Pohjois-Norjan kalastajakylissä pää tyhjenee turhasta.

Auts, silmiin koskee. Naama on tunnoton. Tuskin pystyn liikuttamaan käsiäni.

Ei, en ole loukkaantunut.

Maisema vain on viiltävän valkoinen, vaakasuora viima nuolee kasvojani ja päälläni on noin seitsemän kerrosta vaatetta: tupla-aluskerrasto, tuulihousut, villapaita, toppahousut ja -takki, kypärämyssy, pipo, tuplahanskat, kahdet villasukat, toppakengät ja kirkkaanoranssi pilkkihaalari.

Olen saapunut talvimatkailun todelliseen extreme-kohteeseen, Norjan Lapin koillisimpaan kolkkaan.

Ja kun Pohjois-Norjassa ollaan, reissukohteina olevien kylien nimissä on tietysti vuono. Siis tervetuloa Båtsfjordiin, Kongsfjordiin ja Syltefjordiin, eli Paatti- Kuningas- ja Sylttyvuonoon!

Pärisijöillä maailman laidalle

Oikeasti kylmässä seisoskelu ei ole kovin tuskaista. Maisemat ovat niin kauniita, ettei niistä saa silmiään irti.

Olemme edellisenä iltana päristelleet moottorikelkoilla Båtsfjordista, parin tuhannen asukkaan kalastajakylästä, läheiseen Syltefjordin hylättyyn kalastajakylään.

Paikka on kuin eksoottisesta sadusta. Lumiset, puuttomat tunturit reunustavat vuonoa ja Barentsinmeren aallot loiskivat jäälautoilla kuorrutettuun kivikkoiseen rantaan. Majataloa ja paria mökkiä lukuunottamatta ei näy ketään eikä mitään mailla halmeilla, ei edes puita.

Kun illalla kallistan pääni tyynyyn, tunnen itseni jään valtakunnan ylhäiseksi prinsessaksi. Yöni kuluu kuitenkin sängyssä kääntyillessä,  koska on niin umpihiljaista!

Aamulla hiljaisuus rikkoutuu, sillä moottorikelkkasafari jatkuu. Menopelit on startattu jo hyvän aikaa sitten.

– No niin, kyytiin siitä! oppaamme Ørjan Hansen käskee. Hyppään – tai siis paksujen vaatekerroksieni vuoksi könyän kömpelösti – takapaksille.

Rohkeimmat saavat omat kelkat, vaikka yleensä norjalaismiehet varjelevat niitä kuin rakkaimpiaan. ”Voit koskettaa vaimoani mutta luoja varjele, jos kosketat moottorikelkkaani”, kuuluu paikallinen sanonta. Äärioloissa syntyy kulmikasta huumoria.
Valkoinen aava maisema jatkuu joka suuntaan ja tunturit näyttävät pehmeiltä pumpulikasoilta, kun ylitämme niitä toinen toisensa perään. Ohitamme kalojenkuivatustelineitä ja toisen aution kalastajakylän, joka tosin kesällä hieman aktivoituu vaellusturistien ansiosta.

Tuntien ajelun jälkeen olo on kumman kevyt: pää on tyhjentynyt kiireestä.

Arvaamaton sää

– Täällä tuulee aina vastaan, Båtsfjordissa asuva Line Leistad, 43, naurahtaa.

Niinpä, pohjoisessa sää on arvaamaton ja reissulla siihen täytyy varautua. Ohjelmassa piti olla kuningasrapujen kalastusta, mutta vuonossa aallot lyövät vaahtopäitä. Kalamiehet eivät usko, että me turistit kestäisimme kovaa merenkäyntiä.
Rapusafarin sijaan teemme kierroksen Båtsfjordissa.

Kalateollisuus sinnittelee täällä vielä parin tehtaan voimin. Jos liukuhihnoilla kulkevat kalapihvit, -murekkeet ja kalaöljykapselit kiinnostavat, voi tehdä tehdaskierroksen. Jos ei kestä kalanhajua, on syytä jättää kierros väliin ja keskittyä katselemaan paikallisten elämää.

Båtsfjordin kaduilla ei ole vaikea ymmärtää, miten paikalliset pärjäävät kylmässä. Paksusta hylkeennahasta tehdyt rukkaset ja kengät ovat täällä kuuminta huutoa. Kauppaan ja asioille kyläläiset suihkivat potkukelkoilla. Jättimäiset lumiaurat selvittäisivät Etelä-Suomen lumisodan yhdellä kauhanheilautuksella.

