Pariisiin vai sittenkin Berliiniin? Matkakohteen voi päättää myös lentohinnan perusteella. Kuva: Shutterstock
Pariisiin vai sittenkin Berliiniin? Matkakohteen voi päättää myös lentohinnan perusteella. Kuva: Shutterstock

Edullisten lentojen löytämiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa.

Jos jossakin asiassa, niin lentoja varatessa hintojen vertailu todella kannattaa. Suuri osa matkakustannuksista tulee yleensä lennoista, ja edulliset lennot löytämällä voi säästää satasia, joissakin tapauksissa jopa tuhansia.

Päämäärätön haahuilu lentoja tarjoavilla sivustoilla ei kuitenkaan kannata, vaan parhaat hinnat löytää, kun tietää muutaman hyvän jipon. Himomatkustaja Nellie Huang paljastaa Wild Junket -blogissaan, miten on onnistunut löytämään esimerkiksi lennot Madridin ja Ghanan välille vain 208 dollarilla eli noin 190 eurolla. Hänen kirjoituksensa aiheesta on pitkä ja perusteellinen, ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua, mutta poimimme joukosta myös nikseistä parhaat vähän laiskemmalle ja kiireisemmälle matkaajalle.

1. Käytä selaimen incognito-tilaa

Lentoja tarjoavat nettisivut pysyvät kartalla liikkeistäsi, ja kun olet käynyt ihmettelemässä yhtä lentoa useamman kerran, hinta pompsahtaa yhtäkkiä korkeammaksi. Sitten onkin jo kiire varata, ettei se nousisi enää. Näin lentoyhtiöt saavat nyhdettyä sinulta enemmän rahaa. Käytä siis lentoja etsiessäsi selaimen incognito-tilaa, niin vierailuistasi sivustoilla ei jää jälkiä ja pääset nauttimaan halvoista hinnoista.

Incognito-tila on varmempi keino peittää käyntijälkensä kuin sivuhistorian tyhjentäminen. Incognito- tai privaattiselaustila löytyy esimerkiksi Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selaimissa painamalla selaimen oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta, jossa on kolme viivaa.

2. Kokeile eri hakukoneita

Lentoja voi nykyään etsiä sivustoilta, jotka kokoavat yhteen eri lentoyhtiöiden tarjouksia. Nellie Huangin suosikkeja ovat Skyscanner, Vayama, TripAdvisor Flights, Google Flights ja Dohop. Usein ne antavat samoille lennoille hieman eri hintoja, joten vertailu kannattaa.

3. Valitse kohde, jonne saat edulliset lennot

Jos haluat vain reissuun, etkä nimenomaan viikonloppulomalle Pariisiin, mahdollisuutesi säästää ovat paremmat. Esimerkiksi Skyscanner-sivuston explore-toimintoon voi kirjoittaa lähtöpaikan, ja kone etsii halvimmat päämäärät. 

4. Jousta päivämäärissä

Onko matkaan pakko päästä loman ensimmäisenä päivänä vai voisitko lähteä vasta parin päivän kuluttua? Viikonpäivät, vuodenajat ja lomasesongit vaikuttavat lentohintoihin, joten joustavuus tulee yleensä edullisemmaksi kuin lennon etsiminen tietylle päivälle. Kokeile esimerkiksi etsiä lentoja perinteisiin kesäkohteisiin keskellä talvea tai Kaakkois-Aasiaan monsuunisateiden aikaan, ja saatat yllättyä positiivisesti ainakin hinnasta.

5. Varaa ajoissa, mutta älä liian ajoissa

Tutkimuksen mukaan paras aika varata lento on keskimäärin 47 päivää ennen koneen nousua. Kun lento tulee myyntiin, sen hinta alkaa laskea vähitellen ja on alimmillaan jossakin 114 päivän ja 27 päivän välillä ennen matkaa. Esimerkiksi Hopper- ja Flyr-sivustot tekevät analyysejä lentojen hintojen vaihteluista.

6. Tarkista myös lähistön lentokenttien hinnat

Tulisiko halvemmaksi lentää viereiseen kaupunkiin ja ottaa sieltä juna kohteeseen? Monet halpalentoyhtiöt käyttävät hieman pienempiä ja syrjäisempiä kenttiä, ja niiden hinnat ovat juuri siksi halvemmat. Aikaa yleensä kuluu enemmän, mutta saatat säästää jopa monta sataa euroa.

7. Ne halpalentoyhtiöt

Halpa-etuliite on niiden yhteydessä syystä. Kannattaa ainakin tarkistaa, mitä niillä olisi tarjota. Lyhyillä lennoilla matkustusmukavuudesta ja ilmaisista drinkeistä voi harkita tinkivänsä. Varaudu kuitenkin siihen, että kaikki matkalippujen tulostamisesta asti pitää hoitaa itsepalveluna.

8. Kokoa matkasi useista lennoista

Joskus meno- ja paluulentojen varaaminen erikseen tulee halvemmaksi kuin meno-paluun ostaminen yhtenä pakettina. Jos lennät kauas, tarkista myös, tulisiko halvemmaksi lentää ensin johonkin kohteeseen matkan varrella ja jatkaa siitä erikseen varatulla lennolla määränpäähän. Muista kuitenkin jättää lentojen väliin riittävästi aikaa, ettet myöhästy seuraavilta lennoiltasi, jos ensimmäinen on myöhässä.

9. Jää pois välilaskulla

Joissakin tapauksessa voisi tulla halvemmaksi ostaa lennot Madridin kautta Kanarialle kuin suoraan Madridiin, ja jäädä pois välilaskulla. Näitä vaihtoehtoja kartoittaa Skiplagged-sivusto, jonka United Airlines on jopa haastanut oikeuteen tällaisen palvelun tarjoamisesta.

Periaatteessa jatkolennolle ei ole pakko mennä, mutta pois jäämisessä on omat riskinsä. Esimerkiksi matkatavarat todennäköisesti menevät automaattisesti jatkolennolle, joten ainoa vaihtoehto on matkustaa käsimatkatavaroiden kanssa. Eivätkä muutkaan lentoyhtiöt ole mielissään tällaisesta. Nellie Huang kertoo kuulleensa, että esimerkiksi Spirit Airlines panee välilennolla pois jääneen matkustajan mustalle listalle, eikä tämä enää pääse yhtiön lennoille.

10. Ilmoittaudu jäsenohjelmiin, postituslistoille ja tilaa ilmoitukset halvoista lennoista

Sen lisäksi, että keräät pisteitä, joita voit hyödyntää lentojen ostamiseen, ota käyttöön esimerkiksi Skyscanner-sivuston palvelu, joka ilmoittaa sähköpostitse aina, kun haluamasi lennon hinta nousee tai laskee. Myös lentoyhtiöiden ja lentoja tarjoavien sivustojen uutiskirjeet kannattaa tilata, jotta tiedon tarjouksista saa ensimmäisenä – halpojen lentojen varaamisessa nopeus on valttia.

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo