Tarun mukaan muinainen Gotlanti oli noiduttu saari, joka nousi merestä vain öisin. Nykyisin tämä "ruotsalaisten Mallorca" on suosittu koko perheen lomanviettopaikka. Ruotsin aurinkoisimmalla alueella on 8 000-vuotinen historia. Visbyn lisäksi saaren muiden osien koluamiselle pitää varata aikaa.

Maisemiltaan Gotlanti on moni-ilmeinen, täynnä vastakohtia. Pohjoisessa sijaitsevalle raukkien ja lampaiden isännöimälle Fårön saarelle pääsee lossilla. Itärannikko tunnetaan saaren parhaimmista hiekkarannoista ja näytelmällisen upeasta auringonnoususta. Länsirannikolta löytyy puolestaan jyrkkiä kalkkikivitörmiä ja mukulakivirantoja. Etelä-Gotlanti on kasvillisuudeltaan rehevää niittymaisemaa, jossa viihtyy harvinainen puolivilli gotlanninponi. Lapsia ilahduttaa Kneippbynissä sijaitseva Sommarland. Siellä on vesipuisto, ravintola, seikkailugolf ja Peppi Pitkätossun kotitalo Huvikumpu. Kneippbyn sijaitsee hieman Visbystä etelään.

Gotlanti on ollut kautta aikojen suotuisa asuinpaikka, ja sieltä on löydetty paljon merkkejä kivikautisesta asutuksesta. Gotlannin ja etenkin Visbyn kukoistus alkoi saksalaisten kauppiaiden ansiosta 1100-luvulla. Tanska valloitti Gotlannin 1360-luvulla, sitten tulivat merirosvot ja saksalaiset. Tanska hallitsi Gotlantia 1408-1645, minkä jälkeen se liitettiin Ruotsiin. Vuosisatoja Gotlannissa elettiin hiljaiseloa, kunnes 1800-luvulla alkoi elpyminen. Kalkkikiviteollisuus kukoisti, ja ruotsalaiset taiteilijat sekä kirjailijat muuttivat saaren rauhaan. Samalla turismi alkoi kehittyä yhdeksi saaren tärkeimmistä elinkeinoista.

Gotlannin helmi on Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty Visbyn vanhakaupunki. Entisen hansakaupungin ympäri kiertävä 3,5 kilometrin mittainen muuri kertoo 1200-luvun loistosta. Kulta-ajoista muistuttaa myös ainutlaatuinen kivitaloarkkitehtuuri. Visby kukoistaa elokuun alussa, jolloin järjestetään keskiaikainen tapahtuma markkinoineen, turnauksineen ja ritareineen. Silloin majapaikkaa ei saa, ellei ole tehnyt varausta ajoissa.

Nähtävyyksiä:

Visby : Keskiajan markkinat: Hansa-ajan kaupunkielämää: musiikkia, turnauksia, teatteria
www.medeltidsveckan.com.

Fornsalen: Visbyn tunnetuin museo esittelee Gotlannin historiaa. Strandgatan 14,
www.lansmuseetgotland.se

Tofta : Viikinkikylä sopii koko perheelle. Siellä saa paistaa leipää avotulella, ampua jousella, kokeilla vanhoja kamppailulajeja, takomista ja kehräämistä.
www.vikingabyn.se

Fårösund : Bungemuseet. Ruokokattoisten talojen perinnekylässä voi tutustua perinteiseen maalaiselämään.
www.guteinfo.com/bungemuseet

Kneippbyn : Sommarland ja Vattenland. Viiden kilometrin päässä Visbystä on Peppi Pitkätossun maailma, jonka yhteydessä on tasokas vesipuisto. Visbyn satamasta on bussikuljetus tunnin välein, ensimmäinen lähtö klo 10.
www.kneippbyn.se

Lummelunda : Tippukiviluolat ovat Gotlannin kuuluisin nähtävyys, 10 km Visbystä pohjoiseen.
www.lummelundagrottan.se

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.