Bad Gastain on kaunis kuin karamelli. Kuva: Gerhard Erich Wolkersdorfer
Bad Gastain on kaunis kuin karamelli. Kuva: Gerhard Erich Wolkersdorfer

Viisi hiihtoaluetta, ainutlaatuiset kuumat lähteet ja korea katukuva houkuttavat Itävallan Bad Gasteiniin.

Mitä yhteistä on fyysikko Albert Einsteinilla, U2-yhtyeen Bonolla, laulaja Liza Minellilla, paavi Johannes Paavali II:lla ja näyttelijä Jude Law’lla?

Kaikki ovat käyneet kylpemässä ja rentoutumassa korkeiden lumivuorten välissä sijaitsevassa Bad Gasteinissa. Idyllinen itävaltalainen alppikylä on houkutellut tähtiä ja muita kävijöitä jo yli sadan vuoden ajan.

Eikä ihme, sillä Bad Gastein on yllättävä helmi jylhien maisemien keskellä. Toisin kuin perinteiset alppikylät valkoruskeine pikkutaloineen, täällä komeat kivirakennukset säväyttävät loistokkuudellaan. Jugendtyyliset talot on rakennettu pääosin 1850–1930-luvuilla, ja ne huokuvat vanhan ajan eleganssia. Kontrastia tuo ympäröivä maisema: talot kohoavat Alppien jyrkillä rinteillä.

Euroopan rikkaat ja kuuluisat kuninkaallisia myöten nauttivat alueen kylpylöistä ja radonpitoisen mineraaliveden terveysvaikutuksista.

Kauniit rakennukset kertovat Bad Gasteinin kukoistuksesta: Euroopan rikkaat ja kuuluisat kuninkaallisia myöten nauttivat alueen kylpylöistä ja radonpitoisen mineraaliveden terveysvaikutuksista.

Paikka on nykyäänkin Itävallan suosituimpia hiihtokohteita, mutta kylpylät tekevät siitä ainutlaatuisen koko Euroopassa. Kylpylöiden suosio on jatkunut näihin päiviin. Alppikylän seurapiirielämään pääsee aikamatkalle, kun tutkii vuonna 1889 rakennetun Salzburger Hof -hotellin seiniä, jotka on vuorattu julkkisten valokuvilla ja tervehdyksillä.

Laaja hiihtoalue houkuttaa

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, ja suksien kantit purevat pehmeään pakkaslumeen. Käännös, käännös, käännös. Välillä on pysähdyttävä lepäämään ja ihailemaan ympärillä kohoavia lumipeitteisiä vuorenhuippuja. Nautittava rinne tuntuu jatkuvan ikuisuuksiin.

Näkymän kruunaa Itävallan korkein vuori Grossglockner, joka kurottelee ylväänä kohti taivasta auringon kultaamana.

Bad Gasteinissa riittää laskettavaa, sillä viidellä eri hiihtoalueella on yli 220 kilometriä rinteitä. Kokeneille laskijoille on runsaasti offareita. Bad Gasteinia pidetään lumivarmana paikkana: kylä sijaitsee 1 100 metrin korkeudessa, ja parhaimmillaan kurvailemaan pääsee huikeissa maisemissa 2 700 metrissä.

Näkymän kruunaa Itävallan korkein vuori Grossglockner, joka kurottelee ylväänä kohti taivasta auringon kultaamana.

Vauhdikkaan hiihtopäivän kruunaa kylmä tuopillinen kylän suosituimmassa after ski -ravintolassa Silver Bulletissa, joka sijaitsee parin sadan metrin päässä hissiasemalta Stubnerkogelilta.

Live-bändi pistää parastaan ja hikinen laskukansa bilettää neljässä kerroksessa yön pikkutunneille.

Hetki herkuttelulle

Bad Gasteinissa voi myös syödä hyvin. Tässä neljä hyvää vinkkiä:

Tuolihissillä fonduelle. Takkatuli ritisee ja lasissa höyryävä glühwein lämmittää ihanasti. Yksi Europan vanhimmista rinneravintoloista, Bellevue Alm, on koettava. Päivällä ravintolaan pääsee rinteitä pitkin, kun laskee Stubnerkogelin yläasemalta alas kylään.

Suurin elämys on matka illalliselle! Ravintolaan noustaan vanhalla yksipaikkaisella tuolihissillä. Matka läpi pimeän ja hiljaisen metsän on satumainen. Perillä syödään tuhtia juusto- tai lihafondueta. Kylään lasketaan perinteisellä kelkalla, joten kannattaa tarkkailla hehkuviinilasillisten määrää.

Pianomusiikkia ja eleganssia. Kylän elegantein hotellibaari sijaitsee Salzburger Hofissa. Ritz Barissa drinkkejä nautitaan pianomusiikin säestyksellä. Ritz-ravintola tarjoilee kansainvälisiä ja itävaltalaisia herkkuja vanhassa loisteliaassa salissa. Laajalta viinilistalta löytyy harvinaisuuksiakin.

Mamma mia, pizza-aika! Joskus pitkän rinnepäivän jälkeen kaipaa tuhtia ja mutkatonta ruokaa, kuten tirisevää pizzaa. Parhaat lätyt löytyvät juuri uusitusta Angelo’s-ravintolasta, joka on tunnettu suussa sulavista pizzoistaan. Italialaisen paikan tunnelma on mutkaton, ja listalla on annoksia pastoista kalaruokiin.

Taivaallista yöpalaa. Kun viimeisetkin energiat on karistettu Silver Bulletin tanssilattialle ja silmäluomia painaa, mutta jotain hiukopalaa olisi saatava, kannattaa suunnata luotibaarin läheltä löytyvälle pienelle kebabkioskille. Paikan jo legendaariset kebabrullat rapeine lihoineen ovat taivaallisia! Monet sanovat niitä elämänsä parhaiksi.


Felsentherme on Bad Gastainin must-kohde.

Uudistu ulkoaltaassa

Bad Gasteinissa ei voi käydä kokematta kuuluisaa Felsentherme-kylpylää. Lähes 40-asteisessa ulkouima-altaassa kelpaa lekotella sporttisen päivän päätteeksi. Pikkupakkanen nipistelee poskia ja lumihiutaleet leijailevat hiuksille.

Jos haluat pitää välipäivän rinteistä, kylpylässä kuluu helposti koko päiväkin, sillä saunoja ja altaita on useita. Kävijää hellii terveysvaikutteinen radonvesi suoraan Alppien kuumista lähteistä. Vesi vaihtuu päivittäin, joten vettä ei tarvitse kloorata. Kylpylä onkin Euroopan ympäristöystävällisin.

Thermal-veden sanotaan parantavan vastustuskykyä ja tulehduksia sekä auttavan muun muassa reumaan, astmaan ja kihtiin.

Tuukka Turtiainen, Säteilyturv...

Hiihtolomaksi Alpeille? Täältä löytyy vauhdikkaita laskuja ja kuumia kylpyjä

"Kävijää hellii terveysvaikutteinen radonvesi suoraan Alppien kuumista lähteistä"... Tulee muistaa, että radon on radioaktiivinen ja syöpävaarallinen aine. Lyhytaikainen altistuminen esim. kylpylässä ei syöpäriskiä juurikaan lisää, mutta pitkäaikaisessa altistumisessa tilanne on toinen: asuntojen sisäilman radon aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 300 keuhkosyöpää. Asuntojen sisäilman radonpitoisuus samoin kuin porakaivovesien radonpitoisuus kannattaa siis mittauttaa. Radonin torjuntaan ja...
Lue kommentti

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.