Bailauksen sijaan rauhaa

Vaikka rapujen pyynti ei meiltä onnistunutkaan, saamme ihailla kalastajien saalista rannassa. Iso öttiäinen tuijottaa ilkeästi silmiin, kun nostan sen kumihanskat kädessäni saksista ilmaan. Se painaa kuin keskikokoinen koira!

Pian haukon hotellin ravintolassa samaa tyyppiä illalliseksi. Ravun liha on suussa sulavaa ja niin tuoreen makuista. Kala on täällä todellista lähiruokaa ja sitä on tarjolla jokaisella aterialla.
Olisiko seuraavaksi kuppilakierroksen vuoro? Nysäksi jää, sillä pikkukylässä on vain yksi pubin tapainen.

– Ei täällä ole kauheasti tekemistä, 22-vuotias kalatehtaan
johtaja Mattis A. Tangeraas vahvistaa seisoskellessaan tehtaan
pihalla.

– Vapaa-ajalla moottorikelkkailen tai ulkoilutan koiraani. Tai lähden Suomen puolelle baariin.

Bailaus ei olekaan sitä, mitä tänne kannattaa tulla hakemaan.
Sen sijaan hiljaisuus ja rauhallisuus on.

Vaikka kalateollisuuden kuihtumisen takia seuduille kehitellään kovaa vauhtia palveluita turisteille, ei ole pelkoa, että näistä kylistä tulisi hälyisiä elämyskeitaita. Aktiviteetit ovat pienimuotoisia ja luonnonläheisiä: täällä voi lumikenkäillä, mennä lintubongausretkelle, osallistua taidekurssille, tehdä aistikävelyn tunturissa ja yöpyä sympaattisissa majataloissa vuonon kupeessa.

Tai sitten vain ihmetellä arktista elämänmenoa, joka kylmyydestä huolimatta tuntuu aika leppoisalta.

– Kun kävelen ylös tunturiin, murheet unohtuvat ja lentävät tuulen mukana pois. Täällä on tilaa hengittää, majataloa pyörittävä Åse Winsents sanoo onnellisena.

Åse osuu nappiin. Reissun jälkeen olo on seesteinen, kuin olisi meditoinut monta päivää.

Jotain ihan muuta

Talviaikaan Norjan Lappi ei ole helppo reissukohde.
Harva saakin päähänsä lähteä sinne talvella. On kylmä, yhteydet Jäämeren rannalle eivät ole helpot, eikä Norja tunnetusti ole kaikkein edullisin matkailumaa.

Jos haluaa kokea jotain ihan muuta kuin hiihtokeskusmenoa, nauttii luonnonvoimien mahdista ja kaipaa äärimmäistä hiljaisuutta, tämä on passeli määränpää.

Tallustele lumikengillä

Jostain syystä Jäämeren rannalla kukaan ei hiihdä, mutta lumikenkäily on pop. Kun tallustaa tunteja tunturissa paikallisen oppaan johdolla ja pysähtyy juomaan termoskannuteet tunturin laella, alhaalla vuonossa möyryävää merta katsellen, tuntee itsensä todella pieneksi.
Lumikenkäretket www.bligla.com.

Maailman isoin rapu

Kuningasrapu on Pohjois-Norjan erikoisuus, hummeriin verrattavaa luksusruokaa. Rapusafari tehdään pienellä vuonopaatilla, ja jos tuuri käy, pääset tuijottamaan illallistasi silmästä silmään. Retken hinta noin 105
euroa, sisältää rapuillallisen.
Rapu- ja moottorikelkkasafarit: www.arctictourist.no.

Majoitusta kylissä

Polar Hotel
Parakkimaisen koruton mutta siisti ja rauhallinen hotelli Båtsfjordin keskustan tuntumassa. Erinomainen aamiainen – pöydässä notkuu muiden herkkujen lisäksi vastakalastettua lohta eri muodoissa. Huoneet alkaen 125 euroa yö.
www.polarhotel.no

Arctic Cabin
Jo matka majataloon on elämys, sillä se nököttää yksin Syltefjordin hylätyssä kalastajakylässä lumisten tunturien keskellä. Talvella sinne pääsee vain moottorikelkalla. Maukkaat
ateriat ja mahdollisuus paljussa lillumiseen. Mökit alkaen 112 euroa yö, moottorikelkkasafari
perille noin 150 euroa.
www.arctic-cabin.com

Kongsfjord Guesthouse
Laadukkaasti sisustettu majatalo Kongsfjordissa koskemattoman luonnon keskellä. Paikkaa pyörittää lempeä Åse, ja italialainen kokki Margarita loihtii ravintolassa norjalais-italialaiset herkut. Kahden hengen huone alkaen 98 euroa yö.
www.kongsfjord-gjestehus.no

Miten mennä?

