Me Naiset
|
Elina Jäntti

Pohjois-Norjan kalastajakylissä pää tyhjenee turhasta.

Auts, silmiin koskee. Naama on tunnoton. Tuskin pystyn liikuttamaan käsiäni.

Ei, en ole loukkaantunut.

Maisema vain on viiltävän valkoinen, vaakasuora viima nuolee kasvojani ja päälläni on noin seitsemän kerrosta vaatetta: tupla-aluskerrasto, tuulihousut, villapaita, toppahousut ja -takki, kypärämyssy, pipo, tuplahanskat, kahdet villasukat, toppakengät ja kirkkaanoranssi pilkkihaalari.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen saapunut talvimatkailun todelliseen extreme-kohteeseen, Norjan Lapin koillisimpaan kolkkaan.

Ja kun Pohjois-Norjassa ollaan, reissukohteina olevien kylien nimissä on tietysti vuono. Siis tervetuloa Båtsfjordiin, Kongsfjordiin ja Syltefjordiin, eli Paatti- Kuningas- ja Sylttyvuonoon!

Pärisijöillä maailman laidalle

Oikeasti kylmässä seisoskelu ei ole kovin tuskaista. Maisemat ovat niin kauniita, ettei niistä saa silmiään irti.

Olemme edellisenä iltana päristelleet moottorikelkoilla Båtsfjordista, parin tuhannen asukkaan kalastajakylästä, läheiseen Syltefjordin hylättyyn kalastajakylään.

Paikka on kuin eksoottisesta sadusta. Lumiset, puuttomat tunturit reunustavat vuonoa ja Barentsinmeren aallot loiskivat jäälautoilla kuorrutettuun kivikkoiseen rantaan. Majataloa ja paria mökkiä lukuunottamatta ei näy ketään eikä mitään mailla halmeilla, ei edes puita.

Kun illalla kallistan pääni tyynyyn, tunnen itseni jään valtakunnan ylhäiseksi prinsessaksi. Yöni kuluu kuitenkin sängyssä kääntyillessä,  koska on niin umpihiljaista!

Aamulla hiljaisuus rikkoutuu, sillä moottorikelkkasafari jatkuu. Menopelit on startattu jo hyvän aikaa sitten.

– No niin, kyytiin siitä! oppaamme Ørjan Hansen käskee. Hyppään – tai siis paksujen vaatekerroksieni vuoksi könyän kömpelösti – takapaksille.

Rohkeimmat saavat omat kelkat, vaikka yleensä norjalaismiehet varjelevat niitä kuin rakkaimpiaan. ”Voit koskettaa vaimoani mutta luoja varjele, jos kosketat moottorikelkkaani”, kuuluu paikallinen sanonta. Äärioloissa syntyy kulmikasta huumoria.
Valkoinen aava maisema jatkuu joka suuntaan ja tunturit näyttävät pehmeiltä pumpulikasoilta, kun ylitämme niitä toinen toisensa perään. Ohitamme kalojenkuivatustelineitä ja toisen aution kalastajakylän, joka tosin kesällä hieman aktivoituu vaellusturistien ansiosta.

Tuntien ajelun jälkeen olo on kumman kevyt: pää on tyhjentynyt kiireestä.

Arvaamaton sää

– Täällä tuulee aina vastaan, Båtsfjordissa asuva Line Leistad, 43, naurahtaa.

Niinpä, pohjoisessa sää on arvaamaton ja reissulla siihen täytyy varautua. Ohjelmassa piti olla kuningasrapujen kalastusta, mutta vuonossa aallot lyövät vaahtopäitä. Kalamiehet eivät usko, että me turistit kestäisimme kovaa merenkäyntiä.
Rapusafarin sijaan teemme kierroksen Båtsfjordissa.

Kalateollisuus sinnittelee täällä vielä parin tehtaan voimin. Jos liukuhihnoilla kulkevat kalapihvit, -murekkeet ja kalaöljykapselit kiinnostavat, voi tehdä tehdaskierroksen. Jos ei kestä kalanhajua, on syytä jättää kierros väliin ja keskittyä katselemaan paikallisten elämää.

Båtsfjordin kaduilla ei ole vaikea ymmärtää, miten paikalliset pärjäävät kylmässä. Paksusta hylkeennahasta tehdyt rukkaset ja kengät ovat täällä kuuminta huutoa. Kauppaan ja asioille kyläläiset suihkivat potkukelkoilla. Jättimäiset lumiaurat selvittäisivät Etelä-Suomen lumisodan yhdellä kauhanheilautuksella.

Bailauksen sijaan rauhaa

Vaikka rapujen pyynti ei meiltä onnistunutkaan, saamme ihailla kalastajien saalista rannassa. Iso öttiäinen tuijottaa ilkeästi silmiin, kun nostan sen kumihanskat kädessäni saksista ilmaan. Se painaa kuin keskikokoinen koira!

Pian haukon hotellin ravintolassa samaa tyyppiä illalliseksi. Ravun liha on suussa sulavaa ja niin tuoreen makuista. Kala on täällä todellista lähiruokaa ja sitä on tarjolla jokaisella aterialla.
Olisiko seuraavaksi kuppilakierroksen vuoro? Nysäksi jää, sillä pikkukylässä on vain yksi pubin tapainen.

