Pikkupolkuja pitkin pääsee saarella kaikkialle, yhä uusille rannoille.
Pikkupolkuja pitkin pääsee saarella kaikkialle, yhä uusille rannoille.

Täällä ei tunneta autoja eikä osoitteita ja parhaat ruuatkin syödään muualla kuin ravintoloissa. Indonesiassa, Gili Trawanganin saarella maailman murheet unohtuvat ja kiristävinkin pipo löystyy.

Taivaalta ripsii hiljakseen vettä, mutta se ei näytä tätä porukkaa häiritsevän. Parrakkaat, australialaiset surffarimiehet ja bikineihin sonnustautuneet naiset ovat kansoittaneet Gili Trawanganin pienen sataman ja rantakadun, vaikka meneillään on sadekausi.

Takana on parin tunnin pikavenematka Balilta ja edessä seikkailu saarella, jota on kutsuttu myös idän Ibizaksi. Paikka oli ennen reppureissaajien salaisuus, mutta sittemmin siitä kehkeytyi ibizamainen biletyspaikka. Nyt meno on tasoittumassa, ja paikkaa ovat alkaneet suosia myös rauhallisempaan menoon mieltyneet matkaajat. Yökerhoista kantautuvaa teknojumputusta pääsee pakoon majoittumalla saaren länsi- ja pohjoisrannoille.

Gili Trawangan oli ensimmäinen kolmesta Gilin saaresta, jonka reppureissaajat ottivat suosikikseen 1990-luvulla. Nyt saarelle on noussut joukko uusia hotelleja, ravintoloita, sukelluskouluja ja surffareille suunnattuja kauppoja. Rantakadun bungalowien ja kauppojen oljella peitetyt harjakatot luovat boheemin mutta yhtenäisen tunnelman.

Gili T on sekä rento että kansainvälinen, hip ja cool, siisti ja vilkas. Saari on helppo ottaa haltuun, sillä se on vain kolme kilometriä pitkä ja kaksi kilometriä leveä.

Turistisesonki on elo-syyskuussa, mutta muulloinkin on ihan mukavat oltavat, sillä lämpötila on aina kolmisenkymmentä astetta. Sadekausi kestää marraskuusta helmikuuhun, ja silloin rankkoja kuuroja tulee päivittäin. Toisaalta silloin saari suorastaan rönsyää kasvillisuutta, ja aurinkokin pilkahtelee näkyviin säännöllisesti.

 


Ani vietti rannalla aikaa tyttäriensä Nian (vas.) ja Anikan kanssa.

 

Ei autoja!

Sen tajuaa vasta, kun melu puuttuu. Mieli rentoutuu, kun autojen torvet eivät soi eivätkä moottorit hurise. Gili Trawanganin valtti on täydellinen autottomuus. Tiet ovatkin sitten hieman kuoppaisia, mutta täällä sillä ei ole niin väliä.

Hipihiljaista täällä ei silti ole, vaan pääkadulla kuuluu kilkatusta ja kavioiden kopsetta. Hevoskärry on saaren klassikkomenopeli.

Saaren ainoa kunnon katu mukailee rantaviivaa, eikä baareilla tai hotelleilla ole aina tarkkoja osoitteita. Pääkatu kulkee myös sataman eli saaren isoimman laiturin ohi. Jos haluat tehdä retken saaren ympäri, vuokraa pyörä tai tilaa heppakyyti. Pyörävuokraamoja löytyy joka kadunkulmasta, ja noin kolmella saa fillarin koko päiväksi.

Shoppailua ja joogaa

Shoppailumahdollisuuksista kertoo jotain se, että pienellä saarella on 30 pankkiautomaattia.

Rantakatu on täynnä vaatekauppoja, joissa myydään surffihenkisiä vaatteita, koruja, koristetauluja ja rantasandaaleja. Yhdessä niistä työskentelee Andika Mawarni, joka on muuttanut Gilille Indonesian vilkkaasta pääkaupungista, Jakartasta. Hän arvostaa saasteetonta ilmaa ja turkoosia merta, joka kuulemma tekee ihmeitä olotilalle. Matkamuistoksi hän suosittelee aforismitauluja.

Gilillä shoppailu ja mindfulness yhdistyvät saumattomasti. Kadun varrella voi bongata kauniita joogakeskuksia, ja aina voi piipahtaa rantakadun spahan kauneushoitoon tai hierontaan.

 


 

Kun saan joogamaton iltatunnin jälkeen rullalle, on aika mennä virkistävälle porkkanamehulle rantabaariin auringonlaskua ihailemaan. Voiko elämä enää täydellisemmäksi tulla?

