Me Naiset
|
Katja Sipilä
Trollheimshytta-tuvan vanha osa, taustalla Snota (1669 m). Kuva: Harri Ahonen.
Trollheimshytta-tuvan vanha osa, taustalla Snota (1669 m). Kuva: Harri Ahonen.

Kaikkien tärkeimmät ovat hyvät kengät, vinkkaa vaellustietokirjailija Harri Ahonen 

Harri Ahonen on kolunnut Keski-Norjaa ja -Ruotsia vuosia ja tietää, miten erämaaoloissa pärjää.

Ennen kuin lähtee ensikertaa ulkomaille, on hyvä kokeilla lyhyt vaellus kotimaassa.

– Reittejä valitessa on parasta arvioida realistisesti oma kokemus, kunto ja käytettävissä oleva aika. Kenenkään ei tarvitse olla terässiipi tai loistokunnossa, jotta voi lähteä poluille, Ahonen kannustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Valmistaudu hyvin. Tutustu vaelluskarttoihin ja käy reitti läpi useaan kertaan. Selvitä pitkät ja jyrkät nousut ja laskut, kahlauspaikat, lumitilanne sekä se, mitä rinteitä noustaan tai lasketaan. Kartasta kannattaa ottaa varuiksi mukaan myös kopio.
  2.  Mieti, mitä syöt. – Kuivaako itse ruuat, ostaako kaupasta vai tukeutuuko vaellustupien tarjontaan?
  3. Tärkeimmät ovat vaelluskengät. Käytä niiden ostamiseen aikaa ja vaivaa.
  4. – Ennen sovittamista kannattaa kävellä puolisen tuntia ne sukat jalassa, joita aikoo käyttää vaelluskengässä, Ahonen vinkkaa.
  5.  Tärkeitä ovat myös rinkka ja kuoriasu sekä makuupussi ja -alusta.
  6.  Varaa sadevarusteet tavaroille sekä itselle. Hupullinen tuulenkestävä takki, housut ja hanskat ovat pakollisia: tuuli voi olla hyvin voimakas tunturissa.
  7.  Entä seura? – Onnistuneen vaelluksen sinetöi kaveri tai useampi, joiden kanssa taivaltaminen luonnistuu. Muista aina: hitain määrää vauhdin. 

Aloittelijan parhaat paikat

”Vasta-alkajille hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Nordmøren rannikkoseutu sekä Norjan ja Ruotsin rajaseudulla sijaitsevat Femudsmarkan kansallispuisto ja Rogenin luonnonpuisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos lähtee ensimmäistä kertaa vaellukselle, myös Rondanen kansallispuisto on mielenkiintoinen ja unohtumaton kokemus. Hieman kokeneemmat voivat edellisten lisäksi suunnata esimerkiksi Dovrefjell-Sunndalsfjellan kansallispuistoon, Trollheimenin ja Tafjordfjellan vuoristoalueille tai Sylarnan erämaa-alueelle, joka on noin 5000 neliökilometrin laajuinen”, suosittelee Ahonen.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.
 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla