puhdas, raikas ilma, ulkona olo ja liikunta tekevät koko kehossa.

Ihan parasta meditaatiota.

Ruskan sävyjä maassa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth
Ruskan sävyjä maassa. Kuva: Sanna Kajander-Ruuth