Mestaripakkaaja-juontaja Hannan suosikkimatkakohde on Kreikka, mutta Saksakin kiinnostaisi.

Kun juontaja-toimittaja Hanna Sumari, 54, alkaa muistella reissujaan, hän aloittaa tarinan yleensä näin: ”Tää on muuten ihan helvetin hauska juttu...”

Ja juttuja piisaa. Hanna on ehtinyt reissata paljon – ja aina on
jotain kertomisen arvoista tapahtunut. Kuten 1998 Amsterdamissa, kun Hanna oli kutsuttu hienolle japanilaiselle illalliselle viiden tähden Okura-hotelliin.

– Ainakin satamiljoonaa kippoa tuli pöytään, ja alkoi olla hirveä
ähky. Lopuksi eteeni tuotiin viipaleiksi leikattua pihviä ja kaksi syömäpuikkoa. Mietin, että tämäkö muka on sitä hienoa japanilaista. ’Kelaa mikä ihme pihvimesta’, pilkkasin myöhemmin Japani-hullulle ystävälleni, joka melkein huusi minulle: ’Sä oot syönyt huippuharvinaista Kobe-lehmän lihaa!’ Eli se oli takuuvarmasti kallein ateria, minkä olen koskaan syönyt, Hanna
räkättää.

Oma lukunsa oli moottoripyöräreissu Key Westissä vuonna 2002, kun Hannan aviomiehen Jarin nenä kärventyi paloautonpunaiseksi. 

– Menin edeltä kosmetiikkaliikkeeseen, jossa minua palveli mekkoon pukeutunut, viiksekäs mies. ’Tiedät kyllä kohta, mitä me tarvitsemme’, totesin huultani purren. Ja kun punanenä käveli sisään, myyjä katsahti minua vinosti hymyillen ja myi palovammaan aloe veraa.

Matkanteossa Hannaa hikoiluttaa yleensä eniten se, onko laukkuihin kertynyt ylipainoa. Usein kuulemma on.

– Kerran Amerikan-matkan päätteeksi ostettu jättimatkalaukku painoi aivan liikaa, ja jouduimme pakkaamaan kentällä osan
kamoista pahvilaatikkoon. Runttasin sinne kaikki likaiset alusvaatteemme. Helsinki-Vantaalla laukkuhihnalle alkoi sitten tipahdella likaisia pikkuhousuja. Päätin, että minähän en niitä omikseni tunnusta, ja naureskelin alusvaatteille muiden mukana. Hetken päästä tajusin, että vahinko oli sillä kertaa onneksi käynyt jollekin toiselle!

Zen ja moottoripyörän kunnostus

Jutuista päätellen Hanna on reissannut koko elämänsä, mutta matkakuumeen sytyttivät vasta mies ja moottoripyörä. Toisen avioliittonsa myötä Hanna alkoi matkustaa puolisonsa Jarin ja kolmen tyttärensä, Kirsikan, Carolinan ja Katrin, kanssa säännöllisesti. Miehen moottoripyöräharrastus toi kaukokaipuuseen vain lisää polttoainetta. Hanna istui kyydissä, kunnes sai muutama vuosi sitten lahjaksi oman pyörän.

– Luulin mieheni huomanneen, ettei kyydissä istuminen sovi tyyliini, mutta sitten tajusin, että hän oli vain väsynyt kyyditsemään.

Prätkäreissuista Jenkeissä syntyi tv-sarja Moottoripyöräpäiväkirjat. Sarjan toisella kaudella Hanna opetteli ajamaan enduroa, josta tuli pian uusi intohimo. Nyt Hanna on päästellyt prätkällä ja ”enskapyörällä” Jenkeissä, Saharassa, Atlasvuoristossa, Portugalissa, Via Balticalla ja pitkin poikin Eurooppaa...

– Enduropyörällä pääsee paikkoihin, joihin ei kävellen tai lentäen pääse. Ja kun ei ole missään autokotelossa, on aivan eri tavalla paikoissa läsnä, Hanna vakuuttaa.

Tulevat reissuhaaveetkin liittyvät kaksipyöräisiin.

– Haluaisin ajaa prätkällä Saksassa ja Itävallassa aikaisin
keväällä, kun villit päärynäpuut kukkivat. En ikinä unohda sitä, kun ajoimme enskapyörillä Saharassa, ja siellä kukkivat mantelipuut. Se oli tosi koskettavaa. Muutenkin matkoilla eniten sykähdyttävät kauneus ja hyvyys.

Vaikka moni maa kiinnostaa – Kanada, Islanti, Australia – on Hannallakin yksi maa, johon hän ei välttämättä halua matkustaa.

– En varmasti pystyisi hengittämään, jos pääsisin kukkivien kirsikkapuiden aikaan Japaniin. Mutta silti en halua sinne. En pidä siitä pokkuroinnista ja siitä, ettei tunteita näytetä. Pelkään myös maanjäristyksiä.

Pakkaamisen jalo taito

Matkakilometrien ja -kohteiden kertyessä Hanna on tehnyt pakkaamisesta yhden sortin taiteenlajin. Lentokoneeseen hän ottaa aina mukaan silmälaput, mokkapohjaiset untuvatossut ja hyvät kuulokkeet. Matkatavaroita varten on ”tietenkin” hankittuna kaikki mahdollinen kenkä- ja pyykkipusseista lähtien.

– Jenkeistä olen ostanut monta älytöntä asiaa, kuten rintaliivilaukun!

Hanna väittää saavansa epä­todellisen paljon tavaraa mahtumaan mihin vain. Bulgarian-matkalla hän ihastui pehmeisiin lampaantaljoihin, joita hän osti siltä seisomalta seitsemän. Kun mies ihmetteli, minne taljat mahtuvat, Hanna vastasi ’kato mua’ – ja rullasi kaikki tiiviisti laukkuihinsa.

– Mutta vaikka olen sairaan hyvä pakkaaja, valitettavasti pakkaan väärät tavarat mukaan, hän nauraa.

Paitsi oikeista kamoista, Hanna haaveilee myös täydellisestä matka-asusta. Siihen hän hakee inspiraatiota tarkkailemalla ja kuvaamalla muiden ihmisten vaatteita lentokentillä. Tavoite tuntuu silti mahdottomalta.

– Pitäisi olla linjat mutta ei saisi puristaa. Ja olisi oltava lämmin muttei kuuma.

Pari kivaa matkavaatetta Hanna on jo löytänytkin, kuten silkkihuivin, jossa on päänmentävä aukko ja kašmirsaalin, johon voi kietoutua.

– Ja olisi tietty kiva, jos ei heti koneessa tiputtaisi jotain rinnuksille!

Hannan Top3-matkakohteet

1 Kreikka

”Meri ja kuumuus hellivät, ja ruoka, kuten paperinohuet friteeratut munakoisoviipaleet ja tulinen simpukkakeitto, on hyvää. Ja hei, ne tarvitsevat meitä siellä!”

2 Saharan autiomaa

"Dyynit ovat kauneinta, mitä olen koskaan nähnyt ja kokenut. Sahara on käsittämätön."

3 Havaiji

"Yhtenä päivänä voi shopata Diorin liikkeessä, toisena maata biitsillä. Havaijilaiset ovat mielettömiä ihmisiä, keinuvia kuin meren aallot."

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.