Sata vuotta täyttävä suomalainen sarjakuva saa uutta nostetta Kirjamessuilla 27. -- 30.10. Helsingin messukeskuksessa.

Sata vuotta täyttävä suomalainen sarjakuva saa uutta nostetta Kirjamessuilla 27. -- 30.10. Helsingin messukeskuksessa.

Kirjamessuilla järjestetään tänä vuonna ennätysmäärä sarjakuviin liittyvää ohjelmaa ja messuilla esiintyy lähes 30 sarjakuvataiteilijaa. Juhlavuoden kunniaksi kirjamessut avaa  Viivin ja Wagnerin luoja Jussi "Juba" Tuomola. 

Suomalaista sarjakuvaa julkaistaan muilla kielillä enemmän kuin koskaan. Sarjakuvan vientipaneelissa Filin projektikoordinaattori Maria Antas, Finnish Comics Annual 2012 toimittaja Reija Sanna ja Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtaja Kalle Hakkola keskustelevat suomalaisen sarjakuvan kiinnostavuudesta ja viennistä ulkomaille.

Suomalaisen sarjakuvan nykytilaa puntaroivat sarjakuvan juhlavuoden pääsihteeri Laura Lyhykäinen, sarjakuvataiteen läänintaiteilija Solja Järvenpää ja Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtaja Otto Sinisalo.

Juba Tuomola ja Pertti Jarla keskustelevat hyvän ja huonon maun välisestä rajasta. Tuomola piirtää Viivi ja Wagner -sarjakuvaa ja Jarla Fingerporia. Pertti Jarlan monisyinen kielenkäyttö ja luovuus ovat olleet Maijastiina Vileniuksen tutkimusten kohteena ja hän esittelee tutkimuksensa tuloksia.

 

Kirjamessuilla esiintyvät lisäksi muiden muassa seuraavat sarjakuvataiteilijat: Maria Björklund, Kaarina Goldberg, Pauli Hirtolahti, Tuuli Hypén, M. A. Jeskanen, Jupu Kallio, Joonas Lehtimäki, Tommi Liimatta, Tommi Musturi, Anni Nykänen, Kati Närhi, Milla Paloniemi, Hannele Richert, Anna Sailamaa, Ville Tietäväinen, Ville Tiihonen ja Petteri Tikkanen.

Suomalaisten taiteilijoiden lisäksi messuille tulee useita esiintyjiä myös ulkomailta, muiden muassa 60-vuotta täyttävän Aku Ankan piirtäjä Don Rosa, islantilainen Hugleikur Dagsson, ruotsalainen Nina Hemmingsson ja virolainen Joonas Sildre.

Ranskalaisen Le monde diplomatique -lehden poliittinen sarjakuva yhdistää laatujournalismin ja laatusarjakuvan. Sarjakuvataiteilijat norjalais-suomalainen Karsterin Volle ja Johanna Rojola keskustelevat uudesta poliittisesta sarjakuvasta.

Suomen sarjakuvaseuran osastolla voi tutustua myös kansainväliseen sarjakuvaan ja tavata kansainvälisiä sarjakuvataiteilijoita. Esittelyssä on muun muassa uutta ruotsalaista sarjakuvaa.

Suomen sarjakuvaseura tekee yhdessä sarjakuvataitelijoiden ja yleisön kanssa kirjamessuilla sarjakuvalehden, joka on jaossa messuilla lauantaina ja sunnuntaina. Sarjakuvalehden teemana on tänä vuonna rasismi.

Messuilla on kansainvälisen Call It a Day -sarjakuvaprojektin virolais-suomalainen Finest-sarjakuvanäyttely, johon sarjakuvataiteilijat ovat luoneet kukin oman nelisivuisen näkemyksensä aiheesta Aamu, päivä, ilta ja yö.

• Kirjamessut Helsingin messukeskuksessa 27.--30.10. Sisäänpääsy 14 €. Avoinna to klo 10--18, pe 10--20, la 10--18, su 10--18. 

www.finnexpo.fi

Kuva  Markku Ojala  Kuvassa Messukeskuksen uusi Halli 7.
Piirros Kaisa Leka

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.