– Ei täällä ole kauheasti tekemistä, 22-vuotias kalatehtaan
johtaja Mattis A. Tangeraas vahvistaa seisoskellessaan tehtaan
pihalla.

– Vapaa-ajalla moottorikelkkailen tai ulkoilutan koiraani. Tai lähden Suomen puolelle baariin.

Bailaus ei olekaan sitä, mitä tänne kannattaa tulla hakemaan.
Sen sijaan hiljaisuus ja rauhallisuus on.

Vaikka kalateollisuuden kuihtumisen takia seuduille kehitellään kovaa vauhtia palveluita turisteille, ei ole pelkoa, että näistä kylistä tulisi hälyisiä elämyskeitaita. Aktiviteetit ovat pienimuotoisia ja luonnonläheisiä: täällä voi lumikenkäillä, mennä lintubongausretkelle, osallistua taidekurssille, tehdä aistikävelyn tunturissa ja yöpyä sympaattisissa majataloissa vuonon kupeessa.

Tai sitten vain ihmetellä arktista elämänmenoa, joka kylmyydestä huolimatta tuntuu aika leppoisalta.

– Kun kävelen ylös tunturiin, murheet unohtuvat ja lentävät tuulen mukana pois. Täällä on tilaa hengittää, majataloa pyörittävä Åse Winsents sanoo onnellisena.

Åse osuu nappiin. Reissun jälkeen olo on seesteinen, kuin olisi meditoinut monta päivää.

Jotain ihan muuta

Talviaikaan Norjan Lappi ei ole helppo reissukohde.
Harva saakin päähänsä lähteä sinne talvella. On kylmä, yhteydet Jäämeren rannalle eivät ole helpot, eikä Norja tunnetusti ole kaikkein edullisin matkailumaa.

Jos haluaa kokea jotain ihan muuta kuin hiihtokeskusmenoa, nauttii luonnonvoimien mahdista ja kaipaa äärimmäistä hiljaisuutta, tämä on passeli määränpää.

Tallustele lumikengillä

Jostain syystä Jäämeren rannalla kukaan ei hiihdä, mutta lumikenkäily on pop. Kun tallustaa tunteja tunturissa paikallisen oppaan johdolla ja pysähtyy juomaan termoskannuteet tunturin laella, alhaalla vuonossa möyryävää merta katsellen, tuntee itsensä todella pieneksi.
Lumikenkäretket www.bligla.com.

Maailman isoin rapu

Kuningasrapu on Pohjois-Norjan erikoisuus, hummeriin verrattavaa luksusruokaa. Rapusafari tehdään pienellä vuonopaatilla, ja jos tuuri käy, pääset tuijottamaan illallistasi silmästä silmään. Retken hinta noin 105
euroa, sisältää rapuillallisen.
Rapu- ja moottorikelkkasafarit: www.arctictourist.no.

Majoitusta kylissä

Polar Hotel
Parakkimaisen koruton mutta siisti ja rauhallinen hotelli Båtsfjordin keskustan tuntumassa. Erinomainen aamiainen – pöydässä notkuu muiden herkkujen lisäksi vastakalastettua lohta eri muodoissa. Huoneet alkaen 125 euroa yö.
www.polarhotel.no

Arctic Cabin
Jo matka majataloon on elämys, sillä se nököttää yksin Syltefjordin hylätyssä kalastajakylässä lumisten tunturien keskellä. Talvella sinne pääsee vain moottorikelkalla. Maukkaat
ateriat ja mahdollisuus paljussa lillumiseen. Mökit alkaen 112 euroa yö, moottorikelkkasafari
perille noin 150 euroa.
www.arctic-cabin.com

Kongsfjord Guesthouse
Laadukkaasti sisustettu majatalo Kongsfjordissa koskemattoman luonnon keskellä. Paikkaa pyörittää lempeä Åse, ja italialainen kokki Margarita loihtii ravintolassa norjalais-italialaiset herkut. Kahden hengen huone alkaen 98 euroa yö.
www.kongsfjord-gjestehus.no

Miten mennä?

  • Autolla Suomesta Norjan rajan yli, nelostietä Nuorgamin kautta rajan yli ja siitä kohti Barentsinmerta.
  • Lentämällä Helsingistä Ivaloon ja siitä vuokra-autolla tai bussikyydillä (www.eskelisen-lapinlinjat.com, www.veolia-transport.no) eteenpäin, tai lentoreittiä Oslo-Kirkkoniemi-Båtsfjord.
  • Merireitti Hurtigruten liikennöi perille pitkin Norjan pohjoista
    rannikkoa (www.hurtigruten.fi).
  • Talvella parasta aikaa matkustaa on helmikuusta toukokuun alkuun, huhtikuu on suosituin talvikuukausi. Suurin osa turisteista saapuu kesällä.
  • Lisätietoa alueesta ja matkoista: www.northernnorway.com, www.finnmark.com
Sisältö jatkuu mainoksen alla