Ruotsin kansalliskarkin polkagrisin kotikaupungista löytyy nähtävää kaikenikäisille.

Grännan kapeat kadut ja kukkeat puutarhat löytää parhaiten kävellen. Värikkäiden puutalojen katutasossa vuorottelevat pikkupuodit, käsityöpajat, ravintolat, kahvilat ja piparminttukaramellien leipomot. Polkagris-karamelli on yksi Grännan ja koko Ruotsin tunnetuimmista tavaramerkeistä.

Puuskuttaen ulkoilmamuseoon

Södra Parkenin takaosassa vesi putoaa kohisten pitkin Grännavuoren jyrkkää seinämää. Vuorelle pääsee kätevimmin kiipeämällä - mikäli kuntoa riittää. Ylhäällä on Grännan ulkoilmamuseo, jonka pihamaalle on tuotu lähiympäristöstä jopa 1650-luvulta peräisin olevia rakennuksia.

Kuumailmapalloja kerrakseen

Grännalainen tutkimusmatkailija Salomon August Andrée katosi kuumailmapallollaan Pohjoisnavalla heinäkuussa 1897. Etsinnät jatkuivat vuosikausia, kunnes 33 vuoden kuluttua Pohjoisnavalta löydettiin Andréen retkikunnalle kuuluneita tavaroita. Niiden pohjalta on Grännan museoon koottu kiinnostava pysyväisnäyttely.

Käsityö kunniassa

Monet käsityöläisten puodit sijaitsevat Grännan ulkopuolella ja sopivat päiväretken kohteiksi. Kiireisempi katsastaa Grännan keskustassa sijaitsevan Hallska Gårdenin.

Grännan lasitehtaassa, noin viisi kilometriä Grännasta etelään, voi seurata lasinpuhallusta. Ostoksia voi tehdä lasimyymälässä, jonka hyllyt notkuvat toinen toistaan houkuttelevampia tuotteita.

Satamassa riittää vipinää

Grännan satama-alue koki pari vuotta sitten muodonmuutoksen. Matalaa, suojaisaa uimarantaa koristavat kauniit kaarisillat. Kahvilat, kalansavustamo ja galleriat ovat kätevästi matkailijoiden ulottuvilla.

Grännan satamasta lähtevät lautat Visingsölle. Parhaiten Vätternin helmeksi kutsutun saaren nähtävyyksiin tutustuu polkupyörän satulassa tai hevoskiesien kyydissä. Hevoskärrykyyti, Remmalagen, on varsinkin lapsille mieluinen kokemus.

Lasten kanssa lähitienoille

Grännasta runsaan sadan kilometrin päässä, Skillingarydissa lähellä Värnamoa, sijaitsee villin lännen kylä High Chapparal intiaaneineen ja hevosvankkureineen. Peppi Pitkätossun kotipaikka Vimmerby sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Grännasta kaakkoon. Paluumatkalla Tukholmaan voi poiketa Kolmårdenin eläintarhassa, jonka eksoottisia eläimiä saa tarkastella safaripuiston kiertoajelulla.

Teksti ja kuva: Jaana Pylväläinen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.