Vuosisatoja Hainan oli kiinalaisille vihoviimeinen loukko, jonne keisarin virkaheitot alamaiset karkotettiin katumaan pahoja tekojaan. Nyt on toisin. Poimi kolme vinkkiä Hainaniin.

Vuosisatoja Hainan oli kiinalaisille vihoviimeinen loukko, jonne keisarin virkaheitot alamaiset karkotettiin katumaan pahoja tekojaan. Rannalla löhöily ei kuulunut tapoihin myöskään puhemies Maon Kiinassa, mutta nykyään lepoloma trooppisella saarella alkaa olla muotia maan yläluokan keskuudessa. Sanya on saaren suurin lomakeskus, jonka pitkä, palmujen reunustama Dadonghain ranta vetää puoleensa kiinalaisia perheitä ja ryhmiä. Rikkaimmat suuntaavat Yalong Bayhin.

Pakollisia huveja Hainanissa on käynti Maailman lopussa, saaren eteläisimmässä niemessä. Äärimmäisellä rannalla kuuluu valokuvauttaa itsensä hiekassa törröttävien valtavien kivenjärkäleiden luona. Muuten saarella keskitytään rantariemuihin, hierontoihin, hummerinsyöntiin ja muuhun nautiskeluun. Vaihtelua päiviin tuo vierailu helmenviljelylaitoksessa tai retki Sanyan kupeessa sijaitsevalle näköalakukkulalle.

Hainanissa saa lautaselleen Kiinan tuoreimmat ja raikkaimmat äyriäiset. Ne tuodaan saarelle kuitenkin Filippiineiltä ja Indonesiasta; lähivedet on kalastettu tyhjiin. Vielä 1950-luvulla puolet trooppisesta saaresta oli sademetsää - nykyään enää alle kymmenen prosenttia. Metsän tilalla kasvaa kumipuuta, banaania, kookospalmuja, kahvipensaita ja sisalia. Hainan tuottaa myös öljyä, maakaasua ja malmeja Kiinan talousmahdin nälkäiseen kitaan. Se on nykyään maan suurin erityistalousalue.

Illalla Yalong Bayssa on hiljaista; ainut huvi on ateria tähtitaivaan alla. Vilkkaampaa on Sanyan kaupungissa - siis sinne! Guoxi-hotellin show'sta löydämme koreita neitosia. Irtoripset räpsyvät ja lureksit kimaltavat. Paitsi että nämä tädit ovatkin setiä. Olemme ainoat länsimaalaiset hotellin ladyboy-esityksessä. Juontaja toivottaa meidät tervetulleiksi, ja saamme raikuvat aplodit. Se tapahtuu muovisilla taputuskoneilla, joita mekin opimme pian käyttelemään. Meteli on hirveä, emmekä ymmärrä sanaakaan leidipoikien posmotuksesta, mutta läpsytämme aina, kun muutkin. Näin hauskaa ei ole ollut aikoihin!

3 vinkkiä Hainaniin:


* Meren herkut
: Valitse suosittu laaturavintola: saat varmimmin tuoreita äyriäisiä ja toiminta on yleensä luotettavampaa. Pikku ravintoloissa pitää tarkistaa hinnat etukäteen, sillä muuten turisti voi joutua maksamaan rajusti ylihintaa. Parhaan lounaan söimme Dadonghai-rannan Sanya Pearl Seaview-hotellissa, noin 10 euroa, puh. 8821 3838.

* Helmet
: Helmenviljelylaitokset ovat opettavaisia käyntikohteita, ja niiden myymälöissä on hyvät valikoimat. Keskikokoiset helmikorvakorut saa 7 eurolla.

* Guoxi-hotellin ladyboy-show on hauska kokemus. Joka ilta klo 20.30-22.30, Jiefang Si Lu, Sanya.

Teksti: Pirkko Puoskari
Kuva: Henrik Schütt

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.