Trollheimshytta-tuvan vanha osa, taustalla Snota (1669 m). Kuva: Harri Ahonen.
Trollheimshytta-tuvan vanha osa, taustalla Snota (1669 m). Kuva: Harri Ahonen.

Kaikkien tärkeimmät ovat hyvät kengät, vinkkaa vaellustietokirjailija Harri Ahonen 

Harri Ahonen on kolunnut Keski-Norjaa ja -Ruotsia vuosia ja tietää, miten erämaaoloissa pärjää.

Ennen kuin lähtee ensikertaa ulkomaille, on hyvä kokeilla lyhyt vaellus kotimaassa.

– Reittejä valitessa on parasta arvioida realistisesti oma kokemus, kunto ja käytettävissä oleva aika. Kenenkään ei tarvitse olla terässiipi tai loistokunnossa, jotta voi lähteä poluille, Ahonen kannustaa.

  1. Valmistaudu hyvin. Tutustu vaelluskarttoihin ja käy reitti läpi useaan kertaan. Selvitä pitkät ja jyrkät nousut ja laskut, kahlauspaikat, lumitilanne sekä se, mitä rinteitä noustaan tai lasketaan. Kartasta kannattaa ottaa varuiksi mukaan myös kopio.
  2.  Mieti, mitä syöt. – Kuivaako itse ruuat, ostaako kaupasta vai tukeutuuko vaellustupien tarjontaan?
  3. Tärkeimmät ovat vaelluskengät. Käytä niiden ostamiseen aikaa ja vaivaa.
  4. – Ennen sovittamista kannattaa kävellä puolisen tuntia ne sukat jalassa, joita aikoo käyttää vaelluskengässä, Ahonen vinkkaa.
  5.  Tärkeitä ovat myös rinkka ja kuoriasu sekä makuupussi ja -alusta.
  6.  Varaa sadevarusteet tavaroille sekä itselle. Hupullinen tuulenkestävä takki, housut ja hanskat ovat pakollisia: tuuli voi olla hyvin voimakas tunturissa.
  7.  Entä seura? – Onnistuneen vaelluksen sinetöi kaveri tai useampi, joiden kanssa taivaltaminen luonnistuu. Muista aina: hitain määrää vauhdin. 

Aloittelijan parhaat paikat

”Vasta-alkajille hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Nordmøren rannikkoseutu sekä Norjan ja Ruotsin rajaseudulla sijaitsevat Femudsmarkan kansallispuisto ja Rogenin luonnonpuisto.

Jos lähtee ensimmäistä kertaa vaellukselle, myös Rondanen kansallispuisto on mielenkiintoinen ja unohtumaton kokemus. Hieman kokeneemmat voivat edellisten lisäksi suunnata esimerkiksi Dovrefjell-Sunndalsfjellan kansallispuistoon, Trollheimenin ja Tafjordfjellan vuoristoalueille tai Sylarnan erämaa-alueelle, joka on noin 5000 neliökilometrin laajuinen”, suosittelee Ahonen.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.
 

 

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!