Helsinki valmistautuu neljän kuukauden päästä starttaavaan designpääkaupunkivuoteen Helsinki Design Weekillä 9.--18.9.

Helsinki valmistautuu neljän kuukauden päästä starttaavaan designpääkaupunkivuoteen Helsinki Design Weekillä 9.--18.9.

Kymmenen tapahtumapäivän aikana Helsinki on designereiden ja designista kiinnostuneiden kohtaamispaikka. Samalla pohditaan, mikä on designin rooli elinympäristömme parantamisessa.

Design Week avaa 40 vuoden hiljaiselon jälkeen Katajanokan Tulli- ja pakkahuoneen ovet yleisölle. Keskelle Helsinkiä syntyy uusi näyttely- ja tapahtumakeskus, joka jatkaa laajenemistaan vuoden 2012 tarpeisiin. Lisäksi Design Week laajentaa toimintaansa uuteen Musiikkitaloon ja on kohdattavissa tuttuun tapaan myös Kaapelitehtaalla.

Tässä poimintoja designviikon ohjelmasta. Täydellinen ohjelma löytyy osoitteesta http://www.helsinkidesignweek.com/ sekä Helsinki Design Week Magazinesta, jota jaetaan lähes 200 jakelupisteessä ympäri Helsinkiä.

Helsinki Design Weekin avajaiset 9.9. klo 19

Kaikille avoimissa avajaisissa kaupunkilaiset kutsutaan tutustumaan Tulli- ja Pakkahuoneen tiloihin ja paljastetaan taiteilijapari Merja Puustisen ja Andy Bestin tilataideteos, joka symbolisoi rakennuksen uutta elämää. Tilaisuudessa nautitaan musiikista ja kuullaan vain vähän virallisia puheita.

To Declare -näyttely ja Pop Up Shop Tullikauppa

Helsinki Design Weekin päänäyttely To Declare on auki yleisölle Katajanokan Tulli- ja Pakkahuoneella  14.--18.9. Kaj Kalinin kuratoima kansainvälinen näyttely esittelee 20 esimerkkiä muotoilusta, jolla on meille sanoma. Kuraattori Kalin nostaa esille myös vaatesuunnittelun, jota pitää tämän hetken kiinnostavimpana kotimaisena muotoilualana.

Näyttelyn yhteyteen avautuu Pop Up Shop Tullikauppa. Kaupan tuotteet ovat tarkkaan valikoituja esineitä taiteesta vintageen. Designpääkaupunkivuonna Tullikauppa laajenee ja palvelee toukokuusta syyskuun loppuun 2012.

• Avoinna ti--Pe klo 15–23, la-su 12–18. Katajanokanlaituri 5. Ilmainen sisäänpääsy.

Helsinki Design Week LIVE Musiikkitalossa

Lauantaina 17.9. Helsinki Design Week avaa uuden Musiikkitalon arkkitehtuurista kiinnostuneille kaupunkilaisille. OpenHouseHelsinki järjestää rakennuksessa päivällä tutustumiskerroksia ja Helsinki Design Week LIVE yhdistää illalla pääsalissa ennakkoluulottomasti live-musiikin ja live-muodin.

Ylistetyt Anna Järvinen ja Mirel Wagner eivät ainoastaan pukeudu itse Vuokon, Samujin, Laitisen ja Heikki Salosen suunnittelemiin vaatteisiin vaan myös säestävät suunnittelijoiden näytöksiä pääsalin lavalla. Väliajalla musiikkitalon lämpiössä jatkuu musiikin ja muodin poikkialainen teema. R/H-vaatemerkin suunnittelijat ovat dj:nä omassa muotinäytöksessään.

• Helsinki Design Week LIVE 17.9. klo 19–23, Mannerheimintie 13. Liput 33 27 €  + mahdolliset toimituskulut (Tiketti)

Design Market

Pohjoismaiden suurin designalan varastomyynti järjestetään Kaapelitehtaalla Merikaapelihallissa 10.--11.9. ?Mukana on 80 myyjää ja tarjolla on huonekaluja, sisustusesineitä, koruja sekä vaatteita. Ohjelmassa lisäksi  sunnuntaina Dutch Auction, jossa henkilöauton huutokauppa järjestetään käänteisellä tavalla.

• La 10.9. klo 11–17, su 11.9. klo 11–17. Kaapelitehtaan Merikaapelihalli, Tallberginkatu 1 C 15. Ilmainen sisäänpääsy.

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.