 • Autolla Suomesta Norjan rajan yli, nelostietä Nuorgamin kautta rajan yli ja siitä kohti Barentsinmerta.
 • Lentämällä Helsingistä Ivaloon ja siitä vuokra-autolla tai bussikyydillä (www.eskelisen-lapinlinjat.com, www.veolia-transport.no) eteenpäin, tai lentoreittiä Oslo-Kirkkoniemi-Båtsfjord.
 • Merireitti Hurtigruten liikennöi perille pitkin Norjan pohjoista
  rannikkoa (www.hurtigruten.fi).
 • Talvella parasta aikaa matkustaa on helmikuusta toukokuun alkuun, huhtikuu on suosituin talvikuukausi. Suurin osa turisteista saapuu kesällä.
 • Lisätietoa alueesta ja matkoista: www.northernnorway.com, www.finnmark.com
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Meksikon länsirannikolla sijaitseva Puerto Vallarta on idyllinen ja kiinnostava kohde, jonne suomalaisetkin nyt pääsevät helposti.

Aalto särkyy Banderasinlahden rantaan, ja aurinko helottaa kirkkaansiniseltä taivaalta. Tuulenvire yltää juuri sopivasti hotellin terassille, jossa nautiskelen aamiaiseni viimeisiä suupaloja.

Pohjoiseurooppalainen aamiaisvieras on vielä toistaiseksi melko harvinainen näky Meksikon länsirannikolla sijaitsevassa hotellissa, mutta ei enää kauan. Marraskuusta lähtien Puerto Vallartan kaupunkiin on päässyt Helsingistä suoralla lennolla.

Entä miksi tänne sitten kannattaa tulla? Koska paikka on juuri sellainen kuin kuvittelin – ja toisaalta aivan erilainen. Ennakkokäsitysten mukaisia ovat aurinkoinen ja lämmin sää sekä hyvä ja mutkaton, tuoreista aineksista koottu ruoka. Kyllä, guacamole voi maistua vielä monin verroin paremmalta kuin paraskaan muualla maistamani. Kaikkialla kaikuu mariachi-musiikki, joka todellakin säestää äänekkäästi paikallisia illanviettoja.

Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta.

Sen sijaan en osannut odottaa kauniita, valkohiekkaisia uimarantoja, huojuvia palmuja tai lähes pikkukylämäisen turvallista tunnelmaa. Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta. Viereisellä Riviera Nayaritin alueella on monia viehättäviä kyliä, joissa voi tavoittaa aidon meksikolaisen tunnelman.

Varminta – ja hintavinta – on majoittua suuriin, kansainvälisiin hotelliresorteihin, joista monet ovat all inclusiveja. Niissä saa tasalaatuista palvelua, hyvää ruokaa ja jenkkituristien seuraa. Jos taas paikallinen elämä viehättää, kannattaa etsiytyä pieniin paikallisiin hotelleihin. Hyvä valinta Riviera Nayaritin alueella on esimerkiksi Hotel Cielo Rojo, joka sijaitsee San Franciscon pikkukaupungissa: yöpyminen kannattaa jo pelkästään paikan loistavan luomuaamiaisen vuoksi.

 

 

1. Huippukokin sopat

Thierry Blouet on paikallinen superjulkkiskokki, ja hänen Café des Artistes -ravintolansa kokemisen arvoinen. Ranskassa koulutuksensa saanut keittiönero ja hänen kansainvälinen henkilökuntansa yhdistelevät ranskalaisia ja meksikolaisia makuja mieleen jääviksi kokonaisuuksiksi. Puerto Vallartan keskustassa sijaitsevan paikan erikoisuus, kohta kolme vuosikymmentä saman reseptin mukaan tehty katkarapu-kurpitsakeitto, kannattaa ehdottomasti tilata. Jos mahdollista, varaa pöytä ravintolan tunnelmallisesta puutarhasta.

Ravintolan aulatiloissa sijaitsee Blouetin vaimon Rosé Blouetin pieni koruliike, joka myy lievästi sanottuna näyttäviä koruja. Hankin sieltä Frida Kahlo -teemaisen kaulakorun, jonka rinnalla koristeltu joulukuusikin kalpenee.

