Kun New Yorkin vilinä käy hermoille, lähdetään tsuippailemaan Atlantin huuhtelemaan Hamptonsiin – vaikka helikopterilla. Sinne menevät julkkiksetkin.

Kuvat Kristiina Wilson

Tänne New Yorkin kuuluisat näyttelijät, taiteilijat ja menestyvät yritysjohtajat tulevat kesäksi levähtämään alati sykkivästä Isosta Omenasta.

Tien kaartuessa vehreät pellot jäävät taakse ja edessä avautuu rivistö toinen toistaan prameampia taloja – kuin presidentin Valkoisen talon pikkuserkkuja. Pihoilla hulmuavat Yhdysvaltojen liput saloissaan, ja joutsenet paistattelevat lämmintä kesäpäivää suuressa rakennetussa lammessa. Avoautot ajavat pääkatua hissukseen, mutta silti jokaisen suojatien kohdalle on palkattu virkamies pysäyttämään kaarat ja päästämään ihmiset turvallisesti toiselle puolelle katua.

Aluksi täällä voi pelästyä pudonneensa kuin puhtoisen, amerikkalaisen elokuvan lavasteisiin, mutta kaikki on totta. Olemme saapuneet East Hamptoniin.

The Hamptons on kylien ja kaupunkien rypäs, joka sijaitsee New Yorkin itäpuolella Long Islandin kaistaleella. Atlantin aallot huuhtovat sen hiekkarantoja molemmin puolin. Suurimmat kaupungit ovat Southampton ja East Hampton, joka tarjoaa vilkasta seuraelämää, kulttuuria, shoppailua.

Ja niitä julkkiksia. Täällä tsuippailevat lomafiiliksissä muun muassa näyttelijät Gwyneth Paltrow, Sarah Jessica Parker, Julianne Moore, valokuvaaja Cindy Sherman sekä Visan perustaja Dee Hock.

Pyörällä markkinoille

Etäisyydet kylästä toiseen ovat lyhyet, joten kiertoajelulle kannattaa lähteä vuokrapyörällä.

Maantien varrelle on levittäytynyt markkinatoreja ja kymmeniä huoliteltuja pikkupuoteja. Tarjolla on lähitilojen vihanneksia, marjoja, hilloja ja auringonkukkia. Paikallinen viininvalmistajakin on pystyttänyt putiikin tien varteen, ja kalastajat ovat ottaneet hänestä mallia.

Sunnuntaina East Hamptonin keskustan vieressä on antiikkimarkkinat. Ikääntyneet lipunmyyjättäret ovat meikanneet rohkeasti mutta tyylikkäästi. He ohjaavat korkeiden telttojen ja vanhojen hevosvaunujen täyttämälle pihamaalle tekemään löytöjä. Aivan vieressä, Jewish Center of the Hamptonsin pihamaalla, pidetään taidemarkkinat.

East Hampton on ehdoton paikka shoppailubongailuun. Tänne ovat itseoikeutetusti rantautuneet monet luksusmerkit, kuten Coach, Michael Kors sekä newyorkilaisten kultapoju Steven Alan. Ralph Lauren on iskeytynyt kaupunkiin kokonaisen kolmen putiikin voimin: vintage-liike restauroidussa ja villiviinien peittämässä ladossa sekä vaate- ja sisustusliikkeet pääkadun varrella.

Seasta löytää persoonallisempiakin putiikkeja, kuten amerikkalainen Trina Turk, jonka valikoima tarjoaa helteisiin rantapäiviin kaiken tarvittavan eksoottisista bikineistä kevyisiin rantamekkoihin ja suurilierisiin aurinkohattuihin.

Loputon rantaviiva

Shoppailu vaatii tietysti energiaa, joten ravintoloitakin piisaa. Aasialaisen ja marokkolaisen keittiön vaikutteita yhdistelevä Babette’s on yksi suosikeista, joten sen terassin merensiniset kangastuolit ovat harvoin tyhjillään.

Hieman keskustan ulkopuolella tien varressa nököttää idyllinen mereneläväravintola amerikkalaiseen tapaan. Botswick's Chowder Housen lista muistuttaa enemmänkin pikaruokalaa, mutta hampurilaisethan lasketaan täällä perinneruuaksi. Kokonainen hummeri majoneesin ja sulatetun voin kera on aina makustelun arvoinen sijoitus.

Rantoja huuhtovat usein korkeat aallot. Surffaajat viihtyvät etenkin Montaukissa, Hamptonin itäisimmällä laidalla. Siellä Gosmans-ravintolan terassilla juhlistetaan auringonlaskua kesän jokainen ilta. Auringon painuessa horisontin taa asiakkaat ja henkilökunta taputtavat äänekkäästi.
Auringonpalvojan on mistä valita, sillä lähes valkoisena hohtavaa hienohiekkaista rantaviivaa jatkuu silmänkantamattomiin. Paikalliset viettävät rannalla koko päivän lennättäen leijaa, sukeltamalla aaltoihin, kalastaen
ja herkutellen.

East Hamptonissa: Antiikkimarkkinat: James Lanen ja Maidstone Lanen kulmassa. Steven Alan, Michael Kors ja Ralph Lauren sijaitsevat Main Streetillä. Coach on Newtown Lanella. Trina Turk: 79 Main Street. Babette’s: 66 Newtown Lane. Botswick’s Chowder House: 277 Pantigo Road.
Montaukissa: Gosmans: 500 West Lake Drive.

Luksusbussi vai helikopteri?

New Yorkista pääsee Hamptonsiin nopeiten junalla, kolmessa tunnissa. Toki helikopteri on vielä sypäkämpi, mutta lystille kertyy hintaa noin tuhat euroa.

Hampton Jitney -bussin kyydissä mukavana pikkulisänä ovat ilmaiset myslipatukat, muffinit ja vesipullot. Vielä tyylikkäämmin matka maantiellä etenee uhkaavan mustassa ja hintavassa Ambassador-bussissa viinilasi kourassa.

Myös auton voi vuokrata helposti ja Thriftyltä lisäksi edullisesti. Tien päälle ei kuitenkaan kannata lähteä viikonloppuisin tappavan matelevien ruuhkien vuoksi.

Jos valitsee junan tai bussin, pitää perillä ehdottomasti vuokrata polkupyörä, jotta sukkulointi kylien välillä sujuu mukavasti.

Juna lähtee New Yorkin keskustasta Pennsylvania Stationilta. Matka maksaa 18 dollaria (15 €). Kun ottaa heti menopaluun, säästää pari dollaria. Bussilipun hinta on 30 dollaria (24 €). Manhattanin itäpuolella on useita bussipysäkkejä, kuten Upper West Sidella East 72nd Streetillä, Midtownissa East 40th Streetillä ja Financial Districtissä Pearl Streetillä. Lisäksi pysäkkejä on Brooklynissa.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.