Herkkuöverit iltatorilla

Iltatorilla leijailee grillisavun tuoksu, jota nuuhkiessa tekee mieli kaikkia tarjolla olevia katuruokia: kana-kasvishöystöjä, katkarapuja, kaloja, kebabeja, maissia, tofua, pähkinäistä satay-kastiketta ja tulista sambal-chilikastiketta. Ja jos vielä jaksaisi, jälkkäriksi voisi ottaa vaikkapa tuhdilla suklaakerroksella päällystetyn kakun tai -leivoksen.

Ravintola ei aina ole paras ja halvin vaihtoehto. Suuntaa siis iltatorille, kun haluat syödä tuoretta, maistuvaa ja edullista ruokaa. Tee ensin kierros ja valitse vasta sitten, mihin kojuun tiloihin haluat istahtaa. Osoita haluamaasi ruokaa, ja se kokataan sinulle.

Night market sijaitsee lähellä satamaa. Kysy suuntaohjeita paikallisilta.

Menoa maanantainakin

Rantakadun lounge-baarit houkuttelevat lepuuttamaan jalkoja drinkkien äärelle. Samalla voi seurata, kun paikalliset kieputtavat tulikeppejä ilmassa rantahiekalla.

”Hei kaikki, haluatteko lentää ilman siipiä?” kysyy yksi rantakadun baarien kylteistä. ”Meillä on tuoreita taikasieniä, lippu Kuuhun. Luonnon kauneus ylittää mielikuvituksesi rajat.” Kylteistä näkyy, että saarella ei ole virallisia poliiseja. Indonesia on muslimimaa, mutta Gili Trawanganilla siitä ei ole muita merkkejä kuin yksi moskeija.

Ja hyvänen aika tätä komeiden aussimiesten määrää! Heitä parveilee joka paikassa. Jos sinkkunaisille voisi suositella jotain kohdetta, niin tätä.

Yksi saaren suosituimmista baareista on Blue Marlin, joka on rakennettu sukelluskoulun yhteyteen. Paikan maanantaibileet ovat käsite. Kemuissa on usein pukeutumisteema, ja tanssit jatkuvat tiistaiaamun pikkutunneille.

Blue Marlin sijaitsee pääkadun keskivaiheilla. Kysy suuntaohjeita paikallisilta.

 


Blue Marine Resort -bungalowin yösija on soma.

 

Bilesaari herää uuteen päivään

Kyllä – bilesaaren maine ei ole tyhjästä nyhjäisty, sillä ennen aamuseitsemää biitsillä ei näy ristin sielua. Täällä käppäilee vain surffauksen opettaja Bambang Canyadi vauvansa Muhammad sylissään.

– Minä en biletä, sillä työskentelen joka päivä. Surffaus on elämäntapa, ja haluan liikkua jatkuvasti. Turisteille saaren ykkösjutut ovat sukellus ja snorklaus, rentoilu ja löhöäminen, Bambang tuumaa.

On täällä sentään joku toinenkin hereillä. Australialainen James Kennedy kävelee rantakatua pitkin samoilla silmillä kuin eilen. Hän on menossa yöpuulle.

– Trawanganilla on kiva tavata ihmisiä. Täällä on ehdottomasti mukavampaa kuin Balilla, mahtava mesta, James hehkuttaa.

Lue myös:

Kiinnostaako makea hippielämä? Tämä on matkakohteesi

Lomailija, älä mokaa hotellissa! Tällaista käytöstä muut turistit inhoavat

 

Gili Trawangan

Sijaitsee Indonesiassa Balin ja Lombokin saarten naapurissa. Yksi kolmesta Gilin saaresta. Ne kaksi muuta ovat rauhallisemmat Gili Meno ja Gili Air.

Suoria lentoja Suomesta ei ole. Lento Helsingistä Balille vaatii muutaman vaihdon, ja lippujen hinnat alkavat noin 800 eurosta. Lentoaika on yli 13 tuntia, ja pysähdykset pidentävät matkaa.

Matka Balilta Gili Trawanganille kestää pikaveneellä noin 1,5–2,5 tuntia lähtöpaikasta riippuen.

Kesästä 2015 asti suomalaisturistit ovat saaneet matkustaa Indonesiaan ilman viisumia, jos lomamatka kestää alle 30 vuorokautta.

Sesonki on elokuussa ja joulun sekä uudenvuoden tienoilla. Jos haluat välttyä väenpaljoudelta ja korkeilta hinnoilta mutta toivot hyviä ilmoja, tee matka maalis–huhtikuussa tai loka–marraskuussa.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.