Cafe des Artistes, Guadalupe 740 Col. Centro, www.cafedesartistes.com

 

2. Rennosti ostoksilla

Mercado Municipal -tori Puerto Vallartan keskustassa on passeli paikka, jos haluaa selvitä kaikista tuliaisostoksista kerralla ja kohtuullisin kustannuksin. Täyteen ahdetussa hallitilassa myydään niin paikallisia herkkuja kuin käsitöitäkin. Kannattaa tutustua esimerkiksi Oaxacan kaupungista tuleviin tekstiileihin, joita myydään monessa muussakin paikassa. Perinteiset ja luonnonmukaisesti värjätyt tuotteet ovat kauniita, ja tuotto niistä menee tekijöille. Tuttuun torikauppiastyyliin myyjät houkuttelevat tutustumaan tarjontaansa, mutta eivät turhan hyökkäävästi.

▶ Mercado Municipal, Rio Cuale, Puerto Vallarta. Avoinna joka päivä klo 7–20.

3. Drinkkejä ja herkkuja

Puerto Vallartan keskusta on pieni ja kompakti, mutta siellä on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitaan: aitoa paikallista elämää sekä viehättäviä ravintoloita. Paras hengailupaikka on El Malecon -rantabulevardi, jonne niin paikalliset kuin turistitkin kokoontuvat viettämään aikaa.

Iltaelämän katseluun mainio paikka on esimerkiksi tyylikäs cocktail-baari Bar Morelos, joka sopii vaikka reissun kantapaikaksi. Keskustassa sijaitsee myös suklaamuseo: nähtävyytenä se ei ole kaksinen, mutta siellä voi osallistua kursseille. Matkaaja voi oppia tekemään suklaakonvehteja sekä suklaajuomaa kaakaopavun paahtamisesta ja murskaamisesta alkaen. Kokeilin, ja ainakin omasta mielestäni itse tehty konvehti maistuu vielä paremmalta kuin valmiina ostettu. Jos kurssille osallistuminen ei houkuta, alakerran pieni suklaapuoti myy valmiita herkkuja.

 Bar Morelos, Morelos 589, Centro, Puerto Vallarta

Choco Museo Puerto Vallarta, Calle Josefa Ortiz de Dominguez 128, chocomuseo.com/puerto-vallarta

Aurinkomatkat tekee valmismatkoja Puerto Vallartaan. Finnair myy suoria lentoja 18.3.2018 asti.

visitpuertovallarta.com

Tuliko taas reissattua tuttuun Phuketiin? Kutkuttaisiko vaihtaa kohdetta? Sri Lanka on Intian eteläpuolella sijaitseva saarikohde, joka kannattaa nähdä.

Päivään Thaimaan suosituimmalla lomasaarella voi kuulua mitä tahansa rantaelämästä urheiluaktiviteetteihin ja hieronnasta yöelämään.

Jos tunnet paikan kuin omat taskusi, testaa nämä vinkit:

 1. Ka Jok See -ravintolasta kannattaa varata pöytä, jos haluaa uniikin ravintolaelämyksen! Osallistujille tarjotaan perinteistä thairuokaa, ja hintaan (noin 75 euroa) kuuluu show, jonka jälkeen asiakkaat intoutuvat tanssimaan ruusunlehtisateessa. 26 Th Takua Pa, Phuket town.
 2. Vietä unohtuman yö luonnon ääniä kuunnellen veden päälle rakennetussa bambulauttamajassa Khao sokin luonnonpuistossa. Khlong Sok, Phanom District, Surat Thani 84250.

Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock
Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko siltä, että maisemanvaihdos voisi tehdä hyvää? Vielä suurimmilta turistimassoilta salassa pysyneen Sri Lankan temppelit ja luonnonihmeet houkuttelevat kävijöitä tutkimusmatkalle monipuoliselle saarelle.

Päivät kuluvat rannalla loikoillen, surffaten tai patikoiden.

 1. Kiipeä Adam's Peak -vuorelle, jolla Aatamin kerrotaan ottaneen ensiaskeleensa maankamaralla. Vuori sijaitsee 2 200 metrin korkeudessa, 5 200 rappusen päässä. Lähde ajoissa yöllä liikenteeseen, jotta ehdit nähdä upean auringonnousun.
 2. Suuntaa Hikkaduwalle surffi- tai rantalomalle ja nauti kilometrien pituisesta rannasta. Alueelta löytyy myös kivoja ravintoloita ja kahviloita. Yövy suloisessa Why not guest housessa, joka sijaitsee aivan meren äärellä. 01 Galle Road, Hikkaduwa 80240, Sri Lanka.
 3. Rantakaupunki Mirissa on pieni ja suosittu rantalomakohde, johon monet ovat ihastuneet. Jos et pidä ruuhkaisista rannoista, etsi tiesi Secret Beachille. Paikalliset osaavat neuvoa tien laguunimaiselle rannalle, jonne vain harvat turistit ovat eksyneet.

Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.
Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.