Elben kaupungissa nautitaan satamaristeilyistä, taiteesta ja vilkkaista ostosapajista.

Vanhan hansakaupungin paras ominaisuus on monipuolisuus. Siellä viihtyisi pidempäänkin, mutta jo yhden viikonlopun aikana kaupungista saa hyvän käsityksen.

Aamu valkenee kirkkaana. On sunnuntai, ja silloin Hampurissa pitää ehdottomasti nousta aikaisin. Fischmarkt, kalamarkkinat, on tapahtuma, joka kaikkien vierailijoiden kannattaa kokea.

Satamaristeilylle
Landungsbrücken on joen rannassa sijaitseva pitkä laiturirakennus, jonka suojissa on muun muassa turistitoimisto. Laiturilta lähtevät suositut satamaristeilyt. Valittavana on risteily joko Speicherstadt-sataman kapeissa kanavissa tai Hampurin suursatamassa.

Ihmemaahan
Puolenpäivän maissa astun sisään Miniatur Wunderlandiin. Se on maailman pisin pienoisrautatie, jossa on 700 junaa ja yli 10 000 vaunua. Rakennuksia ja siltoja on tuhansia, ja lisää valmistuu koko ajan. Varaa riittävästi aikaa ja varaudu jonottamiseen.

Ostoparatiisiin
Vanhankaupungin sydämessä on hyvin säilynyt Raatihuone. Uusrenessanssityylinen rakennus on komea, mutta ison aukion reunassa se näyttää yksinäiseltä. Ympärillä on uutta arkkitehtuuria.

Raatihuoneelta alkaa Hampurin ostoparatiisi, Mönckebergstrasse. Arkisin tämä Pohjois-Euroopan vilkkain kauppakatu on mustanaan ihmisiä.

Museoon
Kunsthalle on Saksan tärkeimpiä taidemuseoita. Kokoelmien taso yllättää. Täältä löytyy niin Rembrandtin kuin Manet'n maalauksia. Mielenkiintoisia ovat myös saksalaisen Die Brücke -ryhmän ekspressionistiset teokset. Lopuksi maistuu kupillinen kahvia tyylikkäässä Café Liebermannissa.

Yöelämää
St. Paulin Reeperbahn ja Grosse Freiheit ovat yhä Hampurin yöelämän keskus. Strippariklubeilla ja yökerhoissa meno jatkuu aamuun asti. Reeperbahn on mainettaan parempi, sillä alueella on suosittuja ravintoloita, teattereita ja klubeja, joilla ei ole mitään tekemistä seksibisneksen kanssa.

Citypyrähdys Hampuriin
Laivalla:
Helsingistä Finnlinesin neljän päivän hotellipaketti alkaen 281 euroa. Laiva purjehtii Travemündeen, josta on Hampuriin 1,5 tunnin junamatka.
Hangosta Superfastin viiden päivän hotellipaketti alkaen 226 euroa. Laiva purjehtii Rostockiin, josta on Hampuriin kahden tunnin bussimatka.
Lentäen:
Kaksi vuorokautta turistiluokan hotellissa alkaen 338 euroa.
Omatoimiviikonloppu to-su kolmen tähden hotellissa alkaen 468 euroa.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.