Kenelle jokiristeily sopii? Miksi kannattaa lähteä jokiristeilylle? Mitkä alukset sopivat vaativalle matkailijalle?

Maisemanvaihdos tuntuu iholla. Pekingin ja Xianin kuiva, viileä ilma vaihtuu Chongqingissa kosteaan lämpöön. Kiinan suurimman kaupungin lentoasema kiiltelee uutuuttaan. Idän supervalta pesee kiivaasti kasvojaan, sillä se aikoo häikäistä muun maailman Pekingin olympialaisten aikaan 2008. Tärkeitä näyteikkunoita ovat Xian ja Chongqing, edellinen terrakotta-armeijansa takia ja jälkimmäinen Jangtsen-risteilyjen vilkkaimpana lähtöpaikkana. Aasian mahtijoki on myös meidän määränpäämme. Viking Century Sky -luksuslaiva lähtee tänä huhtikuisena iltana neitsytristeilylleen. Laivamme on laiturin puuttuessa jouduttu ankkuroimaan keskelle jokea. Taiteilemme alukselle väliaikaisia telineitä pitkin henkilökunnan näyttäessä taskulampuillaan valoa. Rajusti virtaavan joen imuun ei uskalla edes vilkaista.

Seuraavana aamuna Jangtse näyttää lempeämmät kasvonsa. Kellanvihreä vesi huuhtoo laiskasti laivamme kylkiä. Hedelmäpuut kukkivat, on rehevää ja vihreää. Päivän retki tehdään Shibaozhain temppeliin, jonka ensimmäiset pagodat rakennettiin jo 1600-luvulla korkean pystysuoran kallion kylkeen. Seuraavan päivän ohjelmanumero on retki Jangtseen yhtyvälle Daningjoelle. Solat ovat paikoin vain muutamien kymmenien metrien levyisiä. Pystysuorat kallioseinämät kohoavat korkeuksiin. Vesi on kirkkaan turkoosia, kalkkikivi hehkuu kullan ja okran sävyjä.

Jangtse luikertaa Kiinan halki kuin valtava lohikäärme. 1900-luvulla joen tulvissa kuoli yli miljoona ihmistä. Kolmen rotkon padon avulla lohikäärmeen raivonpuuskia voidaan säädellä. Kaksi kilometriä leveä ja 185 metriä korkea, moniosainen pato on suurvallan laajamittaisin rakennushanke sitten Kiinan muurin. Patoaltaan tieltä siirretään virallisen tiedon mukaan yli miljoona ihmistä. Patoallas ei hukuta alleen vain Kiinan kansallismaisemia ja kahdeksaatuhatta korvaamattoman arvokasta arkeologista aluetta, vaan myös kyliä, kaupunkeja ja 26 000 hehtaaria viljelysmaata. Jangtsen pinta on patotöiden takia noussut jo 127 metriä. Jättiläisurakka valmistuu vuonna 2009.

Jokiristeilyt ovat aikuiseen makuun

Kenelle jokiristeily sopii, Soile Toursin toimitusjohtaja Soile Nordström?
- Aikuisille, kokeneille matkailijoille, jotka arvostavat mukavuutta, palvelua ja erinomaisia aterioita hyvässä seurassa.

Miksi kannattaa lähteä jokiristeilylle?
- On niin helppo tehdä kiertomatka asuen liikkuvassa, korkeatasoisessa hotellissa. Jokimatkoilla ei kärsitä edes meritaudista.

Mitä aluksia suosittelet vaativalle matkailijalle?
- Sea Cloud -varustamon m/s River Cloud ja m/s River Cloud II tarjoavat parasta palvelua, mitä voi toivoa. Viking River Cruises tarjoaa myös hyvää palvelua ja hienoja reittejä Euroopan joilla ja Kiinassa. Deilmann-Kreuzfahrten-varustamo on panostanut laaturisteilyihin ja teemamatkoihin. Transocean Tours tarjoaa laaturisteilyjä Tonavalla ja Reinillä.

Teksti ja kuva: Pirkko Puoskari

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.